БСП няма да дава хора за новата комисия. Нинова: Борисов е страхлив

14.06.2023 11:29 Павлета Давидова
Корнелия Нинова

БСП няма да предложи и членове в комисията за имунитети, стана ясно от изказване на Корнелия Нинова по време на парламентарния дебат. Ще чакат другата седмица предложението им за имунитета на Борисов да влезе в пленарна зала и да се гласува.

"Мафията роди коалицията на имунитетите и на страха. Тя е изкуствена по политически и морални причини и е естествена за да спаси кожите на няколко души", каза соцлидерката. И определи като шоково това, че тези, арестували Борисов сега му пазят имунитета.

"Прокуратурата не съди, тя само дава доказателства, а съда преценява дали са годни. Така че, в крайна сметка не може да бъде използвана за политическа бухалка. Там още не сте започнали да правите реформа. Реформа за овладяване, а не за справедливост", добави Нинова.

Тя припомни ,че отчетният доклад на Гешев през 2017 г. бил аплодиран от останалите партии, само БСП задавали въпроси за чекмеджетата, записите и снимките на Борисов. От тогава сме пуснали 15 сигнала за корупция по висшите етажи при управлението на ГЕРБ. Тогава, всички които сте си избрали Гешев и той ви криеше, уважаеми от ГЕРБ ръкопляскахте. Какво стана, че решихте да се скриете и да кажете, че е политическа бухалка. Прегрупирате се с помощта на ПП, която щеше да ви изчегърта", добави тя.

Нинова припомни и стария си призив към Борисов: "излез отвън да се разберем като мъже". "До ден днешен не съм го срещала като мъж, да поеме отговорност. До ден днешен твърдя, че е страхлив. А вие на една снимка с прегънат кръст му целувахте ръката", обърна се тя към Георг Георгиев.

"Днешното решение е тези депутати сами да си дадат имунитета. Страхливи са", добави Нинова.

Репликата за целуването на ръка предизвика Георгиев да вметне, че не можел да говори "на човек, принадлежащ към партията, взривила църквата "Св. Неделя" за бог, за празници и символиката на прошка. Той също отговори с цитати, този път от Нинова. И напомни думите й по адрес на прокуратурата от октомври м.г. , в които тя говори за политическа бухалка. Дал съм ви прозвище "обратно на истината", каза той визирайки прякора "Г-жа Лъжа". "Разбирам фрустрацията ви, че не се успели да се докажете като мъж към г-н Борисов. Вие бяхте вицепремиер в правителство на този, чийто имунитет в момента искате. Има ли по-голяма пералня от това? Наглостта, безочието, лъжите са нещо, от което следва да се опитате да се разграничите или дистанцирате. Разбирам възможността от тази трибуна да подадете глава от тинята, в която в момента БСП за съжаление се намира. България има нужда от силна социална партия, но това не е БСП и тя стана такава заради вашето ръководство", атакува Нинова младежкият лидер на ГЕРБ.

Маноил Манев от ГЕРБ попита кога прокуратурата е станала от бухалка до най-работещата - след участието на Нинова в правителство, за което се кълняла, че няма да изнася оръжие за Украйна. Не стана ли нещо тогава, не се ли задейства някой бутон, попита той.

Настимир Ананаиев от ПП обвини БСП, че саботира възможността за взимане на решение и излизане от тази политическа дъвка с решението си да не участва в комисията. В отговор соцлидерката отговри, че те си имат мнозинство и няма как да им блокират работата.

"Ние сме доволни от управлението с ПП-ДБ. То се създаде и работи за унищожение на модела на управление Бойко Борисов и ГЕРБ. Това, че се изметнаха и се прегърнаха с мафията си е техен проблем", каза тя. Втора причина били 20 млрд. лв., които са достигнали до всеки българин - през всички социални помощи и добавки. "Това се казва управление и нямаме основание да се притесняваме то това. Притесняваме се, че за 2 г. се пропиля надеждата и енергията за промяна. Вместо ГЕРБ да са не само съдебно осъдени, а морално и човешки за кражбите им за толкова години, вие ги върнахте на бял кон", атакува тя бившите си партньори.

Други от От страната и света

Найден Тодоров: Детето е паднало в дупка в сцената на театъра в Плевен, не е предупредено, че няма репетиции

Нито един български театър не отговаря на европейските изисквания, приети преди четири години. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по БТВ служебният министър на културата Найден Тодоров

80-годишна даде над 15 хил. лева на мним полицай

Телефонна измама е била извършена вчера следобед в Балчик. 80-годишна жена е измамена, че на стационарния ѝ телефон се обажда служител на криминална полиция

Дрогиран мъж без книжка и с крадена кола едва не помете хора на тротоар в село Шейново

30-годишнен мъж без шофьорска книжка, седнал зад волана на крадена кола след употреба на наркотични вещества, установени с полеви тест, едва не помете хора на тротоар

Жена е жестоко осакатена след тричасов побой от ревност в Челопеч

Роза знае, че живее втори живот - с изваден яйчник, две счупени ръце и разбита уста „Винаги ще си спомням този ден. Тричасов побой. Само това му казвах – умирам. А той отговаряше - умирай, умирай

Загиналите летци Дункин и Димитров са правили 24 пъти упражнението, което ги уби

24 пъти са направили упражнението при което се разбиха и загинаха пилотите Венцислав Дункин и Петко Димитров. Това обясни пред Би Ти Ви министърът на отбраната Атанас Запрянов

>