Дизелът падна под 2,50 лв., дори войната не вдига горивата

04.06.2023 21:00
В момента средно литър бензин струва 2,55 лева, а дизелът се продава за 2,47 лева - най-ниската му цена от януари 2022 г.

Няма изгледи трендът да се обърне, дори може да се очаква още поевтиняване

Един от основните двигатели на инфлацията - горивата, вече не могат да служат като оправдание за високите цени. От началото на годината бензин и дизел непрекъснато поевтиняват и сега в сравнение с януари литър е с левче надолу. Оказва се, че дори и войната в Украйна не вдига вече цените им.

В момента средно литър бензин струва 2,55 лева, а дизелът се продава за 2,47 лева - най-ниската му цена от януари 2022 г. А съвсем доскоро имаше разлика от поне 30 ст. в полза на дизела. За последно той е струвал значително по-евтино от масовия бензин А-95 през 2015 г. Рязкото поевтиняване се обяснява от експертите със затоплянето на времето, защото през зимата на много места дизелът се използва и за отопление, което го оскъпява.

Добрата новина е, че няма изгледи за промяна на тренда. Дори напротив -

налице са предпоставки за задържане на цените, че и за поевтиняване

Петролът продължава да пада заради опасенията, че търсенето намалява със забавянето на световната икономика. Американският суров петрол например вече е под 73 долара за барел, а сортът “Брент” е трайно под 80 долара.

Към сравнително евтината суровина трябва да се добавят и намаляващите разходи за производството на горива. След десетилетия на затишие в света отново се строят рафинерии, а съществуващите се разширяват напук на тенденцията за декарбонизация. Според инвестиционната банка RBC Capital Markets световният капацитет на рафинерии ще се увеличи с 1,5 милиона барела на ден тази година и с още 2,4 милиона през следващата. Това се отчита като най-голямото разширение на производството от 45 години, след като то спадна за първи път от 30 г. през 2021-а.

Заради пандемията редица проекти за рафинерии бяха забавени, но сега се пускат в Кувейт, Нигерия, Мексико и Китай. Новите мощности оказват влияние върху разходите за преработка на петрол, което води и до значителен спад в маржовете. Като стандарт при тях се приема, че при рафинирането на барел петрол се извличат към 60% бензин, 30% дизел и 10% са реактивно гориво. През миналата година например маржът при прерабоката е стигнал 65 долара за барел. Според анализаторите това се равнява на цена от 250 долара за барел. Сега обаче маржът е паднал до 32 долара, като ще продължава да се свива още, защото руските рафинерии все още работят с високи темпове въпреки санкциите, изнасяйки за Азия, Близкия изток, Африка и Латинска Америка.

Рестрикциите при износа от България на продукти, произведени от руски нефт, явно не влияят на цените у нас и те не се покачват, каквито опасения имаше.

Няма и спад в потреблението,

сочи изследване на Института за пазарна икономика. Според данните най-много се търси дизелът - продадените количества са между 170 и 220 млн. литра месечно. При бензина потреблението е 50-60 милиона литра.

Има спад на цените, пазарът е спокоен, заяви преди време в интервю за “24 часа” Живодар Терзиев - председател на Българската петролна и газова асоциация. В момента стойността на горивата по бензиностанциите е като през 2021 г. и в началото на 2022 г.

Според Терзиев обаче, ако преди години дневните колебания при нефта били в рамките на 20-50 цента за барел, то сега - след пандемията и началото на войната в Украйна, се случва в рамките на един ден котировките да се покачват и спадат с по 5-8, дори 10 долара. Това показвало, че може да има и непредвидени промени в цените.

.

Няма изгледи трендът да се обърне, дори

може да се очаква още поевтиняване

Други от От страната и света

80-годишна даде над 15 хил. лева на мним полицай

Телефонна измама е била извършена вчера следобед в Балчик. 80-годишна жена е измамена, че на стационарния ѝ телефон се обажда служител на криминална полиция

Дрогиран мъж без книжка и с крадена кола едва не помете хора на тротоар в село Шейново

30-годишнен мъж без шофьорска книжка, седнал зад волана на крадена кола след употреба на наркотични вещества, установени с полеви тест, едва не помете хора на тротоар

Жена е жестоко осакатена след тричасов побой от ревност в Челопеч

Роза знае, че живее втори живот - с изваден яйчник, две счупени ръце и разбита уста „Винаги ще си спомням този ден. Тричасов побой. Само това му казвах – умирам. А той отговаряше - умирай, умирай

Загиналите летци Дункин и Димитров са правили 24 пъти упражнението, което ги уби

24 пъти са направили упражнението при което се разбиха и загинаха пилотите Венцислав Дункин и Петко Димитров. Това обясни пред Би Ти Ви министърът на отбраната Атанас Запрянов

Малките фирми няма да внасят ДДС за това, което продават, ако оборотът им е под 166 хил. лева

Бонусът ще важи и при износ  за  ЕС, ако компанията не прескача прага от 100 000 евро  Още облекчения за големите компании, които работят у нас, предлага финансовото министерство

>