Започва първият ковашки събор в Асеновград

26.05.2023 10:09 24 часа Пловдив онлайн
Афишът на събитието.

Първият ковашки събор в Асеновград започва днес и за събитието пристигат едни от най-добрите майстори в този занаят и ножари в България. Съборът ще продължи 3 дни, в които ще бъдат показани много техники за коване, различни видове ножове, брадви, вилици за барбекю и др. Ще бъдат изковани и сувенирни ножчета и изделия от метал. Всеки желаещ ще има възможността да се опита да изкове нещо сам под наблюдението на майстор и съветите му.

Ето и подробната програма на цялото събитие.

Петък - 26 май:
– 8 - 12 ч. - изграждане на работните площи и зони.
– 12,30 - 20 ч. - време за работа, тест на пещите и коване на различни изделия от метал + възможност за зрителите и гостите да опитат да изковат свои изделия под наблюдението и съветите на майсторите.
Събота - 27 май:
– 08,30 ч. - отваряне на работилниците, палене на пещите и коване на ножове и други произволни изделия от метал. Майстори ковачи от различни краища на страната ще показват уменията си в коването. Ще бъдат изковани сувенирни малки ножчета, отварачки, листа и други изделия от желязо.
– 10,30  – 11 ч. - официално откриване на Ковашкия събор.
– 11 – 13 ч. – време за работа по изковаване на ножове и др. изделия от майсторите. Възможност за гостите и наблюдаващите да опитат да изковат изделия от метал сами. Ще бъдат показани и изковаване на нож, техники при направата на острие и правилното разпределение на пропорциите при коването. 
– 13 - 14,30 ч. – мастър клас с майстор Кирил Митрашков. Изковаване на майсторски нож, съчетано с лекция и показно за анатомията и коването. Правилни начини за коване, захват на чука и стойка, предпазващи от травми.
– 14,30  – 16 ч. – мастър клас с майстор Радо Сарафов. Изковаване на кука за дране от метал, показваща много и различни видове техники от коването, съчетано с лекция по правилното използване на различните видове техники при коването – усукване, подбиване, изтегляне и др.
– 16 – 20 ч. – време за изковаване на различни сувенирни изделия от метал, както и възможност за гости от публиката да изпробват своите умения в коването и да изковат собствени изделия, под наблюдението и насоките на майсторите.
Неделя - 28 май:
– 8,30 - 12 ч. – отваряне на работилниците, палене на пещите и започване с коване на ножове, сувенирни изделия и други ковани изделия от метал. Майсторите ще покажат различни техники в изковаването на различни изделия. Възможност за всеки да изпробва уменията си и да научи и усвои техники за коване на изделия от метал.
– 10 - 12 ч. – мастър клас с майстор Радо Сарафов. Изковаване на ковашки клещи с различни техники. Обяснение за методите на коване и различните видове клещи.
– 12 – 13 ч.  – връчване на грамоти на участниците, участвали активно в събора и показали своите умения на публиката.
– 13 – 18 ч. – възможност за зрителите да изпробват своите умения и да опитат да изковат свое изделие от метал, под надзора и напътствията на майстор.

Други от Регион

Красиво училище до Пловдив с над 100 деца търси спешно директор (Снимки)

Учебното заведение е реновирано изцяло, дворът е перфектно поддържан Училището ни е спретнато като кукла. Може би е най-хубавото в региона. Дворът му е подреден като аптека

Общинарят Вълков от Пазарджик влезе в НС за 3 заседания, в почти всеки мандат има депутат за 1 ден (Обзор)

Само за 3 пленарни заседания ще е депутат в 50-ото НС Валери Вълков от Пазарджик. Досегашният общински съветник положи клетва на мястото на Екатерина Захариева

Майка се хвърли с бебето си от третия етаж на хотел, бягала от ревнивия си мъж (Обзор)

Детето е със строшен череп, жената останала невредима Експертиза ще покаже дали има психични проблеми Разследват опит за убийство 20-годишна жена скочи заедно с детето си на година и половина от

20-годишен водач е в болница след удар в камион на входа на Ягодово

Микробус се е блъснал в тежкотоварен камион на кръстовището на входа на пловдивското село Ягодово. 20-годишният водач на буса е откаран в болница, на този етап не е ясно какво е състоянието му

Замесените в побой и заплахи заради чатове кмет на хисарско село, синът му и негов приятел остават в ареста

Могат да направят нов опит да излязат на свобода пред Окръжния съд в Пловдив                                                                                                                           

>