Зам.-министър в Пловдив: Дори жертвата на домашно насилие да не желае, държавата трябва да действа

16.06.2023 16:13 Никола Михайлов
Зам.-министър Емил Дечев (вдясно) и кметът Здравко Димитров по време на дискусията за домашното насилие.
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев призова да бъде увеличена превенцията.
Представители на различни институции дискутираха темата за домашното насилие.

Нужна превенция, но това става, когато институциите работят заедно, обясни бившият МВР шеф Иван Демерджиев

За всяка европейска страна съществува задължение да осигури спазването на правата на човека. Дори жертва на домашно насилие да не иска да дава информация, държавата е длъжна да действа.

Това каза в Пловдив зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев, който участва в кръгла маса на тема "Правна помощ на лицата, пострадали от домашно насилие, и координация на институциите при осъществяване на защитата им". По време на дискусията представители на различни институции обсъдиха как по-добре да работят за предотвратяването на домашното насилие. 

"В нашата конституция е записано, че България е правова и социална държава. Голямото предизвикателство е как конституционните норми да се претворят в нещо, което наистина върши работа", заяви в началото зам.-министърът. Според него законите трябва да работят, а не държавата просто да се отчете. "Приветствам факта, че на 16 март е подписан меморандум между Националното бюро за правна помощ, Министерството на правосъдието и МВР за защита от домашното насилие", добави Дечев. И призова присъстващите да дадат реален достъп до правосъдие на социално слабите жертви. 

Домакин на срещата в Пловдив беше кметът Здравко Димитров. "Имате в мое лице и това на община Пловдив партньор", увери той и изрази желание случаите на домашно насилие да намалеят.

Председателят на бюрото Наталия Илиева посочи, че меморандумът е отворен и всички институции могат да се присъединят към него. 

Дискусията в Пловдив се проведе във връзка с проекта "Подобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност със специален фокус върху жени, деца и ромска общност", финансиран от НФМ 2014-2021 с партньор норвежката съдебна администрация.

"По проекта до края на май бюрото е дало 7457 консултации, от които 6000 мобилни - това означава, че адвокатите са ходили при нуждаещите се. 586 от тях са свързани с домашното насилие, а при 475 са получени консултации за насилие над жени. Това са цифри само от 3 области", посочи Илиева. 

Зам.-омбудсманът адвокат Елена Чернева изтъкна пред присъстващите, че липсата на координация между институциите кара жертвите на домашно насилие да се лутат и впоследствие да се отказват да търсят помощ. По нейни думи вече има 17 центъра за взаимодействие между тях. "Целта беше на местно ниво да се координират регионалните поделения на МВР, съд, прокуратура, социалните дирекции и кризисните центрове. Това беше важно за нас, защото искахме когато една жертва се обърне към някоя институция, да може да получи помощ", каза Чернева. 

"Обикновено жертвите търсят първо МВР. Случвало се е след това да бъдат изпращани в съда, оттам им казват да се обърнат към адвокат и те се отказват", обясни председателят на адвокатската колегия в Стара Загора Златина Йовчева. По нейните думи щом разберат за случай на домашно насилие, служителите се обаждат в центъра, адвокат максимално бързо консултира жертвите и те разбират правата си. 

Участие в кръглата маса взе и бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Като адвокат той обърна внимание, че проблемът трябва да бъде решен преди да се стига до полицията. "Забравя се, че МВР има ограничени правомощия. Задачата ни е да включим всички отговорни министерства, агенции и общини, за да може да увеличим превенцията и да постигнем хубави резултати", каза той. 

Очаква се скоро да бъдат открити още два центъра за взаимодействие. По думите на главният координатор на МВР Зорница Шуманова полицаите ще попълват въпросници при всеки случай на домашно насилие. Така ще бъде създадена система за проверка и дори човек да няма ограничителна заповед, органите на реда ще знаят, ако е системна жертва на тормоз и ще уведомяват прокуратурата. Районният прокурор на Пловдив Петър Петров от своя страна поиска по-сериозни наказания за домашните насилници, тъй като ако те са с чисто съдебно минало често се разминават с глоби. 

Други от От Пловдив

Змиярник ли ще става Домът на младоженците в Пловдив? (Снимки)

Общински съветник пуска подписка срещу настаняването на Природонаучния музей в ритуалната сграда Настройвате обществото с изкривена информация, реагира директорът на експозицията Огнян Тодоров

Намереният в Пловдив и околността америций можел да се използва за мръсни бомби

Измерените стойности превишават над 430 пъти нормата на естествения радиационен гама-фонд на територията на България, заяви председателят на ДАНС Пламен Тончев При 6 претърсвания и изземвания на

За първи път: Правят сапунки по главната улица на Пловдив

Измиха целия Гроздов пазар за честванията на 22 септември За нощно миене с шампоан по главната улица на Пловдив информират от общината. Методът е известен от казармата като сапунка

Остава опасността за живота на бебето, с което майка му скочи от третия етаж в Кърджали

В пловдивската УМБАЛ "Св. Георги" продължават да се борят за живота му Състоянието на бебето, чиято майка скочи от третия етаж в хотел в Кърджали, държейки го в ръце

Откриха голямо количество от радиоактивния метал америций при секретна операция в Пловдив

Голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжна прокуратура – Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност", научи "24 часа"

>