5 въпроса към трима, за които Радев не е президент, а приятел

18.06.2023 20:03
Румен Радев с класната си Стефана Сивова и първия директор на Математическата гимназия в Хасково Дойчо Кръстев. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ НА ДОЙЧО КРЪСТЕВ
Румен Радев с първия директор на Математическата гимназия в Хасково Дойчо Кръстев и настоящата директорка Гергана Петрова.
Съученикът на Румен Радев д-р инж. Росен Петков е програмист в областта на дигиталните изкуства и преподавател.
Ген.-майор о. р. Евгени Манев

"24 часа" потърси трима души, за които Румен Радев не е президент, а приятел.

5 въпроса:

1. Първата ви среща с него? Как се промени с времето това първо впечатление?

2. Каква е тайната на безаварийната му трансформация от въздушен ас в президент?

3. Ако днес си вземе почивен ден, къде мислите, че може да го откриете? Има ли хоби, какви са любимите му занимания извън “Дондуков”?

4. Как се държи и как говори официално и с приятели, в неформална среда - колко е различен?

5. Кои качества цени най-много у другите хора и кои го отблъскват?

Първият директор на Математическата гимназия в Хасково Дойчо Кръстев: Много сериозен, трудолюбив и скромен, помагаше на съучениците

1. Добре си спомням първата ни среща - беше завършил 8-и клас в езиковата гимназия и дойде сам при мен, за да се премести в математическата. Попитах го: Не харесваш ли езиковата гимназия. Отговори ми: Харесвам я, но аз вече научих езика, а сега искам да се подготвя добре по математика, а това може да стане само тук.

Разсъжденията му бяха много близки до моите. И го приех. И тъй като има някаква разлика в програмите, трябваше да се яви допълнително за няколко теми, за да не губи година. След това направо го записах в 9-и клас с класен ръководител Стефана Сивова – най-силния клас.

Много сериозно момче! Такъв беше през целия период в гимназията. Наложи се веднага в първите редици в класа си, помагаше на съучениците си. По математика беше между първите в гимназията. Участваше в живота на гимназията, много скромен, никога не парадираше, много трудолюбив и сериозен младеж.

Тогава учехме и в събота, но му разрешихме да отсъства, защото ходеше в авиоклуб в Стара Загора. Свиреше и на китара в кръжока по класическа музика към читалище “Заря”.

Много пъти съм го виждал. Дал ми е личния си телефон. Отнася се с голямо уважение и към мен, и към класната си. По-често се обаждам на майка му и чрез нея му изпращам поздрави.

В село Славяново, където е учил основното си образование, всички хора са с голямо уважение към него.

2. Като президент го харесвам, защото спазва законите. Непрекъснато го слушам и знам, че е много справедлив и честен.

3. Не съм сигурен.

4. Много е достъпен. На 50-ата годишнина на гимназията миналата година се снима с ученици, учители.

5. Отблъскват го лъжите. Цени човек да е честен и прям. Това са качества, които той има, и иска същото и от хората, с които общува.

Съученикът д-р инж. Росен Петков, програмист в областта на дигиталните изкуства, преподавател: Беше по-голям, интересувах се от авиация, даде ми интересна книга, която тогава не се намираше

1. Познаваме се от Математическата гимназия. Беше няколко класа по-горе. Потърсих го, защото се интересувах от самолети, а в онези години не беше лесно да се намерят специализирани книги. Той ми даде книга за аеродинамиката на самолета, за подемната сила на крилата и профила на Жуковски. Станахме приятели. Имаме и общи преподаватели - учителката ни по литература Йорданка Павлова и мисля, че дар словото, което има президентът, се дължи и на нея.

Като експерт по дигитализация на културно историческото наследство, с което се занимавам много в последните години, президентът ме е представял на различни хора, които са идвали в България и имат отношение към темата за дигитализацията – с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле коментирахме дигитализацията на филмовите архиви. Президентът много се интересува от високите технологии.

И двамата завършихме Математическата гимназия със златна значка, а тя се даваше при успех 6,00. Това показва изключителен интерес към предметите и желание да бъде добър в това, което прави. Да бъде много добре подготвен, да учи с усърдие и прецизност.

Неговата кариера, доколкото ми е известна, винаги е демонстрирала желание за усъвършенстване и желание да бъде не само добър, но и наистина професионалист в областта, в която работи. Това си личеше и при службата му във ВВС, и когато стана шеф на „Граф Игнатиево“, и специализациите му. Всичко това доказваше желание да бъдеш много добър в своята област и да познаваш съвременните постижения. Винаги е бил амбициозен да бъде много добър в това, което изучава и това, което работи и прави.

2. Когато човек е изградил личностни качества като организираност, прецизност, дисциплина, те помагат, независимо с какво се занимава. Личностните качества, които той имаше още в гимназията и разви в една положителна посока, естествено помагат и в амплоато му като политик.

3. Може да го видим и на театър, и сред природата, и да спортува.

4. Радев винаги се държи много непосредствено, съвсем конкретно. Не е за общи приказки. Когато говорим на някаква тематика, той винаги е бил конкретен и прецизен. И същевременно умее да чува. Винаги е проявявал внимание, опитвал се е да разбере гледната точка на човека отсреща, почти никога няма да ви прекъсне, като говорите.

5. Цени точността, коректността, работливостта, стремежа да се довършат нещата. Отблъсква го празното и некоректното говорене.

Ген.-майор о. р. Евгени Манев: Не спира да работи усърдно и затова хората го следват със сърце

1. Първата ни среща беше през 1988 г. на летище Равнец. Те бяха млади офицери, току-що завършили. Преди това сме се срещали по мероприятия на ВВС.

Винаги е бил със сериозно отношение към служебните си задължения, към колегите, към взискателността към себе си за саморазвитие в първия стадий като военен пилот изтребител. Винаги насочен към усъвършенстване на подготовката си в интерес на повишаване на учебно-бойната и бойната ефективност на самолетите, на които е летял. Това му помогна много в командирската му кариера, тъй като можеше да прилага принципа на Суворов: Прави като мен. Да показва, което е много важно в командирската практика, особено в авиацията, където командирите са и инструктори, обучават не само в кабинета и трябва да показват във въздуха това, което говорят на земята. Не всички го могат по най-добрия начен.

2. Преди всичко отговорността към задачите от гледна точка на държавата. Задълбочеността в запознаването с проблемите. Търсенето на възможните най-добри решения. Комуникиране със силите и средствата, които са най-добри за решаване на задачите. И непримиримост към тези, които не защитават държавния интерес.

3. Където и да е, той ще работи. Той не спира да работи, това е моето впечатление още от лейтенант Радев и годините, когато сме комуникирали по-близо. Уважителен, коректен. Има лидерски качества и те се възприемат от хората, с които работи. Той не ги налага, но хората виждат, че работи целенасочено и усърдно за постигане на възможно най-добрите резултати на организациите, които е ръководил. Това се вижда от хората и затова го следват и му съдействат интуитивно и от сърце и душа.

4. Не съм забелязал разлика. Естествено, когато говори като президент, няма как да си позволи шеги, както правим всички, когато сме сред приятели. Перфектно и бързо овладя публичната комуникация, каквато се изисква от поста му, но и в неформална среда е приятен събеседник, с когото могат да се водят сериозни разговори. Като офицер от резерва аз се радвам, че имаме такъв върховен главнокомандващ, за когото няма аналог в нашата нова история.

5. Цени посветеността на задачите, коректността и усърдието да се работи в интерес на задачите. Не толерира отношение към държавата, а преди това и към службата, които не спомагат за постигане на поставените задачи и цели пред организацията в рамките на законите.

Други от Възход и падение

Защо Новак Джокович пее "Луда по тебе" (Видео)

Ако се питате как и защо Новак Джокович се запали по "Луда по тебе", отговорът всъщност не се крие в сръбския първоизточник на песента - Лепа Брена. А във филмова продукция със сериозна българска

Ново 2 в D2 - Дичо се връща, но и вокалът Радо остава

Бандата ще записва новите си парчета и с двамата D2 отново правят концерти с Дичо, но остава и сегашният вокал на бандата Радостин Василев. Музикантите се събраха на открита сцена в Борисовата

Ето как диджеят се бори срещу чалгата, написа Борислав Цеков и пусна видео от концерт на Андреа

"А понеже имаше и отделни хора, които изглежда са повярвали на лицемерните лъжи на DJ Нам-кой-си от Павликени, че бил имал "принципи" и се бил "борел" срещу чалгата, та затова не бил пуснал песента

Мелания Тръмп защити предишната си работа като еротичен модел

Бившата първа дама Мелания Тръмп публикува ново видео в социалните медии в сряда, защитавайки предишната си работа като еротичен модел, докато рекламира новата си книга

Маестро, музика! С "Луда за тобом" на Лепа Брена посрещнаха Златан Ибрахимович на "Санремо 2024" (Видео)

Февруари 2024 г. Тече 74-ото издание на престижния фестивал за италианска песен "Санремо". В един момент симфониничният оркестър започва изпълнение в много различни ритми

>