Пролетен панаир на занаятите в Пловдив: Две детски работилници и благотворителен базар

25.05.2023 10:01 24 часа Пловдив онлайн
Майсторите ще покажат изделията си по улиците "11-ти август" и "Доктор Вълкович".

С две безплатни детски работилници и благотворителна изложба-базар с изделия сътворени в Занаятчийското училище в Пловдив ще се проведе Пролетният панаир на занаятите в града на тепетата. Майсторите ще оживят централната градска част срещу стълбите с надписа "Together" - по улиците "11-ти август" и "Доктор Вълкович", и ще се проведе от 25 до 28 май, съобщиха от общината.

Темата на тазгодишния пленер е "Накити от мъниста". Вплитането на мъниста в накитите и носията на българката се практикува от векове насам и до днес се считат за неизменна и задължителна част от тях. По време на пленера пловдивчани ще се докоснат до изяществото и традициите. Участниците ще бъдат предизвикани да възстановят старинен накит от мъниста, а жури ще определи победителя.

Вижте цялата програма на Пролетния панаир на занаятите:

25 май /Четвъртък/

10-19 ч. Панаир на занаятите /демонстрации и базар/. Ще се представи творчеството на занаятчии, от цялата страна, които не спират да ни радват и удивляват с таланта и вдъхновението си. В импровизирни работилници, гражданите и гостите на Пловдив, ще видят магически процеси на живо: как в ,, Ковачница на колела’’ от парче стомана се изковава нож, и се оформя в завършено изделие, на „Пеещото колело” от парче глина се извайва съд, танцуваща совалка с магията на сплетните нишки и много други. Гост участници - ученици от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване ”Христо Ботев”, ще демонстрират и представят занаят „Дърворезба”.

17 ч. Дефиле от площад "Стефан Стамболов" /Община Пловдив до стълбите ,,Пловдив 2019'', /танцови, музикални състави , участници в Панаир на занаятите и Пленер „Накити от мъниста”/

17,30 ч. Официално откриване на сцена на стълбите „Пловдив 2019” Музикална програма с участието на детска танцова школа към Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и Дуо Челебийче.

26 май /Петък/

10-19 ч. Панаир на занаятите /демонстрации и базар/.

10-18ч. Пленер ,,Накити от мъниста”. Участниците от цялата страна Софка Радева, Марияна Вълкова, Веселина Жегова, Елка Иванова, Мария Христоскова и Цветанка Георгиева ще демонстрират пред посетителите техники за изработване на мънистени накити и ще премерят уменията си в изключително красивия занаят.

11-18 ч. Изложба ,,Цветна магия’’ представя изящни модели на накити и колани от мъниста, сътворени от участниците в пленера, доказали се в България и чужбина.

27 май /Събота/

10-19 ч. Панаир на занаятите /демонстрации и базар/.

10-18 ч. Пленер ,,Накити от мъниста”.

11-18 ч. Изложба ,,Цветна магия’’

10,30-18,30 ч. Благотворителна изложба-базар „Деца творят за деца“ на изделия, сътворени от децата преминали обучение в Занаятчийско училище - Пловдив. Събраните средства ще бъдат дарени за изграждане на Клиника по педиатрия в Пловдив.

*Сподели впечатления и преживявания- книга в която желаещите могат да споделят своите преживявания от Панаира на занаятите.

13-17 ч. Детска работилница „Фантазия от мъниста’’ Безплатно децата ще могат да се докоснат до вълшебството на мънистата и да творят под ръководството на майстор.

28 май /Неделя/

10-19 ч. Панаир на занаятите /демонстрации и базар/.

10-17 ч. Пленер ,,Накити от мъниста”. Обявяване победителя в надпреварата-17.00ч.

11-18 ч. Изложба ,,Цветна магия’’

13-17 ч. Детска работилница „Сътворено с майстор Жана Иванова“. Безплатно, деца ще могат да си направят накит с техника сухо плъстене.

10,30-18,30 ч. Благотворителна изложба-базар „Деца творят за деца“ на изделия сътворени от децата преминали обучение в Занаятчийско училище - Пловдив. Събраните средства ще бъдат дарени за изграждане на Клиника по педиатрия в Пловдив.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>