Финансират с 20 млн. лева изследователската програма на ПУ "Паисий Хилендарски"

09.06.2023 13:31 24 часа Пловдив онлайн
Ректорът на ПУ "Паисий Хилендарски" проф. Румен Младенов приветства участниците в събитието.

С 20 млн. лева от Плана за възстановяване и устойчивост ще се финансира стратегическата програма научно-изследователска и иновационна програма за развитие. Това стана ясно при нейното представяне днес. Срокът на изпълнение е 42 месеца. За този период е предвидено финансиране на конкурсен принцип на 15 двугодишни изследователски проекти за провеждане на научно-приложни и иновационни изследвания, насочени към получаване на резултати, необходими за защита на интелектуалната собственост.

На събитието присъстваха съветникът на президента по образование, наука и иновации Валентина Танева, зам.- кметът на Пловдив Стефан Стоянов, представители на изследователските университети и други висши училища в страната, на бизнеса и партньори на Пловдивския университет.

В приветственото си слово към присъстващите ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Румен Младенов отбеляза, че през 2021 година висшето училище е получило статут на изследователско звено въз основа на показатели, разпределени в три групи: научни резултати, научен капацитет и възпроизводство на академичния състав, обществено и икономическо въздействие.

Това признание  е резултат от дългогодишната упорита работа на преподавателите и изследователите, създали сериозни научни школи и приемственост във всички факултети на университета, подчерта проф. Младенов. И допълни, че гаранция за успешното изпълнение на Стратегическата програма е човешкият ресурс на висшето училище, поради което ректорското ръководство ще продължи да работи за осигуряване на мотивираща среда, която да гарантира развитието на изследователите във всички етапи на тяхната кариера, както и да подпомага интеграцията на университета в европейското изследователско пространство и международната научна общност.

Проф. Младенов добави, че изпълнението на Стратегическата научно-изследователска и иновационна програма за развитие на ПУ „Паисий Хилендарски“ е неделима част от учебния процес.

Тя бе представена от председателя на Управителния комитет - проф. д-р Теменужка Йовчева. Тя отбеляза, че програмата е интерсекторна в областта на зелената икономика, екологичните решения и екосистемните услуги. Целта ѝ е повишаване на научно-изследователския и иновационен капацитет на ПУ „Паисий Хилендарски“ и включването му в мрежа от изследователски висши училища в България.

Проф. Йовчева подчерта, че компонентите на Стратегическата програма позволяват участието на всички факултети на университета и ангажирането на студенти, докторанти и млади учени. Реализирането ѝ ще даде възможност на Пловдивския университет да премине на следващия етап на своето развитие и да се превърне в пълноценен участник в научно-изследователската и иновационна екосистема чрез утвърждаване на следващото поколение учени, модернизиране на научните лаборатории и материалната база, укрепване на връзките с бизнеса, засилване на международното сътрудничество и осигуряване на възможности за разпространение на научните резултати чрез участие в международни научни форуми.

Други от От Пловдив

Откриха голямо количество от радиоактивния метал америций при секретна операция в Пловдив

Голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжна прокуратура – Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност", научи "24 часа"

Почина жената от Смолян, транспортирана в Пловдив с тежка травма с медицински хеликоптер

Починала е 65-годишната жена от Смолян, транспортирана в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив с медицински хеликоптер заради тежка черепно-мозъчна травма от падане

Мъж и жена пострадаха в пламнала кола в Пловдив

Мъж на 64 г. и жена на 70 са пострадали при пламването на кола в Пловдив, става ясно от справка за произшествията на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"

Идея: Слагат виенско колело на Младежкия хълм в Пловдив, ще се вижда чак до Карлово

Преди време се обсъждаше на върха на най-високото тепе в града да има панорамен ресторант или църква Сега първо ще се търсят европари за изграждане на поливна система

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

>