Върви проверка имало ли е теч след емоции на родители за матура

15.06.2023 22:13
На 16 юни е изпитът по математика. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди цялостна проверка на сигналите, че при изпита по български език и литература за 7-и клас на 13 юни в интернет се появили част от решенията. За теча обяви bTV.

Изпитът се провежда от 9 до 11,30 ч, а по правило текстовете и отговорите се качват на сайта на МОН около час след края му.

Според притеснени родители обаче, които са потърсили bTV, във фейсбук всичко това се появило още в 10,30 ч, докато учениците пишели в залите. Телевизията показа снимка с час 10,54 от форум в интернет, от която се вижда последната задача с условието и текста към нея. 20 мин преди края на изпита същият потребител споделя и останалите 25 въпроса.

62 877 седмокласници се явиха на външно оценяване на 13 юни, днес е изпитът по математика. В същия ден се проверяват и знанията на десетокласниците.

Много бързо реагира на родителските драми и подозрения новият екип на министерството. Проф. Цоков разпореди проверката.

Към този момент категорично може да бъде посочено, че никаква информация, в това число отговори на изпита, не е изтекло от страна на Министерството на образованието и науката. Взети са всички мерки за информационна сигурност, обясниха оттам. Оттам припомниха, че от години за този изпит се тегли между два варианта пред медии. Изпитният вариант е избран 2 часа преди изпита, като по време на целия процес са присъствали представители на органите на реда.

5-има учители от 5 различни града са писали задачите, като всички подписват декларация за конфиденциалност. Никой от тях не преподава в частна школа.

След изготвянето на задачите те преминават през различни комисии в Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование и в МОН, в които се правят допълнителни редакции. Реално никой извън нарочно създадените комисии не вижда финалните варианти на задачите, а до последните часове преди изтеглянето на изпитния вариант са възможни и се правят промени.

Министерството не контролира подготовката в частните школи, но категорично изпитният тест в цялост не е бил избран преди деня на националното външно оценяване, обясниха още експертите.

Преди всеки изпит, както и преди днешния, директорите и квесторите са инструктирани да спазват правилата, които са им изпратени от МОН. Отново ще бъдат ангажирани и органите на реда. Има квестори и видеонаблюдение. В случай на нарушения ще бъдат налагани дисциплинарни наказания.

МОН отново призовава учениците да не се поддават на измами в социалните мрежи и да разчитат на собствените си знания.

Други от Просветни

Министър Цоков: Над 4000 ученици придобиват умения чрез проект на МОН

Над 4 000 ученици придобиват умения чрез практики в рамките на проект на МОН за модернизиране на професионалното обучение. Това съобщи министърът на образованието и науката проф

Българска ученичка е световeн шампион на олимпиада по английски език

Шестокласничката Мира Косева спечели титлата „Глобален победител" на международната олимпиада по английски език Kangaroo Global Linguistics 2024 г. Тя спечели първо място в ниво A1 и завоюва

Цоков: В над 370 училища се строят нови спортни площадки

В 205 училища ще бъдат създадени изцяло нови спортни площадки на открито, а в други 171 образователни институции тези пространства ще бъдат изцяло обновени. Инвестират са над 50 млн

520 студенти от българската общност в Украйна са приети тази година

Общо 520 студенти от българската общност в Украйна са приети като първокурсници във висши училища в България през тази академична година. Други 34 наши сънародници от Украйна са записани да учат

28 октомври ще е неучебен ден

28 октомври (понеделник) ще бъде неучебен за учениците от училищата в страната, в които има разположени избирателни секции. Това е разписано в заповед на министъра на образованието и науката проф

>