Опаковаха с кашони рушаща се сграда в центъра на Варна (Снимки)

27.05.2023 17:34 Надежда Алексиева
Снимки: Орлин Цанев

Българският съвременен артист Александър Вълчев опакова сградата на ул. "Дръзки" 4 пред насъбралите се любители на изкуството. Инсталацията е част от най-големия фестивал за съвременно визуално изкуство БУНА, който се провежда във Варна до 28 май. В него участват над 30 организации, галерии и артистични колектива от цялата страна.

Акцията на Александър Вълчев "Нова фасада за стара сграда" е вид протест срещу занемаряването на културното богатство в България и призив към собственици и общественици да работят за тяхното възстановяване.

Вълчев използва от години кашона в свои изложби и инсталации. Заложената геометрия, ежедневността на обекта и провокацията да превръщаш обикновени неща в изкуство, са част от стимулите да работи с него. В рамките на БУНА той се впуска в провокация в защита на сградите от архитектурното ни наследство.

Разглеждайки опакованата сграда, това неизбежно ни напомня на практиката на големия Кристо Явашев, който е вдъхновение за Вълчев, но той добавя своето ясно послание.

Базираният в София артист опакова така сградата, че да може ясно да се види каква е била преди и каква - сега, както и как ще изглежда при евентуалното ѝ бъдещо реставриране. Така той прави препратка между материалите, кашонът се прави от рециклирана хартия, в него е бил опакован някакъв продукт, той го взема вече използван, след което предстои велпапето да бъде рециклирано отново.

Така е със сградите, не е нужно нещо, което е остаряло, да бъде задължително разрушено или да бъде издигнато на негово място нещо ново. То може просто да бъде подновено и да заживее нов живот. За да може да има приемственост, както чисто материална, така и смислова, историческа. Като кръгова икономика и част от живота, разказа за “24 часа” авторът.

Тези сгради често се обитават от бездомни хора, които в някои случаи са набеждавани, че са ги подпалили. Клошарите се издържат по някакъв начин с кашоните като ги събират и предават на вторични суровини или си правят временни подслони. Така идеите на Вълчев се напластяват в едно.

За сградата на ул. “Дръзки” 4 има щастлива развръзка - в нея вече работи екипи тя ще бъде възстановена.

Форум БУНА цели да промени картинката в градската среда, не само създавайки кошер от динамично културно съдържание, но и с мисъл за облагородяването на всяка една закътана уличка и градинка в стария арт квартал на Варна - "Таляна", разказват неговите организатори.

Още с първото си пилотно издание тази година, събитието се превръща в представителен фестивал на съвременната визуална сцена у нас с участието на над 30 организации, галерии и артистични колектива от цялата страна.

Форумът е организиран от Сдружение "Таляна" и пространството ReBonkers под патронажа на кмета на град Варна Иван Портних.

Други от От страната и света

Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в село Узунджово за два дни

Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Вижте последните мигове на лидера на "Хамас" (Видео)

Видео на последните мигове на убития вчера лидер на "Хамас" Яхия Синуар беше разпространено из социалните мрежи. То е заснето с дрон от мястото, на което е бил ликвидиран

В Пловдив събират безплатно старите електроуреди

В стремежа си да насърчи опазването на околната среда и да улесни рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, Община Пловдив предлага безплатна услуга по събиране на

Митничари задържаха 5000 кутии контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"

Митническите служители на граничния пункт "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излезе на свобода

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова напусна следствения арест. Тя излезе на свобода след решението на Софийския градски съд, но отказа какъвто и да било коментар пред медии

>