Облаци или дим от печен суджук скриха слънцето в наш град?
Облаци или пушек от печен на скара горнооряховски суджук покриха слънцето в утрото на съботния ден? Това се питат в града на деликатеса, където тече празникът на първия ни защитен в Европа продукт. Почти като в думите на Атанас Буров от началото на миналия век съгражданите му закусваха със суджук на гребен, а скарите на трите местни фирми с право да го произвеждат бяха запалени рано, рано. Една ухаеща "подкова" печен суджук струва 9 лв. Кебапчето е по 3 лв., но това не охлажда ентусиазма на мераклиите за порция от местния деликатес с вековна история.
16-то издание на Суджук феста бе открита от кмета на Горна Оряховица Добромир Добрев. "На 27 май 2007 г. Община Горна Оряховица и Историческият музей поставиха началото на единствен за региона празник. Неговата пъстрота даде възможност на много хора да се насладят на единствения, неповторим и известен в целия свят горнооряховски суджук.
Колбасарите обаче чакаха новия министър на земеделието, който е от техния бранш, за да препоръчат субсидии за отглеждане на месодайни говеда. Сега хубавото, прясно говеждо месо, на което държат за производството, идва от Румъния.
Програмата на тридневния празник е изключително пъстра и наситена с музика, песни, танци, суджукарски игри (Игра за табиетлии, Суджукарски пъзел, Суджукарско надиграване, Суджукарска щафета, Суджук под ключ и др.), както и станалата вече традиционна томбола „Суджукарско дърво на късмета“ – всеки, който е закупил сувенир от щанда на Историческия музей, може да вземе участие в томболата с привлекателни награди. Тя се тегли на всеки час.
И тази година има обособен кът на занаятчиите и кулинарен кът „Фолклорна трапеза“ с характерни ястия от Горнооряховския край.