Прокурорите във ВСС: Борислав Сарафов отговаря на критериите да е и.д. главен прокурор, търсят го по телефона

16.06.2023 11:16
Заседанието на ВСС

Пламена Цветанова подаде молба да не е повече зам.-главен прокурор

След кратък дебат, Прокурорската колегия реши, че Борислав Сарафов отговаря най-цялостно на критериите да бъде и.д. главен прокурор. Критериите са стаж на поста, ранг и длъжност. Той е със най-голям стаж на поста зам.-главен прокурор - от 2013 г., а от 2017 г. е шеф на националното следствие. Тъй като обаче още не е ясно дали е съгласен, кадровиците решиха даа дадат 30 минути почивка до 12 часа, за да попитат по телефона него и другите заместници дали са съгласни. Няма да се обаждат само на Пламена Цветанова, която вече е депозрала молба да бъде освободена от поста заместниик на главния прокурор.

Ето как се развиха събитията от 11 часа, когато започна извънредното заседание на колегията.

Прокурорската колегия се събра на извънредно заседание, за да дискутира кого да предложи за изпълняващ длъжността главен прокурор. Това се налага, след като вчера президентът Румен Радев подписа указа за предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев.

Преди заседанието на Прокурорската колегия Атанаска Дишева, която е от Съдийската, коментира, че идва, за да участва на заседание на Пленума. По думите й пленумът трябва да избере и.д. главен прокурор.

Такива са и нагласите на повечето кадровици, че след като Пленумът е освободил Гешев, той трябва да определи и временно изпъняващия длъжността. Не е изключено на Прокурорската колегия да се обсъди само кой да бъде предложен на Пленума. Предложението трябва да направят трима кадровици.

Все повече обаче се налага мнението, че временния главен прокурор не бива да бъде определен сред заместниците на Иван Гешев.

В началото на заседанието стана ясно, че Пламена Цветанова една от заместничките на Гешев е подала молба да бъде освободена от заемания пост.

Огнян Дамянов заяви, че компетентният орган да определи временния главен прокурор е Прокурорската колегия. Подобно мнение изрази и Калина Чапкънова. Тя обясни, че не застъпва позицията, че в момента не са в огледелна процедура на избора. Първо, че това е фигура, която няма да изпълнява изцяло функциите на главен прокурор - няма да участва в заседанията на ВСС и да сезира Конституционния съд. Според нея трябва да се приложи процедурата, която е при освобождаване на административен ръкводител.

След много кратък дебат от само две изказвания кадровиците решиха, че те ще определят кой да е временния главен прокурор.

Огнян Дамянов каза, че трябва да бъде определен по старшинство. Той като председател на КАК докладва стажа, ранга и длъжността на всеки един от заместниците. Всеки един от тях има длъжност и ранг равни. По третия критерий колко му е стажа на ръководния пост на първа позиция е Борислав Сарафов. Той от 2013 г. е бил заместник на главния прокурор (Сарафов беше и заместник на Сотир Цацаров), а от 2017-а е и шеф на НСлС, а останалите заместници на Гешев са все от 2020-а, макар и встъпълили по различно време. Най-дълго на съответната длъжност има Сарафов, после била Красимира Филипова, след нея Десислава Пиронева, после Пламена Цветанова, а след нея Даниела Машева. Трябвало обаче да го питат дали е съгрласен.

Според Пламен Найденов трябвало да попитат всички. Йордан Стоев каза първо да се спрат на лицето, което отговаря на критериите. Калина Чапкънова предложи първо да го попитат по телефона дали дава съгласие. Стефан Патров

Други от От страната и света

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

>