Спасяване на Гешев през Конституционния съд май не е възможно (Обзор)

14.06.2023 21:30
Иван Гешев се срещна в Страсбург е евродепутати консерватори

Народните представители няма да се съобразяват с него, защото не се яви в правната комисия - предпочете да разговаря с евродепутати консерватори

Два дни след като Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи Иван Гешев с 16 гласа от поста главен прокурор и предложи на президента да подпише указ, продължават сметките докъде ще стигне надбягването с времето.

Юристи прогнозират, че Румен Радев може и да не чака Конституционния съд (КС) да гледа по допустимост двете дела, образувани по искане на Гешев. Едното е дали този ВСС е легитимен, след като е с изтекъл мандат, другото е може ли да бъде освободен с по-малко от 17 гласа. Те обаче изобщо не са насрочени за допускане.

Справка на сайта на КС показва, че той ще проведе две заседания следваща седмица

Едното е на 20 юни, а другото на 22 юни. От обявения дневен ред става ясно, че в нито едно от двете заседания няма да се гледат делата по исканията на Гешев.

Засега няма съобщения, че съдиите ще заседават в последната седмица на юни. Възможно е и да не го направят, за да имат възможност да работят по допуснатите и обявени за решаване дела. Така че става най-рано началото на юли, но не е ясно дали дотогава може да се “тупа топката”.

Още повече че все повече юристи обясняват, че “разумният срок”, в който трябва да се произнесе президентът, е една седмица.

Правосъдният министър Атанас Славов също обясни, че се надявал в “края на тази, следващата седмица” да има указ на презиеднта.

Паралелно върви и друга сюжетна линия. Кой ще бъде изпълняващ длъжността главен прокурор, ако Гешев бъде освободен. Първоначално неформално сред членовете на ВСС се чуло името на Даниела Машева, която е негова заместничка. Преди да се върне в прокуратурата, тя беше кадровик именно в този състав на ВСС, но напусна през 2020 г., когато Гешев я покани в екипа си.

Има и скептични мнения, че ще е Машева, защото в понеделник тя беше разпитвана от ВСС за емоционалното състояние на Гешев на 15 май, когато изрече “политически боклук”. Не вървяло първо да я разпитват, а после да я правят временно главен прокурор.

Според Атанас Славов наследникът трябвало да се определи от пленума на ВСС, защото “той избира главен прокурор”.

“Не е моя работа да казвам кое да е това лице, важното е да няма никакви съмнения по отношение на интегритет и професионализъм, за да започне да връща доверието в институцията”, добави министърът.

Магистрати прогнозират, че не е изключено и. д. да се търси от апелативните прокуратури в цялата страна

Вероятно обаче във ВСС може да се отвори сериозен дебат по въпроса, защото според вътрешни правила на съдийската колегия например и. д. административен ръководител става първият заместник по старшинство, даде пример кадровик . И прогнозира, че сигурно и в прокурорската има такива правила.

Засега е сигурно само, че изявление на Гешев по БНТ в четвъртък няма да има. За такова се чу миналия петък, когато той се отказа да прави обръщение към народа.

В сряда Гешев провел поредица от срещи в Европарламента, включително с Ришард Чернецки, Ладислав Илчич и Богдан Ржонца от групата на Европейските консерватори и реформисти.

Гешев замина за Страсбург в понеделник за изслушване в мониторинговата група към комисията LIBE.

Заради този му ангажимент обаче не успя да отиде на заседание на правната комисия, която беше планирала да го изслуша в сряда.

Затова депутатите решиха, че ще го поканят, когато сами решат,

тъй като според правилника им главният прокурор трябва да говори пред тях поне веднъж на три месеца.

На заседанието на комисията Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС заяви, че неявяването на Гешев е отказ от изслушването, а освен това подчерта, че прокуратурата не е изпратила и представител.

Председателят на правната комисия Стою Стоев поясни, че процедурата предполага и лично участие на Гешев, поради което и няма значение дали има друг представител на държавното обвинение.

“Ако ще проведем това изслушване, да е след решение на комисията и да не се съобразим с исканията на главния прокурор, тъй като той не се яви”, добави Атанасова. С това депутатите приключиха разискването по казуса.

Други от От страната и света

Главчев: България няма отношение към производството и преминаването на гърмящите пейджъри

България няма никакво отношение към производството и преминаването на пейджърите, взривени в Ливан и Сирия. Това каза служебният премиер Димитър Главчев

Ямбол взема 324 хил. лв. заем за проектиране на нов социален комплекс

Поемане на кратосрочен общински дълг от 324 хил. лева одобриха единодушно общинските съветници в Болярово на заседанието си днес. Кредитът ще бъде използван за проектиране на нов социален комплекс в

Мартин Димитров: МФ и Агенция "Митници" пряко се договарят за митническо оборудване, вместо с обществена поръчка

МФ и Агенция "Митници" пряко се договарят за митническо оборудване, вместо с обществена поръчка. Това може да причини отлагане на приемането ни по суша в Шенген

Производствените цени в Германия спадат, но по-малко от очакваното през август

В Германия цените, на които производителите предлагат своята продукция, са се понижили през август с 0,8 на сто на годишна база, което е по-бавно от очакваното

Европейските борси откриха със спад на индексите

Европейските фондови борси откриха днешната си търговска сесия със спад на индексите, като инвеститорите осмислят решенията на няколко големи централни банки по света по отношение на лихвените

>