Ще размрази ли Николай Денков преговорите? Академикът има дарба да изслушва и убеждава

27.05.2023 20:10
Акад. Николай Денков СНИМКА: Архив
В коалицията на ПП-ДБ още има противоречия по списъка с кандидати за министри, но фигурата на акад. Денков за премиер е безспорна.
На 3 януари президентът връчи на Николай Денков втория мандат за съставяне на кабинет.
През 2017 г. Денков става служебен министър и приема първия звънец от Меглена Кунева.
С Мария Габриел работят отдавна заедно по приоритети в образованието. Тук са на среща с ректори миналата година.
Денков награждава Мария Касия Петрова, завоювала над 100 медала по математика, като част от 5-ия випуск на "Отличниците на България".
Като министър Денков лично се включи в екип за завръщане на децата в клас в ромската махала на Берковица. Бащата му обеща, че Стефан и Виолета (на снимката) ще ходят на училище.
Със съпругата си проф. Славка Чолакова и трите им деца. СНИМКА: Фейсбук на Славка Чолакова

60-годишният учен възпитано опитва да грабне своя "Питагор" и в политиката

България е прекрасна страна, но лошо управлявана. Мога да допринеса за промяната, това ми дава смисъл, амбициран е той

И жена му е химик, имат 3 деца

Той е от мъжете, на които им личи, че често ходят пеша - крачи енергично и с онази лекота, типична за хората с добра двигателна култура. С привидна лекота академик Николай Денков е извървял и дългата си и успешна научна кариера. Но в същото време поведението му определено издава и политическа “двигателна” култура. Сега, когато сътресенията в държавата достигнаха пореден рекорд по Рихтер, е моментът сдържаният учен да го демонстрира, като опита да опази от рухване фундамента на договорената политическата конструкция.

Ще успее ли акад. Денков да размрази преговорите, след като ГЕРБ тази събота натисна копчето за пауза?

Той е първият човек, на когото Мария Габриел се е обадила,

за да му каже решението си. Най-вероятно го е очаквал. И със сигурност знае, че замразени, отношенията между двете формации вече са особено чупливи.

Засега ученият пази публично мълчание, което е и най-умният ход в тази ситуация.  Всяка дума може да се интерпретира погрешно. Остава да видим дали лидерите на "Промяната" ще оставят Денков да намери формула, която да върне химията за общ кабинет, или няма да се сдържат да отговорят лично на ГЕРБ и замерянето с думи и обвинения да приближи поредните избори.

Освен като може би най-възпитания и високообразован български политик, академикът впечатлява и с умението да говори задълбочено с всеки, защото предварително се е подготвил по темите. Да не травмира събеседника с усещането за интелектуално или морално превъзходство, да не притиска с внушения, че нещо трябва да се случи веднага и на всяка цена, и най-вече да излъчва уважение към човека срещу себе си.

Доскоро опонентите му го виждаха просто като един от хардлайнерите на “Промяната”, макар и с по-висок наратив, но постепенно и те припознаха фигурата му за консенсусна. Във всички разговори и совалки около кабинет с втория мандат изплува неговата способност - вероятно придобита от академичните занимания, да

изслушва, анализира, да формулира тези и да извежда бързо, точно и ясно доводи в тяхната защита

И да убеждава в решението, до което е стигнал в своите изчисления няколко хода преди останалите.

Ротационният премиер №1 в евентуалното правителство D&G винаги е представян първо с биографията си на учен. Но не бива да се забравя и опитът му във властта, на който сега трябва да се опре. В нея Денков винаги е бил свързан със сферата на образованието, в която е безспорен авторитет и активен участник.

Още през 2012 и 2013 г. е член на работни групи към Министерството на образованието и науката, участва активно в разработването на концепцията на Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” и в обсъжданията на Споразумението за партньорство за 2013 - 2020 г. между България и Европейската комисия.

По това време Денков вече е носител на Голямата награда “Питагор” на МОН за високи научни постижения, както и на Почетния знак със синя лента на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Става зам.-министър на образованието и науката в назначения от президента Росен Плевнелиев служебен кабинет “Близнашки”.

Остава на поста, когато през август 2014 г. е избрано второто правителство на Бойко Борисов,

а коалиционен партньор на ГЕРБ е Реформаторският блок. Впрочем точно този безрадостен опит на дясната коалиция да управлява с ГЕРБ сега се вади от много нейни активисти като аргумент срещу нов съюз с Бойко Борисов. А грехът на лидера на ДБ Христо Иванов - че е бил правосъден министър на Бойко, никога не е свалян от “дъската на позора”, където го заковаха и врагове, и съпартийци.

В кабинета “Борисов 2” Денков първо е заместник на министър Тодор Танев, после в министерското кресло сяда Меглена Кунева. Настоящият кандидат за премиер отговаря за висшето образование и европейските структурни фондове, включително за изпълнението на ОП “Наука и образование за интелигентен растеж”. Именно това

как да се харчат парите по оперативните програми го скарва бързо с Кунева и екипа ѝ

Подава оставка през 2016 г., като изрично обявява, че го прави в знак на несъгласие с политиката на МОН.

Денков се връща към преподаването. Заедно с Кирил Петков създава през 2018 г. Център за приложни изследвания и иновации в партньорство със Софийския университет и фондация “Америка за България”. Тя дава 300 хил. лв., останалите половин милион лева са от бизнеса с пробиотик на Петков, а СУ дава базата в Биологическия факултет. Преди това Петков и Асен Василев вече са разработили харвардските курсове у нас, благодарение на които над 500 български младежи вземат сертификат от “Харвард” за завършен курс по бизнес по програмата на проф. Майкъл Портър.

Денков се връща в МС като служебен министър на образованието и науката в първия кабинет, назначен от Румен Радев (от 27 януари 2017 до 4 май 2017 г.) начело с проф. Огнян Герджиков.

Политическата мълва носи, че именно ученият е запознал президента с Кирил Петков,

което води до един своеобразен ефект на пеперудата в българската политика - едно здрависване и симпатия от пръв поглед години по-късно надигат вълната на “Промяната”, на чийто гребен Петков стана любимият министър на Радев, а после премиер. Вълната с грохот се разби на “шарлатани”, но после отново издигна Петков до изумителното партньорство с Борисов, а президентът бе принуден да стои отстрани и да гледа сърфирането на двамата.

Но да се върнем на академика, който отново е поканен от Румен Радев за служебен министър на науката и образованието през май 2021 г. Половин година по-късно полага клетва вече като титуляр в кабинета на четворната коалиция начело с Кирил Петков.

“Ако правителството се съсредоточи върху проблемите, които вълнуват хората, и намира решенията, които са важни за тях, то може да устои и по-дълго време. Ако се занимава с вътрешни дрязги, то тогава, разбира се, че ще бъде слабо.

Уязвимостите на правителството по-скоро могат да дойдат отвътре, отколкото отвън”

Това заявява Денков, но не като предупреждение за бъдещия кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а точно година по-рано - за правителството на Петков. И разбира се, пророчеството му за вътрешната уязвимост на четворната коалиция се сбъдва.

Той бе кандидат-премиер и при опита на ПП да излъчи втори кабинет в 47-ото НС след свалянето на Петков.

Опитът ми досега от парламента и изпълнителната власт със сигурност ме амбицира, призна Денков в интервю пред “24 часа” в навечерието на изборите този април. “Трудностите никога не са ме плашили. Освен това този опит ми показа колко много добри неща могат да се постигнат, ако има иновативни идеи, политическа воля и желание. България е прекрасна страна, но е управлявана лошо.

При едно по-добро управление тя бързо може да дръпне напред, както направиха други държави в региона като Хърватия и Румъния. Мога и искам да допринеса за тази промяна. Тя придава смисъл на усилията ми”, казва номинираният за министър-председател.

Двамата с Мария Габриел видимо имат добра комуникация

Възпитани хора, работили с чужденци, много напред с материала по отношение на европейски програми, финансиране, дипломатичен език и общуване с хора от високата политика и високата наука.

Безкомпромисен е в професията си и по отношение на това, че “всеки преподавател трябва да обича работата си, да обича младежите, така че да се посвети на тази дълбоко благородна, но и много ангажираща дейност”. И че университетските преподаватели задължително трябва да познават най-новите постижения в науката, в технологиите в своята област. “Най-добрият начин, който светът познава, е преподавателите да се занимават на някакво ниво и с научна дейност”, обясняваше той, когато се опита да прокара реформата във висшите ни училища и срещна огромната съпротива на повечето ректори. Когато се правят класации на университети, едни от най-важните критерии са свързани с развиване на научна дейност във висшите училища, не спря да обяснява Денков. Затова българските висши училища трябва да осъзнаят, че само ако се реформират, ще могат да се състезават с най-добрите в света.

А за училището е убеден, че трябва да се стимулира критичното мислене на децата, без от тях да се изисква зазубряне на излишни дати и факти.

60-годишният академик на БАН е редовен член и на европейската научна академия Academia Europea, професор и доктор на науките по физикохимия.

Роден е в Стара Загора на 3 септември 1962 г. Завършил е Националната природо-математическа гимназия в София и Факултета по химия и фармация на СУ. Защитава докторската си дисертация през 1993 г. на тема “Междучастичкови взаимодействия и агрегиране в колоидни системи”. От 1997 г. е доцент, а от следващата - професор по физикохимия. От 2008 до 2015 г. е ръководител на катедра “Инженерна химия” и води магистърска програма “Дисперсни системи в химичните технологии” в химическия факултет на СУ. От 2007 г. е доктор на химическите науки с дисертация на тема “Течни филми в присъствие на колоидни частици - стабилност и образуване на подредени структури”.

Ръководи лаборатория “Активни формулировки и материали” във Факултета по химия и фармация на СУ. Член е на експертна група “Физически науки” към Европейската космическа агенция.

Според класация на университета в Станфорд от 2021 г. акад. Денков е в първия 1% на най-влиятелните учени в света в своята сфера. Научните му изследвания са в областта на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните вещества и техните многобройни приложения.

Публикувал е над 180 научни статии, две от които в престижното списание Nature и по една в Nature Physics и в Nature Communications, както и 18 обзора.

Неговите разработки са цитирани над 10 000 пъти в научната литература

(h-index = 50). Изнесъл е над 90 лекции на международни конференции, провел е над 80 семинара в чуждестранни университети и изследователски институти. Съавтор е на 12 патента, включително шест международни и четири чуждестранни.

Ръководил е повече от 45 международни проекта, финансирани от чуждестранни фирми. Работил е като гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), старши изследовател в института на фирмата Rhone-Poulenc (Франция), водещ учен в изследователския институт на фирмата Unilever (САЩ).

Бил е гост-професор в Инженерното висше училище по индустриална физика и химия ESPCI-Paris и в университета в Лил (Франция). За своите научни постижения акад. Николай Денков е удостоен с наградата Solvay на Европейското колоидно общество (European Colloid and Interface Society) и наградата Lectureship Award на отделението за колоиди и междуфазови граници на Японското химическо дружество.

Академикът е дискретен за личния си живот, но се знае, че в науката открива и голямата си любов.

Съпругата му Славка Чолакова е професор по химия, имат три деца

Тя ръководи катедрата по инженерна химия и фармацевтично инженерство към СУ. И дълги години заедно са преподаватели в Алма матер.

За наследниците на кандидат-премиера публично не се знае почти нищо, освен че са две момчета и една дъщеря, вече пораснали.

От имотната декларация на политика, подадена пред Сметната палата, пък става ясно, че семейството живее в апартамент в София малко над 100 квадрата, и двамата съпрузи карат “Пежо”. Професорката има и имоти в Панагюрище и спестявания от 160 хил. лева, а Денков държи на влог общо към 120 хил.

Други от Възход и падение

Ново 2 в D2 - Дичо се връща, но и вокалът Радо остава

Бандата ще записва новите си парчета и с двамата D2 отново правят концерти с Дичо, но остава и сегашният вокал на бандата Радостин Василев. Музикантите се събраха на открита сцена в Борисовата

Ето как диджеят се бори срещу чалгата, написа Борислав Цеков и пусна видео от концерт на Андреа

"А понеже имаше и отделни хора, които изглежда са повярвали на лицемерните лъжи на DJ Нам-кой-си от Павликени, че бил имал "принципи" и се бил "борел" срещу чалгата, та затова не бил пуснал песента

Мелания Тръмп защити предишната си работа като еротичен модел

Бившата първа дама Мелания Тръмп публикува ново видео в социалните медии в сряда, защитавайки предишната си работа като еротичен модел, докато рекламира новата си книга

Маестро, музика! С "Луда за тобом" на Лепа Брена посрещнаха Златан Ибрахимович на "Санремо 2024" (Видео)

Февруари 2024 г. Тече 74-ото издание на престижния фестивал за италианска песен "Санремо". В един момент симфониничният оркестър започва изпълнение в много различни ритми

Жени Иванова - съпруга и майка, наземният капитан на “Неверест”

Важно е да вярваш в мечтите на най-близките си дори когато изглеждат на пръв поглед невъзможни, признава любимата жена на първите, прекосили изцяло с гребна лодка Арктическия океан Когато срещнах

>