И смяната на Гешев със Сарафов май не допадна (Инфографика, обзор)

16.06.2023 22:00
От петък Борислав Сарафов вече е и.д. главен прокурор, а Иван Гешев подаде молба да отиде във ВКП.

47-ият главен прокурор Иван Гешев вече е в историята, на ход е 48-ият.

Макар и временно изпълняващ длъжността, в галерията на сайта на държавното обвинение Борислав Сарафов ще се нареди сред имена като Димитър Пешев и Александър Малинов.

В 12,45 ч в петък с осем гласа “за” и един “против” при Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра Сарафов за поста, овакантен след президентския указ в четвъртък за предсрочното освобождаване на Гешев. Той пък е първият главен прокурор, който не изкара докрай 7-годишния си мандат от 1991 г. насам.

В петък Гешев мълча. Единственият му коментар е от четвъртък вечер. (виж долу) Но пък в късния следобед Калина Чапкънова от прокурорската колегия съобщи, че е подал молба да бъде възстановен като прокурор във ВКП.

Няма и месец от 18 май, когато Борислав Сарафов увери, че не иска нито да е главен прокурор, нито временно да изпълнява длъжността. До 16 юни, когато първо даде съгласие по телефона, а после дойде лично в сградата на ВСС, за да чуе, че е избран да изпълнява функциите на главен прокурор.

Противоречиво бе посрещнат прибързаният избор. А ПП-ДБ направо призоваха правосъдния министър да го атакува.

Кирил Петков се отказа от имунитета си. “Днес реших да дам имунитета си, защото не искам да разчитам на нелегитимното назначение на г-н Сарафов да решава дали да оттегли искането за моя имунитет, или не”, съобщи депутатът в социалната мрежа и публикува декларацията си за отказ.

“Ако искаме нова прокуратура, ще трябва да спрем със старите номера. Избор, направен набързо, е стар номер. Избор без предварително съставен профил на търсения кандидат, е стар номер. Избор без солидна публична аргументация е, съжалявам, че се повтарям, стар номер.

Тези номера сме ги гледали”, написа във фейсбук Ивайло Мирчев.

Коментира и Лена Бориславова, говорител на кабинета “Петков”: “Замяната на Гешев със Сарафов е поредното падение на прокурорската колегия на ВСС”. После от "Продължаваме промяната" го призоваха да подаде оставка.

А Слави Трифонов елегантно и с флорални мотиви заговори на ПП-ДБ: “Вие сте големи лавандули. Бяхте използвани, за да изперете Бойко Борисов и да премахнете основната заплаха срещу него”. 

Съзнавам отговорността както пред стотиците си стойностни колеги, които работят в прокуратурата и следствието, така и пред обществото, което видя в последния месец, че прокуратурата може и беше използвана в личен интерес от Иван Гешев. Тя беше използвана като оръжие срещу неудобните, включително и срещу мен. Прокуратурата има нужда от нормализиране, обяви Сарафов.

Уважавани юристи обаче бяха смутени от скоростта на избора и го описаха като “спорна процедура”. След освобождаването на Гешев преобладаваха мненията, че гласуването трябва да направи Пленумът на ВСС, а и. д. да бъде търсен извън кръга на неговите заместници.

“Очаквах, че ще има известно време, преди да бъде оповестен и извършен този избор”, коментира и правосъдният министър Атанас Славов. Той цитира “авторитетни членове на ВСС”, които също били убедени, че пленумът трябва да направи гласуването. Преди това обаче било добре да се изработи профил на кандидата, както и да се чуе заявката, с която той встъпва.

Прокурорската колегия, която заседава извънредно, реши, че процедурата по определяне на временен главен прокурор не е огледална на тази по избора и освобождаването на титуляр. И започнаха да търсят временния сред петимата заместници на Гешев. От тях веднага отпадна Пламена Цветанова, която вече беше депозирала оставка. Кадровиците решиха да преценяват другите по три критерия - стаж на поста, ранг и длъжност. Така се правело, когато се определял временен шеф в съдебната система. Всичките бяха с еднакъв ранг и длъжност. Оказа се, че с най-голям стаж на поста е Сарафов. Той е зам. главен прокурор от 2013-а, още от времето на Сотир Цацаров, а от 2017-а е директор на националното следствие и затова е и зам. главен прокурор. Само Пламен Найденов предложи Даниела Машева, също от заместничките на Гешев, която е прокурорка от 1991 г. Съгласие да участват дадоха Сарафов, Машева и Дасислава Пиронева, която отговаря за Върховната административна прокуратура. След кратък дебат изборът падна върху Сарафов. Той обаче може да бъде оспорен пред Върховния административен съд (ВАС) в двуседмичен срок.

“Не може Гешев да го няма, а гешевчетата да останат”, обяви Сарафов след вота.

И понеже “дошло е време разделно” (пак по неговите думи), обяви, че веднага ще направи предложение заместничките на Гешев да бъдат освободени, защото “показвали лична привързаност” към досегашния си началник. Убеден е, че те “не могат да бъдат отделени от г-н Гешев”.

Макар и формална, процедурата по освобождаването им също минава през Прокурорската колегия на ВСС. Нейното следващо редовно заседание е другата сряда.

Красимира Филипова го изпревари и още на обяд депозира оставката си в колегията, съобщи тя пред “24 часа”. Сарафов многозначително обясни, че му било служебно известно как заместничките “не само са подкрепяли Гешев, но са вършили и други неща”. Не даде подробности. Любопитно е дали в следващите седмици ще го направи.

Временният наследник на Гешев твърди, че не бил мислил кои ще са му заместници, но щели да са по-малко от четирима. Според него в последния месец от мандата на Гешев станало ясно, че прокуратурата има нужда от реформи.

Че реформата тепърва предстои, потвърди и правосъдният министър Атанас Славов.

“Доколкото разбирам, Борислав Сарафов обявява курс към реформи, към спиране на злоупотребите с власт от страна на прокуратурата, но много е важно този избор да не е краят на започналата реформа в прокуратурата, да е само началото, защото ние няма да се откажем от конституционните промени, няма да се откажем от съдебните промени в Закона за съдебната власт”, категоричен е Славов.

С министъра ще обсъдим какви са възможностите да помогнем на прокуратурата да се очисти от лоши практики. Надявам се да откликне и да видим какви са възможностите за проветрение на прокуратурата. Тя трябва да се изчисти не само от лоши практики, но и от тези, които ги създават. Тези, които подчиниха прокуратурата на личния интерес на бившия главен прокурор или на своя личен интерес, трябва да намерят своето място и призвание другаде, добави Сарафов.

Сарафов щял да се допита до колегите си в прокуратурата дали такава е необходима. Докато Гешев още беше на поста си, той обяви, че научил от него, че има 150 записа. За тях има сигнала на Сарафов срещу Гешев и досъдебно производство в Софийската градска прокуратура. Тепърва предстои да се види как ще се развие то.

Можело да се ревизира и работата върху значими дела със съмнения, че са държани на “трупчета”. Затова Сарафов не можел да прави изводи доколко обосновани са поисканите от Гешев имунитети на депутати, между които и на лидерите на ГЕРБ и ПП Бойко Борисов и Кирил Петков.

Ще се случват интересни неща, коментира магистрат, намеквайки, че Сарафов може да разкрие “някои неща от кухнята на прокуратурата, станали напоследък”.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>