Общинската онкоболница в Бургас купи нова техника, увеличава безкръвните операции

15.06.2023 15:31 Тони Щилиянова
С новата техника повече пациенти от Бургас ще могат да се лекуват в общинския онкологичен център.

Повече пациенти от Бургас вече ще могат да се лекуват в общинския онкоцентър чрез щадящи лапароскопски операции, съобщиха от болницата.

Със собствени средства здравното заведение е успяло да закупи лапароскопска система, която ще даде по-големи възможности на медиците не само в областта на коремната хирургия, но и за урологични и гинекологични безкръвни операции.

“Инвестирахме в лапароскопско оборудване, тъй като тези щадящи операции ще се увеличават още. Освен това за разлика от конвенционалните операции възстановителният период за пациента се съкращава, намалява се и рискът от следоперативни усложнения”, коментира шефът на болницата проф. Христо Бозов.

Новата апаратура на стойност 240 хил. лева вече е въведена в експлоатация и с нея се работи активно за диагностика и лечение в хирургичното отделение.

Общинският онкологичен център има и нов хирург - д-р Николай Мънков, доскорошен началник на отделението “Обща и миниинвазивна хирургия” на МБАЛ - Варна, към ВМА. В общинската онкоболница ще оперира и проф. д-р Даниел Костов от ВМА.

Той е един от водещите медици в България в областта на панкреатичната и чернодробна хирургия и с голям опит в лапароскопската хирургия.

Миниинвазивната диагностика и лапароскопската хирургия се считат за най-значимото постижение в областта на коремната хирургия през последните години. Докато оперира, хирургът следи интервенцията в реално време с помощта на видеосистеми, които му осигуряват по-чист и подробен образ, с възможност за приближаване и насочване, обясни проф. Бозов.

Друг огромен плюс е, че при операции, извършени с модерната лапароскопска апаратура, се нанася възможно най-малка травма на организма.

“Минималните разрези водят до по-бързо възстановяване на пациента, по-малко болки в следоперативния период и по-добър естетичен ефект. Доказано е, че лапароскопските операции не водят до потискане на имунната система на болния, което е важно за възстановяването след боледуването”, допълва проф. Бозов.

Той е доволен, че с новата техника болницата ще може да отговори на тенденцията за нарастване на пациентите, които искат да се лекуват в Бургас.

Други от Сила за живот

Малинови кетони – как действат за отслабване?

Малиновите кетони са съединения, които естествено се откриват в някои плодове – най-големи количества има в малините, къпините, кивито и червените боровинки

Учени: Бременността променя всички части на мозъка

Бременността засяга и променя почти всички части на мозъка, сочи ново проучване, цитирано от Асошиейтед прес и БТА. Изследването е направено само върху един човек - невролога Лиз Крастъл

Щитовидната жлеза обича най-много морска храна и млечни орехи

Дозата? С мярка, в рамките на обичайното. Дефицитът и прекаляването са еднакво вредни.  Ендокринолог: Йодирана сол в препоръчителните до 5 грама общо за деня внасят в тялото голяма част от

Минерална вода и солено море - перфектна комбинация на север от Варна

Изворите са подходящи за профилактика на сърдечносъдовата система, жлезите с вътрешна секреция, опорно-двигателния апарат, половата и функционалната нервна система Един от най-добрите начини да

Спортуването е полезно за здравето дори ако малкото коремче остане

Спортуването е полезно за здравето дори ако малкото коремче остане, съобщи ЮПИ, позовавайки се на научно изследване. Освен че водят до изгаряне на калории

>