Спрягат Демерджиев за кмет на Пловдив. Той: не ми е чужда идеята

21.05.2023 22:00 Радко Паунов Ваня Драганова
ИВАН ДЕМЕРДЖИЕВ
Председателят на УС на НСОРБ Даниел Панов
Иван Портних
Кметът на Бургас Димитър Николов
Живко Тодоров

Твърди се, че МВР шефът има подкрепата на Радев

Дани Каназирева, Здравко Димитров, Манол Пейков, Йордан Иванов и Славчо Атанасов - потенциални кандидати

Президентът сформира една нерегистрирана партия на властта. Не е тайна, че се очаква много сериозно участие на президентския отбор на местните избори. Тази схема описа съпредседателят на ДБ Христо Иванов пред Дарик радио през уикенда.

Така той изказа публично очакванията на всички политически играчи, че президентът Румен Радев ще се включи индиректно в битката за местната власт. Официално той няма как да има кандидати, нито има своя партия, която да издигне такива. Но е възможно по места в кметската битка да се включат известни лица, свързани с държавния глава и с неговата негласна подкрепа.

Първото такова име, което се завъртя, е на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, за когото се заговори, че ще се кандидатира за кмет на Пловдив от името на инициативен комитет.

“Има време, но идеята не ми е чужда”, каза самият той пред “24 часа”.

“Липсва ми Пловдив и още как. При всяка възможност гледам да се прибера”, допълни вътрешният министър.

След показната акция с обиски на голо на над 400 души в пловдивска дискотека на Гергьовден мнозина заподозряха, че Демерджиев демонстрира твърда ръка в битката с престъпността. Той обаче се разграничи от случилото се и заяви, че не е бил уведомен за операцията. Назначил е проверки и в зависимост от резултатите може да поиска оставки по върховете на пловдивската полиция. “Здрава ръка ще има, но не и по този начин”, обясни той.

Преди да стане служебен министър (правосъден в кабинета “Янев 2” и вътрешен в двата на Донев), Демерджиев беше шеф на Адвокатската колегия в Пловдив. Специалистът по гражданско и търговско право води дела и срещу ограничителните заповеди по време на извънредното положение заради COVID-19.

В политическите среди в Пловдив отдавна се коментира, че активността на Демерджиев като министър не е случайна. И зад нея стояла заявка за участие в местната власт. “В никакъв случай не е слизане от кон на магаре.

Да си кмет на втория град, е не по-малко престижно, отколкото да си министър”,

казват местни политици.

Отдавна наблюдатели под тепетата твърдят, че при нареждането на пасианса за местния вот наесен в никакъв случай не трябва да се елиминира ролята на президента Радев. На изборите през 2019 г. за кандидат-кмет се спрягаше неговият секретар по правните въпроси Пламен Узунов, също пловдивчанин и бивш директор на полицията в града. Но до номинирането му така и не се стигна. Сега везните били наклонени в полза на Демерджиев, зад когото стоял и някогашният кмет на село Труд Николай Копринков, сега секретар на Радев по вътрешната политика.

“Трябва да се наблюдават ходовете на президента”, е казвал неведнъж и настоящият кмет на града Здравко Димитров, който не крие близостта си с Радев. В Пловдив пълзят слухове, че е възможно президентът да подкрепи и самия Зико за втори мандат, след като Бойко Борисов му поиска оставката през февруари. Тогава кметът напусна не общината, а партия ГЕРБ.

“Ще видим, на този етап съм дал указания на екипа си да подготви отчет за успешния първи мандат”, каза многозначително Димитров пред “24 часа”.

След като още през ноември м.г. стана ясно, че

ГЕРБ няма да подкрепи Димитров,

в партията започнаха сондажи кой да бъде кандидатът. При едно от посещенията на Борисов беше споменат като възможен вариант кметът на район “Тракия” Костадин Димитров - единственият, спечелил мажоритарните избори от раз през 2019 г.

Сред обичайните заподозрени е и Дани Каназирева, която изкара два кратки мандата като депутат от ГЕРБ и беше за около година областен управител на Пловдив. Ако бъде номинирана отново, това ще ѝ е за 4-и път. Самата Каназирева заяви пред “24 часа”, че е още рано.

Местният лидер на ГЕРБ Иван Тотев, който преди години нарече Каназирева “градска санитарка”, пък твърди, че ГЕРБ ще търси безспорна кандидатура и че може номинацията да не е от средите на партията.

По-сложна е ситуацията в коалицията ПП-ДБ. От месеци нейни поддръжници пишат в социалните мрежи, че за кмет на Пловдив трябва да бъде издигнат издателят и настоящ депутат Манол Пейков. Той влезе в НС с 4435 преференции. ДБ обичайно събира подкрепа от около 10 хил. гласа в Пловдив. А резултатите досега показват, че са нужни поне 50 хил. гласа и при ниска избирателна активност.

В самата коалиция ДБ становищата за Пейков не са еднозначни. Възможно било да бъде номиниран депутатът от ДСБ Йордан Иванов, който бе областен управител в кабинета “Петков”. Така ключов се явява въпросът дали ПП ще подкрепи кандидат на ДБ, или ще издигне собствен - например депутата Росен Костурков.

Не е изключено “Промяната” да застане зад бившия директор на Математическата гимназия и университетски преподавател доц. Ивайло Старибратов. На местните избори през 2019 г. той игра за общинския съвет от името на ДБ, но сега бил по-близък с ПП.

За пореден път се очаква да се кандидатира и Славчо Атанасов, който управляваше Пловдив от 2007 до 2011 г., а след това беше депутат от НФСБ. Той винаги стига до балотаж, защото има личен рейтинг, а този път се говори, че зад него може да застане “Възраждане”. Паметливи припомнят, че Атанасов и Костадин Костадинов се познават от времената им във ВМРО.

В столицата “Промяната”, ДБ, Бонев и “Екипът на София” май се разбраха за предприемача Терзиев, още делят останалите постове в общината

ГЕРБ не са решили кой ще замести Фандъкова

С общ кандидат на кметските избори в столицата ще играят “Продължаваме промяната”, “Демократична България”, “Спаси София” и “Екипът на София”. Четирите формации дори вече са постигнали консенсус за името, но бавят обявяването му, тъй като все още не могат да си разпределят останалите позиции в местната власт в София, разкриха запознати.

И макар никой официално да не го потвърждава, от месеци се споменава името на съоснователя на “Телерик” Васил Терзиев. Нещо повече - не само че досега нито от партиите, нито от него самия е пускано опровержение, но дори вече стартирало набирането на екип, който да работи за налагането на предприемача в кметската битка, издават експерти в политическия маркетинг.

Кандидатурата му изглежда все по-вероятна, след като Лена Бориславова обясни, че ще търсят надпартийно име, за да има пълно обединение около него. Направи го, защото след оттеглянето ѝ от парламента с обяснението, че ще работи за победа на местните избори в родната си столица, тръгнаха слухове, че тя самата ще е кандидатът. Така тя реално опроверга и упоритата мълва, че лично Кирил Петков ще атакува столицата. Близки до съпредседателя на ПП определят това като политическа интрига.

Васил Терзиев често е изразявал в социалните мрежи подкрепата си за “Промяната”. Бе на протестите в подкрепа на кабинета “Петков” миналия юни, когато Никола Минчев бе свален като председател на Народното събрание, а по-късно правителството падна след вот на недоверие. А през октомври милионерът дари 50 хил. лева за кампанията.

Всъщност политическият опонент пръв заговори за Терзиев като кандидат - председателят на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ, който пусна дори във фейсбук как в ПП-ДБ си разпределят постовете: Терзиев кмет, Борис Бонев от “Спаси София” зам.-кмет по транспорта, Лена Бориславова за шеф на СОС, а Любо Георгиев от “Екипът на София” - главен архитект.

Според запознати обаче при договорка ПП да издигне кмета - Терзиев, ДБ със сигурност ще държат на председателския пост в СОС, където имат утвърдени лица. От това разпределение на постовете недоволен засега се очертавал само младият Бонев.

София е единственият голям град, където ПП и ДБ успяха устойчиво да се наложат като първа сила на парламентарните избори през последните две години. Ако повторят резултатите си и на местния вот, ще детронират ГЕРБ, които управляват столицата от 2005 г. насам.

От партията на Бойко Борисов засега запазват мълчание кой ще е техният кандидат, според запознати сериозният разговор предстои. Сигурно е само, че за първи път от 2009 г. няма да бъде Йорданка Фандъкова. Тя официално заяви още миналата година, че повече няма да се кандидатира. Тогава за много вероятен “наследник” се сочеше младият шеф на СОС. Но Борисов наскоро обяви, че няма да е Георги Георгиев, а и самият юрист е споделял, че такива разговори с него не са водени.

Поне осем се гласят за Велико Търново отсега

Кастинги за кандидат-кметове на Велико Търново вървят вече в местните централи.

За четвърти поред мандат от ГЕРБ “загрява” кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той е една от най-разпознаваемите фигури в града, а в момента е “лицето” на местната власт начело на всички кметове в НСОРБ.

В списъка на възможните кандидати от ПП-ДБ пък е ексшефът на правната комисия Милен Матеев, който не влезе в новия парламент. Харесвани за поста от коалицията са и адвокат Калоян Янков, политическият психолог от ВТУ доц. Иван Иванов, както и бившият зам.-шеф на 43-ото НС Иван Иванов.

Местните структури на БСП са харесали Весела Лечева, която като кандидат за кмет на Велико Търново през 2019 г. се класира втора.

Все по-усилено се говори и за евентуална кандидатура на ректора на ВТУпроф. Христо Бонджолов. Пред “24 часа” обаче той отрече тези слухове.

Кандидат на ИТН пък се очаква да е адв. Момчил Иванов, който бе депутат от областта в три парламента, но последния път не успя да влезе. Училищният директор Ангел Янчев, една от знаковите фигури в сферата на образованието в Търново, пък е спряган като евентуална номинация на “Възраждане”.

Портних срещу Благомир Коцев и Цончо Ганев вероятно във Варна

Кого ще издигне Бойко Борисов за кмет на Варна? Това е големият въпрос, след като на парламентарните избори от 2 април ГЕРБ получи 32,43% от гласовете там срещу 24,41% за ПП-ДБ.

Начело на Варна от юли 2013 г. е Иван Портних. Той остава и най-вероятната кандидатура на ГЕРБ за кмет.

Основният им опонент ПП-ДБ пък най-вероятно ще предложи областния управител от кабинета “Петков” Благомир Коцев. Самият той потвърди за “24 часа”, че е едно от възможните предложения на коалицията, но крайно решение все още не е взето.

Искри между Портних и Коцев пък прехвърчат още от март. Портних не пропуска случай да нападне Коцев, който спря в съда продажбата на 140 дка общинска земя, докато бе областен. А Коцев активно следи Портних и го критикува открито.

Възможен кандидат на ПП-ДБ обаче е и юристката, изпреварила по брой преференции водача на листата Даниел Лорер, Стела Николова. Тя вече води своя кампания в социалните мрежи. Чува се и името на Лорер.

За кандидат на “Възраждане” се спряга Цончо Ганев, който е бил зам.-кмет на варненския кв. “Младост”. БСП още не казва дали ще издига свой кандидат.

Димитър Николов не иска на Луната, планира да се “задържи” в Бургас

“Знам, че някои хора много искат да ме изстрелят към Луната, обаче смятам да се задържа още в Бургас. Това е положението.” Тези думи на кмета Димитър Николов, изречени преди месец и половина пред копие на скафандъра на Нилс Армстронг в библиотеката на морския град, затвърдиха очакванията на бургазлии, че той ще се кандидатира за пети мандат.

Съмненията преди това бяха, че вместо него ще се пробва съпартиецът му от ГЕРБ и бивш зам.-министър на енергетиката Жечо Станков. Според близки до Николов обаче 99% е сигурно, че кандидат ще е отново той.

Останалите политически сили все още не са обявили своите номинации. Слуховете обаче спрягат депутата Константин Бачийски като кандидат от ПП-ДБ. Преди да влезе в парламента, той бе два мандата общински съветник и кандидат на миналите избори от своята партия СЕК.

За пети мандат ще се бори и кметът на Несебър Николай Димитров, твърдят запознати. За поста вече се заяви и собственикът на един от големите хипермаркети в града Иван Дабчев. За втори мандат начело на Созопол ще се пробва Тихомир Янакиев. Отновоще се кандидатират и кметовете на Поморие Иван Алексиев, на Царево Георги Лапчев и на Приморско Димитър Германов.

 През юни Живко Тодоров казва играе ли за 4-и мандат

За четвърти мандат вероятно ще се пробва наесен кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Доскоро той говореше, че това е последният му мандат, но ръководството на партията му ГЕРБ и лично лидерът ѝ Бойко Борисов настояха той отново да се кандидатира. Тодоров пък обяви, че е склонен да премисли. Решението му се чака през юни.

Другите партии засега не са обявили кандидатите си. Някои чакат решението на Тодоров, а други все още преговарят.

Кметът на Раднево д-р Теньо Тенев, също от ГЕРБ, обяви, че ще се кандидатира за трети мандат.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>