Къро - остатък от мощната някога ВИС, подозиран за мокри поръчки

26.05.2023 07:36

Той е бивш съратник на Христофорос Аманатидис - Таки

Красимир Каменов, известен като Къро, и бившият му близък съратник Христофорос Аманатидис - Таки са от остатъците на някогашната мощна силова групировка ВИС. За Къро се знае, че от години живее в Южна Африка.

Позабравеното име на Красимир Каменов изплува през март 2023 г., когато на пресконференция главният прокурор Иван Гешев обвърза Къро с бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. Гешев обвини двамата бегълци от правосъдието, че са част от престъпен заговор за дискредитиране на държавното обвинение. Бяха излъчени и серия аудиозаписи, за които се твърдеше, че Каменов заговорничи срещу прокуратурата с различни лица, включително с разследващия журналист от Bird Димитър Стоянов.

От април 2023 г. Интерпол го издирва с червена бюлетина, след като беше обвинен като подбудител на убийството на бившия полицай Любомир Иванов, разстрелян пред дома си през март 2022 г. Освен за убийството Каменов се издирва за закана с убийство и рекет, става ясно от бюлетина на Интерпол.

През последните

години Къро и

Таки са в лоши

отношения

и са разделили някогашния си съвместен бизнес. Според медийни публикации фирми, пряко или косвено свързани с Каменов, контролират редица паркинги в София - включително този пред Централна гара.

Според информация от Търговския регистър Красимир Каменов участва или е участвал в 6 търговски фирми и в Професионален боксов клуб “Арес 21-и век”. Фирмите са “Ауто мобайл”, “Камекс Ка”, “Слатина-къра”, “Андромеда-96”, “Абоба 2000” и “Лакристия”.

За зона на контрол на Къро дълго време се приемаше и ГКПП Капитан Андреево - практическото приватизиране на всички дейности на граничния пункт, което включваше т.нар. златен гьол, лабораторията за санитарен контрол и обслужването на тировете. Покрай скандалите по темата миналата година стана ясно, че контролът над тези дружества на практика е бил иззет от някогашното доверено лице на Къро - Размиг Чакърян - Ами.

По неофициална информация

в последните

месеци тече и

опит да бъде

превзет и

бизнесът с

паркингите

на Каменов, който е съсредоточен основно в дружеството “Ауто мобайл”. Справка в Търговския регистър показва опити там като директор да бъде отстранен Филип Стоянов, който се превърна в свидетел срещу Къро. Отстраняването на Стоянов е блокирано по искане на бившата съпруга на Къро - Светлана Каменова, която притежава 5% от акциите.

През 2007 г. е приватизирана борсата за плодове и зеленчуци в “Слатина”. Купувачът се представлява пред Столичната агенция за приватизация от Светлана Каменова, която е бивша съпруга на Каменов. Първоначалната сделка е с консорциум, но после контролът е на Къро чрез фирмата му “Слатина-къра”, според медийни публикации.

Във фирмата “Андромеда-96” през 2001 г. освен с бившата си съпруга Светлана

Къро е

съдружник и с

Методи Методиев -

Мето Илиенски,

който е смятан за финансов мозък на групировката ВИС. На 29 ноември 2003 г. Мето Илиенски получава телефонно обаждане, докато е в апартамента си в кооперация на бул. “Ал. Пушкин” в столичния кв. “Павлово”, известна в престъпния свят като “колумбийското посолство”. Минути по-късно Методиев излиза сам, без охрана и без телефон. Качва се на тъмно “Ауди”, което поема към кв. “Бояна”. Това е последната следа от 38-годишния Методи Методиев.

Сходна е съдбата и на Братя Византийци - Радослав и Николай Бикови. Те са известни като отговорниците за разпространението на дрога в кварталите “Надежда”, “Свобода” и “Илиянци”. Работят за Христофорос Аманатидис - Таки. В дебелите им досиета обаче има данни, че са били наемани за мокри поръчки и от Къро.

Има оперативна

информация, че

именно Братя

Византийци са

изпълнили

поръчката за

убийството

на Мето Илиенски, а тя била дадена на тях директно от Красимир Каменов след неуспешния опит за покушение срещу Илиенски през януари 2003 г. пред столичен ресторант на метри от “Пирогов”. Тогава стрелец от кола в движение се прицелва в Илиенски, но го улучва в дланта и босът от ВИС оцелява.

На 18 ноември 2013 г. (точно 10 години след изчезването на Мето Илиенски) двамата Братя Византийци излизат от домовете си, отново без мобилните си телефони, и оттогава и от тях няма следа. Една от версиите на разследващите била, че те се опитвали да се отделят от Таки. Доказателства обаче не са събрани.

Едва напоследък по разследването срещу Красимир Каменов – Къро свидетели разказват, че убийствата както на Мето Илиенски, така и на братята Радослав и Николай Бикови са поръчани от него. Като мотив за убийството на братя Бикови се сочи отмъщение, че започнали да работят за Таки. Има още свидетелски показания, че Мето Илиенски и Братя Византийци били изгорени в крематориума на Софийските гробища и телата им няма да бъдат намерени и затова се водят безследно изчезнали, поради което продължават да се издирват с жълти бюлетини на Интерпол.

В началото на 2015 г. Къро става баща, ражда му се син. По желание на Каменов връзката му с майката, която е българка, остава в тайна, а хората му получават забрана да споменават името и.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>