Нов блокаж в НС: Има комисия за имунитети, но не и председател

14.06.2023 12:57
Десислава Атанасова

 

БСП и ИТН не изпратиха хора в комисията, не подкрепиха Хамид Хамид да е начело

Не вярвам да има нови доказателства срещу Кирил Петков, смята Атанас Атанасов от ДБ

Въпросът е да се "избели" прокуратурата, настоя Христо Иванов

186 депутати решиха да бъде създадена временна комисия за отнемането на имунитети на Бойко Борисов, Кирил Петков, Даниел Александров и Димитър Аврамов. 32 бяха против - БСП и ИТН.

Десислава Атанасова и Рая Назарян ще представляват ГЕРБ в комисията, ПП-ДБ изпращат Никола Минчев и Димитър Найденов, "Възраждане" - Петър Петров и Николай Дренчев. "Няма да участваме в ръководството, един месец е прекалено дълъг. Имаме основани предположения, че се цели изпирането на Бойко Борисов и Кирил Петков, заявиха те. ДПС номинира Хамид Харим и Караахмед. БСП отказа да посочи хора. "Искаме веднага да бъдат свалени тези имунитети", настоя Борислав Гуцанов. ИТН също не посочиха свои хора. "Изпитайте си се двете партии, мийте си гениталиите, ние няма да участваме", заяви Тошко Йорданов.

Заради липсата на предложения за председател Мустафа Карадайъ предложи Хамид Хамид, това обаче не събра достатъчно гласове. След прегласуване, но само 96 бяха "за", 64 бяха против, 43 се въздържаха. ИТН изобщо не гласуваха за председател, а 22 от БСП35от "Възраждане", Радостин Василев и шестима от ПП-ДБ бяха "против" номинацията на Хамид Хамид.

Десислава Атанасова обвини депутатите, че блокират комисията, особено предвид липсващия председател. И иронично предложи ротация, всеки член да е председател на комисията.

Станислав Балабанов от ИТН иронизира, че двете най-големи групи не могат да се разберат. "Идете в стаята на ДПС седнете на една маса с г-н Пеевски, той да ви посъветва, да ви даде благословията си ида си изберете председател", каза той.

Председателстващият заседанието Росен Желязков обяви, че допълнително ще чака предложения за председател или механизъм за свикването на комисията.

Дебатът за формирането на комисия, която да разгледа искането на 4 депутатски имунитети, два от които на бившите премиер Бойко Борисов и Кирил Петров, очаквано се прехвърли върху фигурата на главния прокурор и причините, довели до казуса.

Тома Биков от ГЕРБ настоя, че за създаването на подобни комисии има практика, която съществува от 1991 г. Има и сюжети, най-известен е този на Андрей Луканов и арестуването му, добави той.

"Днес се налага да няма откази от имунитети, а да има комисия", смята Биков. Дори настоя членовете на комисията да дадат и оценка за материалите по тези случаи. "Тази политическа атака, която започна прокуратурата започна преди около месец и половина, в момента в който ПГ на ГЕРБ се присъедини към останалите и призова г-н Гешев да подаде оставката си", обясни Биков. Според него няма нито една ПГ, която да не е поискала оставката на главния прокурор. Той като главният прокурор няма легитимност в рамките на НС и за всеки негов акт ще бъде поставен под съмнение. Това правим ние - поставяме под съмнение действията му, докато изпълнява тази функция. Като спре, ние няма да имаме проблем да му подадем имунитета, и ще държим да видим обвинителни актове и това да стигне до съд. 4-5 г за нас се говорят какви ли не неща, защото нито едно от тези разследвания не е стигнало нито до обвинение, нито до съд. Доказателствата по тях са крайно съмнителни . В голямата си час са повече политически акт, отколкото съдебен", настоя Биков.

Според него имало не намеса на прокуратурата в законодателната власт. И била много видна при опитите за съставяне на правителство, когато прокуратурата се активирала, а някои преговарящи парти спрели да го правят, само за 2 ч. и вече твърдели, че не са преговаряли.

Биков похвали парламента, че въпреки всички нападки той се оказал с инстинкт за самосъхранение, демократичен. "Ясно НС показа, че България е парламентарна република, въпреки опитите да бъде направен излишен, той успя да заработи и ще продължи да работи въпреки опитите да бъде саботиран", заяви депутатът от ГЕРБ.

Други от От страната и света

Православен календар за 20 септември

Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му Св. вмчк Евстатий бил римски пълководец. Като езичник носел името Плакида, но приел Светото кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и

Персонален НОИ от "24 часа": При работа след пенсиониране имате право на преизчисление с допълнителния стаж

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Само в "24 часа" на 20 септември - Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ “Козлодуй”

Само в "24 часа" на 20 септември четете:  - Гергов отдаде ЦУМ за 20 години, тайна е цената. Спа, копия на египетско изкуство и розово масло на метри от президент и премиер

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

>