“Нутрисистем” – шампион в бързото отслабване

14.06.2023 06:30
При диетата "Нутрисистем" калориите са ограничени до 1500.
Пирамида "Нутрисистем"

Диетата за отслабване “Нутрисистем” (Nutrisystem) е суперефективна за загуба на тегло при пациенти със затлъстяване. В сектора “Бързо сваляне на килограми” е класирана втора след Кето програмата. Заедно с хранителния режим на Джени Крейг за 2023 г. е поставена на 15-o от 24 места в авторитетната класация на диетите, изготвяна всяка година от американското списание U.S. News & World Report.

“Нутрисистем” помага на хората да се научат да отслабват трайно чрез храна с високо съдържание

на протеин и нисък гликемичен индекс

Тя поддържа нивата на кръвната захар стабилни, а глада - под контрол.

При нея няма забранени храни, но калориите са ограничени до 1500.

Очакваното отслабване е 2,5 кг през първата седмица, а после по 1 кг всеки месец.

Според авторите на диетата жените губят средно 6 кг първия месец, а мъжете – 8,5 кг. Това не изненадва, тъй като програмата ограничава калориите - изпитана тактика за отслабване.

При “Нутрисистем” първата седмица е “турбо”

– тежък период, в който ще се изпитва глад, но идеята е да се даде тласък на загубата на тегло. После минавате на гъвкав вариант – меню, съдържащо постни протеини, полезни въглехидрати и зеленчуци без скорбяла. Два пъти в седмицата се глезите с приготвени от самите вас закуски, обеди, вечери и междинни хапвания с вкусни, но здравословни продукти.

Програмата определя като “добри” въглехидрати онези, които се смилат бавно -повечето плодове и пълнозърнестите продукти. Те засищат за по-дълго време, нормализират кръвната захар и метаболизма.

Всъщност “Нутрисистем” е разработена през 1972 г. като балансиран нискокалоричен начин на хранене за сваляне на килограми и контрол и превенция на диабета.

Диетата е не само здравословна, но и комерсиална - фирми готвят и доставят менюта, специалисти обясняват какво и кога да се яде. За улеснение на онези, които я следват, се прави индивидуална хранителна програма според пола, теглото и наличието на заболявания. Порциите са предварително приготвени при спазване на нормите и се доставят до вратата на дома.

Така ограничението на калориите е гарантирано, а отслабването - научно управлявано, казват нейните автори.

Правилата са строги. Приемът на протеин е богат - около 25% дневно, мазнини - не повече от 25-30%, въглехидрати с нисък гликемичен индекс -54-58%. Солта не е забранена. Алкохолът не е препоръчителен, но се допуска една бира или чаша вино.

Типично дневно меню:

Закуска: “Френски тост” - 230 г, обезмаслен йогурт или 1 яйце, 1 чаша нарязан на кубчета пъпеш.

Обяд: Парче пилешко или пуешко месо, 2 супени лъжици пармезан, 1 среден домат, неограничено количество краставица с 2 супени лъжици обезмаслен дресинг.

Следобедна закуска: 30 г нискомаслено сирене или 1 твърдо сварено яйце, 15 зърна грозде.

Вечеря: Парче пилешко месо, 1 портокал или неограничено количество пресен спанак, 1/2 чаша варен зелен фасул, 1 чаша сурови моркови, 6 бадемови ядки.

Препоръчват се поне 30 минути упражнения на ден.

Създадена за диабетици и отслабване,

диетата също укрепва сърцето и нормализира метаболизма

Много знаменитости в САЩ рекламират “Нутрисистем” заради бързото отслабване и претоварения им график. С нея певицата Джанет Джексън свали над 22 кг, натрупани от стрес.

Въпреки че е 40 г. в бизнеса, наскоро известната диетоложка Джени Крейг обяви фалит и започна да закрива центровете си за отслабване в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, диетата още е в класацията на сп. U.S. News and World Report.

През 1983 г. Джени и съпругът Сидни създават в австралийския град Мелбърн школа за отслабване и срещу диабет. През 1985 г. те я местят в Калифорния и печелят широка известност. Откриват 700 центъра за намаляване на теглото по света, които 90-годишната Крейг затваря един по един.

Заветната цел на програмата е да се обуздае консумацията на мазнини и да се сведат до под 30% от общите дневни калории. Следвайки плана, се очаква да постигнете хормонален баланс и да сваляте повече от 1 кг на седмица без йо-йо ефект.

Диетата не е препоръчителна за бременни, кърмачки, хора с диабет тип 1 и с алергии, за деца.

Други от Сила за живот

Малинови кетони – как действат за отслабване?

Малиновите кетони са съединения, които естествено се откриват в някои плодове – най-големи количества има в малините, къпините, кивито и червените боровинки

Учени: Бременността променя всички части на мозъка

Бременността засяга и променя почти всички части на мозъка, сочи ново проучване, цитирано от Асошиейтед прес и БТА. Изследването е направено само върху един човек - невролога Лиз Крастъл

Щитовидната жлеза обича най-много морска храна и млечни орехи

Дозата? С мярка, в рамките на обичайното. Дефицитът и прекаляването са еднакво вредни.  Ендокринолог: Йодирана сол в препоръчителните до 5 грама общо за деня внасят в тялото голяма част от

Минерална вода и солено море - перфектна комбинация на север от Варна

Изворите са подходящи за профилактика на сърдечносъдовата система, жлезите с вътрешна секреция, опорно-двигателния апарат, половата и функционалната нервна система Един от най-добрите начини да

Спортуването е полезно за здравето дори ако малкото коремче остане

Спортуването е полезно за здравето дори ако малкото коремче остане, съобщи ЮПИ, позовавайки се на научно изследване. Освен че водят до изгаряне на калории

>