Криза: Над 10 пъти падна тарифата за трафик на мигранти през България

10.06.2023 19:00 Радко Паунов
На ГКПП "Кап. Петко Войвода" проверяват багажника на всяка кола, влизаща от Гърция, за мигранти. Униформени твърдят, че отдавна няма тарифа от 3000 евро на човек за превоз.

Криза удари и трафикантите, които прекарват мигранти през страната и това се отрази значително на тарифите. Над 10 пъти са паднали сумите, които плащат бежанците на каналджиите, но въпреки това те не се отказват да ги возят.

Гранични полицаи на ГКПП "Кап. Петко Войвода" потвърдиха неофициално пред "24 часа", че сумите, които плащат мигрантите, са намалели драстично.

Всеки автомобил, влизащ у нас от южната ни съседка в съботния ден, биваше проверяван, като задължително се отваря багажника.

"Тъкмо съм скрил двама афганистанци. От всеки съм взел по 3000 евро", пошегува пловдивчанин пред униформените и отвори капака. В багажника му имаше няколко чанти с покупки от гръцките вериги.

"Какви 3000 евро? За толкова пари и ние ще ги возим. Отдавна цените паднаха", отвърна със смях униформеният. По думите му таксата на човек вече е 200-300, максимум 500 евро. Няма вече кой да брои такива големи суми", отговори служителят.

Причината за драстичния спад се дължала на няколко причини. Първо, мигрантите влизали лесно в страната ни, тъй като не срещали кой знае какви препятствия. Второ, сумата от 3-4 хиляди евро се вземала за целия трансфер от Турция до Западна Европа. А за прекарване от точка до точка у нас парите били значително по-малко - 200 - 300 евро.

Само преди месец и половина от прокуратурата в Пловдив оповестиха, че спипани край с. Труд в линейка 23-ма мигранти платили на каналджиите по 5000 евро на човек.

Такива суми вече са абсурдни, категорични са униформени.  Но добавиха, че макар и за по-малко пари, трафикантите не се отказват. "Вълната продължава да е много голяма, а и това са бързи пари. Но девалвацията е факт и се дължи на голямата конкуренция", разясниха полицаи от Пловдив.

Както съобщихме тази седмица, полицаи задържаха на магистралата край Царацово две жени, превозващи 10 мигранти в лек автомобил. Според прокуратурата двете каналджийки са безработни и имали кредити, които трябвало да изплащат. По тази причина тръгнали да возят чужденци нелегално. Те са задържани.

Практиката обаче сочи, че присъдите на трафиканти масово са условни.

Други от Регион

20-годишен водач е в болница след удар в камион на входа на Ягодово

Микробус се е блъснал в тежкотоварен камион на кръстовището на входа на пловдивското село Ягодово. 20-годишният водач на буса е откаран в болница, на този етап не е ясно какво е състоянието му

Замесените в побой и заплахи заради чатове кмет на хисарско село, синът му и негов приятел остават в ареста

Могат да направят нов опит да излязат на свобода пред Окръжния съд в Пловдив                                                                                                                           

Нови луксозни жилища от PIMK BUILD

Строителната компания ПИМК Билд е утвърдена с години опит и ви предлага нови, модерни сгради съчетаващи високо качество, стил и иновации. Доверете се на лидерите в бранша и открийте мечтания дом

20-годишна скочи с бебе от третия етаж на хотел в Кърджали

Бебето е настанено в пловдивска болница, по чудо майката се отървала без наранявания Жена на 20 години скочи с едногодишното си дете от третия етаж на хотел в Кърджали

Двама обраха млада жена в Карлово, арестуваха ги

Задигнали мобилен телефон и електронна цигара късно вечерта Служителите на реда в Карлово арестуваха двама апаши, обрали млада жена по тъмно, съобщиха от полицията

>