ВСС продължава да обсъжда отстраняването на Гешев, той и иска социологочиска експертиза (На живо)

12.06.2023 09:12
ВСС продължава процедурата по предсрочното отстраняване на Гешев Снимка: Йордан Симеонов
Иван Гешев Снимка: Йордан Симеонов
Гешев пристигна за заседанието на Висшия съдебен съвет Снимка: Йордан Сименов

Пленумът на Висшия съдебен съвет продължава днес процедурата по отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, инициирана по искане на четирима членове на прокурорската колегия. Искането бе провокирано от изявление на главния прокурор по време на пресконференция на 15 май, на която заяви: "Време е политическият боклук от Народното събрание да бъде изметен."

Първото, което ВСС започна да прави днес е да обсъди искането на главния прокурор за назначаването на две експертизи.

Първата е „социологическа експертиза“, която да даде отговори какво е нивото на доверие в обществото към съдебната власт към 15 май. И как се е отразило неговото изказване на тази дата върху общественото и мнението за съдебната система.

Освен социологическа главният прокурор и адвокатът му искат още една, която да бъде извършена от специалист по етимология или лингвистика, който трябва да каже какво е лексикалното и граматическото значение на думите в израза „политически боклук“ и какво е значението, произходът и разпространението на същото словосъчетание от етимологична гледна точка.

Според Цветинка Пашкунова от Съдийската колегия не е нужно да се прави социологическа експертиза.

Вероника Имова пък опонира, че трябва да се търсят обективните факти и дали те са допринесли за съответната оценъчна дейност.

Тя каза, че ще подкрепи двете искания за експертизи. "Защитата иска от нас нещо конкретно - да се види оценката на обществото след анализа на главния прокурор", добави Имова. След това тя се върна към своите ученически години в 7 гимназия в София, бившата Първа девическа, която била завършила и нейната баба. Имова си спомни за своята учителка по български, която ги учила на богатството на езика. Имова не се наемала да каже дали изразът "политически боклук" е метафора. Това трябвало да каже експерт по езика.

Министър Атанас Славов обърна внимание, че има разлика, когато говори съдия и главен прокурор. Съдията говорел от свое име, а главният прокурор от името на институция, която е единна.

"Това, което твърдите, не отговаря на истината. От 2015 г. прокуратурата не е централизирана, а главният прокурор е ръководител на административните ръководител. Няма как на 15 май да няма емоции, след като на 14 май индиректно ми се каза, че Бойко Борисов е натиснал копчето за моето остраняване", отговори му Гешев.

Славов пък заяви, че въпросите за влиянието в съдебната система ще бъдат разгледани на някое от следващите заседание. Той вече съобщи, че ще насрочи дебат за това оказва ли натиск в съдебната власт.

Междувременно Гешев обяви, че ще пътува до Страсбург, където планира да говори пред Европейския парламент, включително и за разследването, станало по-известно като "Барселонагейт".

Миналият четвъртък процедурата по първото предложение за отстраняването му беше прекратена. Шестима от членовете на Прокурорската колегия оттеглиха изненадващо искането си Гешев да бъде уволнен

Вярвам, че ВСС няма да влезе в политическия график на Делян Пеевски и Бойко Борисов, заяви главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на ВСС, на което продължава процедурата по неговото отстраняване. Той добави, че може да се върнем във времената, когато ние е "управлявала тричленка или петчленка, наречена Политбюра".

Заседанието на ВСС трябваше да започне с изслушване на заместничката му Даниела Машева, която да свидетелства за емоционалното състояние на Гешев. Но вече един час кадровиците дебатират за експертизите.

Други от От страната и света

55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) към МВР на своя уебсайт

Православен календар за 20 септември

Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му Св. вмчк Евстатий бил римски пълководец. Като езичник носел името Плакида, но приел Светото кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и

Персонален НОИ от "24 часа": При работа след пенсиониране имате право на преизчисление с допълнителния стаж

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Само в "24 часа" на 20 септември - Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ “Козлодуй”

Само в "24 часа" на 20 септември четете:  - Гергов отдаде ЦУМ за 20 години, тайна е цената. Спа, копия на египетско изкуство и розово масло на метри от президент и премиер

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

>