Кирил Петков отговаря на записите: Стана ли Радостин Василев стратегически обект за ДАНС? (Видео)

26.05.2023 14:30
Кирил Петков СНИМКА: Велислав Николов

Всеки кандидат, който ще предложим в службите ще държим да има чисто минало, да не е бил част от организирана престъпна група и да не е бил агент на вражеска държава или ДС, закани се съпредседателят на ПП

"Президентът знае ли за тези нощни разговори между шефа на ДАНС и този депутат?", така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков коментира записите, които по-рано вече бившият министър на спорта в кабинета "Петков" Радостин Василев пусна пред журналисти днес.

Според него шефът на ДАНС е назначил охрана на депутат, явно визирайки Радостин Василев, в 22 часа снощи. И подчерта, че ДАНС не охранява отделни лица, само стратегически обекти. "Стана ли за ДАНС този депутат стратегически обект? Знае ли президентът за среднощни разговори между шефа на ДАНС и този депутат? Може ли някой да е спрял пускането на всички записи, които бяха подготвени?", продължи да пита Кирил Петков след пресконференцията на доскорошния си съюзник.

Петков видя силно желание да попречи на съставянето на редовно правителство, което да освободи ръководството на българските служби от дългогодишно зависимост. И обвини президента Румен Радев, че бави връчването на втория мандат. Дали това е синхронизирано с пресконференцията, попита още той.

Съпредседателят на ПП обяви, че никой не можел да им влияе за бъдещите реформи. "Всеки кандидат, който ще предложим в службите ще държим да има чисто минало, да не е бил част от организирана престъпна група и да не е бил агент на вражеска държава или ДС. Не сме съгласували назначенията, но при крайните но ще информираме партньорските служби като част от задълженията ни", отговори той на обвиненията, че ПП-ДБ съгласуват шефовете на служби с чужди посланици.

Бившият премиер обясни и гласуването на въпросния национален съвет, приел колаборацията с ГЕРБ. По негов спомен при първото гласуване 24 били против, 21 "за" и 6 или 7 въздържали се. "В 4 сутринта - това е толкова важно решение за България, че никой няма право да е въздържал се. Или "да" или "не". Помолих въздържалите се да заемат реална страна и резултатът бе позитивен", оказа той. Крайният резултат бил 27 "за" на 22 "против".

Петков увери, че продължават да смятат, че първите 9 месеца премиер трябва да е акад. Николай Денков, а вторите девет - Мария Габриел. "Правителство, което остава да действа през целия срок. Оставаме в тази позиция. Това е единствената работеща формула. Не е коалиция, защото си нямаме доверие и затова минаваме през тази сложна система на ротация", настоя съпредседателят на ПП.

"Няма да се откажем, докато не направим страната ни едно по-добро място за живот", заяви Петков. И ПП ще слушат записите, за да видят "има ли малки манипулации".

Пресконференцията на Василев била опит да се предотврати възможността да се сформира редовно правителство, което да реформира службите и да ни вкара в Шенген. Петков видя и координация на проруските формации, визирайки острите думи на "Възраждане" и БСП.

"Ще напусна "Продължаваме промяната", това е предателство, каза по-рано Василев.

"За да се случи правителството между ПП-ДБ и ГЕРБ, има договорки с Европейския съюз. Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък се е разбрал с шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен, че България ще влезе в еврозоната и без да изпълнява критериите. А колегата му Асен Василев се договорил с "посолствата" за имената на новите шефове на службите - това са част от нещата, които се чуват на записите, пуснати от Василев.

Той пусна Петков на запис, на който се чуват думите: "Пускаме като застраховка Мария Габриел" и че "Бойко Борисов се изпира с този вариант". А Василев пък обяснява, че начело на службите ще бъдат назначени "наши хора, които са одобрени от посолствата" и др.

Лидерът на ПП Кирил Петков обяви, че очаква такъв запис да се появи, но без да уточнява какво ще има в него, и с обяснението, че той е правен по кабинетите на политиците, на срещи на групи и със съдействието на тайните служби.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>