ЕК даде зелена светлина на ваксината срещу бронхиолит

07.06.2023 11:58
Ваксина СНИМКА: Архив

Европейската комисия даде зелена светлина на ваксината на британската фармацевтична компания "ГлаксоСмитКлайн" срещу респираторния синцитиален вирус, който причинява заболяването бронхиолит, което отнема живота на хиляди хора всяка година, предаде Франс прес.

Дадено е разрешение за поставяне на ваксината на възрастни хора, става ясно от днешно изявление на "ГлаксоСмитКлайн". Боледуване от бронхиолит при възрастни хора може да приключи с летален изход, уточнява Ройтерс.

Даденото разрешение е последната стъпка от процеса по разрешаване на ваксината в Европейския съюз, след като Европейската агенция по лекарствата препоръча през април употребата ѝ да бъде одобрена.

Миналия месец ваксината бе одобрена и от американската Агенция по храните и лекарствата, като бе дадено разрешение за поставянето ѝ на хора на и над 60 години - същата възрастова група, за която бе дадено разрешение и в Европа, предаде БТА.

В европейските страни респираторният синцитиален вирус всяка година отнема живота на около 20 хиляди души на възраст 60 и повече години, отбелязва Ройтерс, като пояснява, че статистиката е само за смъртните случаи, настъпили в болнични заведения.

Други от Докторе кажи

Ново проучване потвърди: Коронавирусът е тръгнал от Ухан

Публикуваното днес проучване за произхода на КОВИД-19 предоставя нови доказателства в подкрепа на хипотезата за предаване на заразата на хора от заразени животни, пуснати за продажба на пазара в Ухан

За първи път в Турция разделиха сиамски близнаци, съединени в главата

Първа по рода си за Турция операция за разделяне на сиамски близнаци, свързани в областта на главата, беше извършена в Анкарската градска болница "Билкент"

Първи смъртен случай от западнонилска треска в Северна Македония

Медиите в Северна Македония съобщават за първия смъртен случай от западнонилска треска. Става дума за 78-годишен мъж от Кочанско, който е починал една седмица след като е бил хоспитализиран в

Удължават забраната за износ на инсулин

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства

Кметът на Соколарци пътува с трактор, за да купува лекарства на цялото село

С трактор през зимата, с коли или с автобуси - така десетки високопланински села в Сливенско се снабдяват с лекарства. В тях живеят предимно възрастни хора, а най-близките аптеки са на близо час път

>