Не 13, а 16 от ВСС махнаха Гешев, докато е в самолета. На ход е президентът (Обзор)

12.06.2023 22:00 Ана Михова
Иван Гешев
Атанас Славов
Елена Йончева

Румен Радев няма срок, в който да подпише или не указа за отстраняването на главния прокурор

С 16 гласа “за” и в негово отсъствие Пленумът на ВСС гласува Иван Гешев да не е главен прокурор и предложи на президента Румен Радев да издаде указ за освобождаването му. По същото време Гешев вероятно вече бе пристигнал в Страсбург, където във вторник ще прави разкрития за корупция.

Четирима от кадровиците бяха против - Вероника Имова и Олга Керелска от Съдийската колегия и Евгени Иванов и Пламен Найденов от Прокурорската.

Така Гешев става първият главен прокурор, свален от ВСС. Той обаче не просто е свален от кадровия орган, а от същите, които през есента на 2019 г. със същия плам бранеха избирането му. Макар тогава да имаше протести и недоволство.

Същинският дебат за махането му в понеделник премина без него, докато той бе в самолета. На тръгване обяви, че ще направи едно “много интересно изказване” пред комисията LIBE “на дата 13 юни” (рождения ден на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.)

Отстраняването му е заради израза “политически боклук”, изречен на 15 май, когато скъса оставката си.

Самият Гешев, преди да напусне заседанието в 11,55 часа, поиска обсъждането да не е в негово отсъствие, за да се защитава пълноценно.

Видно е, че някои членове на съвета предварително са взели решение.

Не съм се родил главен прокурор, нито ще умра като главен

прокурор По-лесният избор е този, който ми предложи Йордан Стоев - да стана едно магистратче във Върховната административна прокуратура. Единственото, което ме притеснява, е политическото въздействие, което е видимо. Това е опит за овладяване на съдебната система, заяви той, преди да тръгне.

А в напускането му правосъдният министър Атанас Славов съзря опит за осуетяване на производството. Други членове на съвета също заподозряха, че Гешев шиканира обсъждането. Славов обясни, че и той бил поканен на заседанието в Страсбург, но отивал зам.-министър, защото дебатът във ВСС бил по-важен.

Не разбирам защитната тактика да тръгнете точно когато започва дебатът по същество, каза Славов.

Иван Гешев му отговори, че е далеч от мисълта, че

министърът “гони графика на Делян Пеевски и Бойко Борисов”

Шефката на ВКС Галина Захарова и Цветинка Пашкунова от Съдийската колегия също бяха на мнение, че заседанието трябва да се отложи, за да може Гешев пълноценно да се защити. Севдалин Мавров от същата колегия обяви, че няма да участва в процедурата, която много се забързала. Вече я наблюдавал като гражданин, после напусна заседанието. 

Бързането и неучастието на Гешев обаче може да е проблем

Това ще стане, ако указът за освобождаването му, който евентуално държавният глава ще подпише, бъде атакуван пред Конституционния съд. А че това може да се случи, намекнаха и кадровици по време на дебата, който започна в 9 часа и продължи почти до 19 часа.

Какво следва от тук насетне?

Сега на ход е президентът. Той ще има три възможности - да подпише, да откаже или да не прави нищо и да чака КС, колкото трябва. В тази ситуация

Гешев ще е главен прокурор, макар и освободен

от съвета. В правните среди се чува и друго мнение - че Радев трябва да подпише указа за освобождването му веднага, защото в противен случай самият той може да попадне в капан.

Конституционният съд няма срок, в който да допусне двете дела, образувани по искане на Гешев, за разглеждане, а и да се произнесе.

А ако не излезе с решение по допустимост в следващата една година например, президентът трудно би обяснил дългия срок, в който не се произнася. Освен това така той може да даде повод и на него да му започнат процедура по импийчмънт за неспазване на основния закон.

Според юристи, когато в конституцията няма срок, това

означава веднага Така че евентуалното неподписване може да стане повод да се иска отстраняването и на самия държавен глава.

Други юристи пък се питат защо Радев трябва да чака КС, щом автор на оспорвания от Гешев съдебен закон е служебното правителство, което е назначено от президента. В такава ситуация се очаква Радев да подкрепя техните виждания за отстраняване на главния прокурор с 13 гласа.

Друга хипотеза е, ако КС допусне делата за разглеждане в следващите дни. Тогава Радев може да върне отстраняването на Гешев на ВСС за ново разглеждане, а те от своя страна да спрат процедурата, докато съдът се произнесе с окончателно решение. И след това процедурата да стартира наново. Кога и какво ще се случи обаче, в момента не е ясно.

Впрочем и при избора на Гешев за главен прокурор имаше реакция от страна на президента Радев. Тогава той не подписа първия указ за неговото избиране, а го върна на ВСС. Кадровиците (същите, които сега го освобождават) проведоха втора дискусия и отново гласуваха за Гешев. Радев подписа втория указ.

Гешев е в Страсбург, ще говори за кюлчетата и “Барселонагейт”

Разследването за пачките и златните кюлчета от спалнята на Бойко Борисов като премиер и делото “Барселонагейт” ще бъдат темите, по които Иван Гешев ще говори в Страсбург, съобщиха от държавното обвинение. Главният прокурор е на посещение там по покана на мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към комисията LIBE на Европейския парламент. Гешев ще разкаже за напредъка при разследванията за корупцията по високите етажи на властта. Конкретно за кюлчетата и къщата в Барселона се интересували от мониторинговата група, съобщиха от прокуратурата. Участие в заседанието е предвидено да вземат и представители на Групата на държавите, борещи се срещу корупцията, при Съвета на Европа, която следи практиките по противодействие и разкриване на корупционни престъпления по високите етажи на властта. 

Комисията LIBE отговаря за гражданските свободи, правосъдието и вътрешния ред. В нея участват 68 евродепутати. Председател е испанецът Хуан Фернандо Лопес Агилар, бивш правосъден министър на страната си. Негов заместник е Емил Радев. Другите българи са Петър Витанов и Елена Йончева, която беше деен участник в скандала с къщата в Барселона през 2019 г. .

Комисията отговаря за по-голямата част от законодателството на европейско ниво, която засяга свободите, сигурността и правосъдието. В нея през 2021 г. бяха приети и ковид сертификатите, с които се позволяваше пътуване между страните членки при определени условия като ваксинация или преболедуване. Тя наблюдава и организации като Европол и Евроджъст.

И по двете дела, за които главният прокурор ще говори, имаше развитие в последните седмици. По “Барселонагейт” се разследва пране на пари. Предмет на делото е къща в Барселона, в която живеели моделката Борислава Йовчева и нейната дъщеря. Имотът струвал 4 млн. евро. Проверяват се средствата, с които е закупен. След редица разпити, започнали в средата на май, Гешев поиска имунитета на Бойко Борисов, за когото се твърди, че е бил близък с Йовчева и е баща на детето ѝ. Той отрича.

По делото за чекмеджето разследването бе прекратено от Софийската градска прокуратура на 10 май, докато Гешев бе в отпуск. Второинстанционната прокуратура обаче възобнови разследването. (24часа)

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>