След убийството на Къро: вече преразпределят бизнесите му в България

06.06.2023 18:35
Красимир Каменов - Къро Снимка: Архив

Непосредствено след четворното убийство в ЮАР, при което беше разстрелян издирваният от Интерпол Красимир Каменов-Къро заедно със съпругата му Гергана, вече е започнало преразпределение в легалния му бизнес в България.

Справка в Търговския регистър показва активност при поне няколко от свързваните или пряко контролираните от Каменов дружества, като някои от тях започват още от 26 май - ден след убийството му, пише "Капитал". 

Заедно с него бяха застреляни съпругата му, охранителят и детегледачката на децата му. 

Три компании, които досега се водеха формално собственост на подставени лица, са продадени срещу символични суми на Румен Драганов Илиев. Той е дългогодишен управител на една от официалните компании на Къро, "Камекс КА", но сега, изглежда, е минал към противниковия лагер.

Източници, запознати с бизнес делата на Каменов, обрисуват като такъв Размиг Чакърян-Ами - някогашното доверено лице на Каменов, който обаче постепенно овладява части от бизнеса и по-специално дейностите по ГКПП Капитан Андреево. Като второ лице се сочи и бившата съпруга на разстреляния - Светлана Каменова.

На 1 юни същият Румен Илиев е заявен за вписване и като изпълнен директор на "Слатина-Къра" - компанията, притежаваща зеленчуковата борса в "Слатина", а Красимир и Гергана Каменови са освободени от борда.

Първите промени са инициирани още на следващия ден след убийството. На 26 май с идентични договори, сключени при един и същ нотариус и заявени от един и същ адвокат, Румен Илиев купува три компании за символични суми. Това са "Омега 69" (продадена за 1000 лв.), "Булрат" (също 1000 лв.) и "Файтинг академи" (10 лв.).

От тях най-известна е първата, чието име нашумя покрай побоя на журналисти от bTV през 2017 г. от нейни служители на магистрала "Тракия". По-рано през 2012 г. пък фирмата за кратко се озова като стопанин на паркинга на новопостроената "Арена Армеец", избран от "Национална спортна база" към спортното министерство. Тя се занимава и с охраната на зеленчуковата борса в "Слатина".

"Булрат" също от години е наемател на различни паркинги в София, включително на пет обекта от общинската ЦГМ, както и други обекти като паркинга пред "Пирогов".

И "Омега 69", и "Булрат" са създадени в началото на века, като първоначално съдружник в тях е била тогавашната съпруга на Къро Светлана Каменова. И двете имат лицензи за частна охранителна дейност от ГД "Национална полиция". По данни от АПИС първата има 27 служители, а втората - 18. Годишните приходи на "Омега 69" в последните години варират в диапазона 500 - 800 хил. лв., а тези на "Булрат" са около 400 хил. лв.

Последното дружество в пакета - "Файтинг академи", е по-скоро регистрирано - през 2020 г., и стои зад спортната зала и отбора по бойни изкуства, ситуирани в зеленчуковата борса.

И в трите дружества през годините има доста промени на формалните собственици и управители, като често видимо става въпрос за младежи и треньори по бокс, кикбокс, ММА или други бойни изкуства там.

Допреди 26 май собственик на "Омега 69" и "Файтинг академи" се води Александър Младенов, който е председател на регистрирания на адреса на борсата боксов клуб "София". А "Булрат" е било притежание на Марио Христов, който е в управата на същия клуб. Любопитно е също, че буквално две седмици преди фаталните за Каменов събития е основан и нов боксов клуб - "Бахчеванов", в чиято управа влизат и продавачът Александър Младенов, и купувачът Румен Илиев.

След прехвърлянията при формално непритежавани от Каменов компании бързо започват действия по овладяване и на официалните му бизнеси. Засега това е видимо при "Слатина-Къра", където на общо събрание на 1 юни Красимир Каменов е освободен от борда. Същото се случва и с двете изпълнителни директорки - съпругата му Гергана Каменова и Гергана Първанова. Последната е била назначена в края на март на мястото на Филип Стоянов - друг някогашен доверен мениджър на Каменов, който се обръща срещу него и става свидетел на прокуратурата.

Като нов изпълнителен директор е вписан същият Румен Илиев, купил другите три фирми. Освен него като председател на съвета на директорите влиза Тома Партанаков, който пък също е в управата на познатия ни вече боксов клуб "София", както и адвокат Борислава Стоилова. Този "преврат" в зеленчуковата борса с над 2 млн. лв. годишен оборот става възможен, тъй като тя се води 90% собственост на другата ключoва компания на Каменов, "Ауто мобайл", в която изпълнителен директор е Филип Стоянов. Там също в последните месеци са правени опити той да бъде сменен, но те са блокирани в съда и сега Стоянов подписва промените като представител на дружеството. Вписванията са били атакувани от Светлана Каменова, която има дял в "Ауто мобайл".

Останалите 10% в "Слатина-Къра" са притежание на "Рашев и партньори" - компания на адвокат Виктор Рашев. Той от години обслужва фирмените дела както на Красимир Каменов-Къро, така и на някогашния му съратник Христофорос Аманатидис-Таки. Двамата са били част от ударните бригади на ВИС-2 в ранните години на прехода, но в един момент отношенията им се развалят и разделят бизнесите си. На изненадващото общо събрание на "Слатина-Къра" решенията са взети единодушно, така че явно представителят на "Рашев и партньори" е гласувал заедно с новите владетели на компанията, още повече че заявлението е подадено лично от адв. Виктор Рашев. Самият той от години също е член на борда на дружеството като запазва позицията си.

Други от От страната и света

Тропическата буря "Лесли" вече е ураган в Атлантическия океан

Тропическата буря "Лесли" вече се е превърнала в ураган, който се придвижва на югозапад от африканската островна държава Кабо Верде в Атлантическия океан, предаде Ройтерс

Убиха лидер на военното крило на "Хамас" при израелски удар в Северен Ливан

Един от лидерите на Бригадите "Изедин ал Касам" - военното крило на радикалната палестинска групировка "Хамас", Саид Аталах е бил убит при израелски удар в Северен Ливан, предаде Ройтерс

Интензивен трафик на ГКПП-та с Румъния и с Гърция

Интензивен е трафикът на гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) с Румъния и с Гърция, съобщиха от Главната дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) - МВР, на сайта на ведомството, предаде БТА

В България може да се съхранява отработеното ядрено гориво поне до 2032 г.

В България може да се съхранява отработеното ядрено гориво (ОЯГ) поне до 2032 г. Това каза председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски по време на семинар за журналисти

Светлини на 200 дрона в небето над Петрич "разказаха" за цар Самуил

Светлини от дронове в небето над Петрич „разказаха" за цар Самуил и неговите смели воини. За първи път жителите на общината бяха зрители на Патриотична светлинна композиция в небето над градския парк

>