Рецидивист, задигнал пенсията на инвалид в Пловдив: Искам само 1 г. затвор

13.06.2023 12:00 Никола Михайлов
Съдебната охрана доведе Николай Атанасов усмихнат в залата.

Осъждан  е многократно за грабежи, но наказанията не са дали резултат

Година затвор поиска от пловдивските апелативни съдии 40-годишният Николай Атанасов, обрал инвалид в кв. "Изгрев". Той е с богато криминално минало - има 8 предишни присъди, а днес обжалва последното си наказание. 

Преди грабежа, Атанасов живял на улицата и се прехранвал с просия. На 7 октомври м.г.  бил в района на пощата в "Изгрев" и видял 29-годишния Енчо Стоянов да излиза оттам. Двамата се познавали и рецидивистът му предложил да бута количката до дома за хора с увреждания, в който по-младият живеел. 

Вместо да му помогне обаче, Николай Атанасов изчакал да се отдалечат и поискал от Стоянов пенсията, която той току-що бил взел. Младият мъж отказал, но просякът издърпал парите от ръцете му. 340 лв. прибрал за себе си, подхвърлил му банкнота от 5 лв. и избягал. 

Крадецът бързо похарчил задигнатото и се укрил при  познати. За да не го разпознаят се обръснал и подстригал, но въпреки това 5 дни по-късно бил задържан. 

През февруари т.г. Николай Атанасов получи 6 години лишаване от свобода от Окръжния съд. Наказанието му беше намалено с 1/3, понеже призна вината си. Адвокатът му Димитър Колев и тогава поиска по-малко наказание, но заради предишните провинения на рецидивиста, магистратите не уважиха молбата. "Това е най-малкото, което можете да получите. Правим ви един вид реверанс", обясни тогава съдия Веселина Семкова.

Днес на втората инстанция прокурорът Марин Дишлянов отново изтъкна криминалното минало на крадеца. "Атанасов е многократно осъждан за грабежи. Последно през 2016-а е получил 6 години затвор за същото", каза той. Според него наказанията не са дали резултат и след излизане на свобода Атанасов отново се е върнал към старите си навици. 

Адвокат Колев поиска от съдебния състав да намали наказанието под минимума, предвидено в закона. Попитан от магистратите какво иска, 40-годишният отговори, че се надява на 1 г.

Апелативният съд ще се произнесе по жалбата на Николай Атанасов в законовия срок. 

Други от От Пловдив

За първи път: Правят сапунки по главната улица на Пловдив

Измиха целия Гроздов пазар за честванията на 22 септември За нощно миене с шампоан по главната улица на Пловдив информират от общината. Методът е известен от казармата като сапунка

Остава опасността за живота на бебето, с което майка му скочи от третия етаж в Кърджали

В пловдивската УМБАЛ "Св. Георги" продължават да се борят за живота му Състоянието на бебето, чиято майка скочи от третия етаж в хотел в Кърджали, държейки го в ръце

Откриха голямо количество от радиоактивния метал америций при секретна операция в Пловдив

Голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжна прокуратура – Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност", научи "24 часа"

Почина жената от Смолян, транспортирана в Пловдив с тежка травма с медицински хеликоптер

Починала е 65-годишната жена от Смолян, транспортирана в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив с медицински хеликоптер заради тежка черепно-мозъчна травма от падане

Мъж и жена пострадаха в пламнала кола в Пловдив

Мъж на 64 г. и жена на 70 са пострадали при пламването на кола в Пловдив, става ясно от справка за произшествията на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"

>