2 г. условно получи бившият асеновградски полицай, убил свой приятел

18.05.2023 13:30 Никола Михайлов
Ангел Георгиев на излизане от съдебната зала.

Като орган на реда е трябвало да бъдете много по-внимателен, каза му съдия Спасимир Здравчев

Бившият асеновградски полицай Ангел Георгиев получи 2 години лишаване от свобода условно с 4-годишен изпитателен срок за убийството на 47-годишния Огнян Йорданов в пловдивското село Милево. Той трябва да плати 3915,19 лв. за направените в хода на делото експертизи и 12 000 лв. за адвокат на близките на загиналия.

“Съжалявам много за случилото се. От деца сме приятели с него. Стана скандал, исках да го прекратя и…”, каза в последната си дума бившият полицай.

На 4 септември м.г., по време на събора в Милево, група мъже, сред които бил Огнян Йорданов, отишли в двора на Георгиев. Трима от тях - Иван Петров, Димитър Панайотов и Александър Алексов, изведнъж се нахвърлили върху 47-годишния, който извадил нож, за да се защити. Според Ангел Георгиев той просто се намесил, за да ги разтърве, а тримата се наговорили да ги обвинят.

Спречкването станало около 4 сутринта, като всички участници били много пияни. В предишно съдебно заседание прокурор Георги Пенев посочи, че бившият полицай предложил да захвърлят Огнян Йорданов на стадиона в Милево, като казал: “Дай да го закараме някъде този боклук, да не умре пред нас”.

Днес представителят на държавното обвинение пръв поиска условна присъда за Ангел Георгиев, а адвокатът на подсъдимия Васил Василев се съгласи с него. Според прокуратурата бившият полицай е причинил смъртта на Йорданов по непредпазливост след умишлено нанесени леки телесни повреди.

“Експертизите са категорични, че всички наранявания са нанесени приживе. Причината за смъртта е сърдечно-съдова недостатъчност. Ще ви моля да определите едно справедливо наказание”, каза защитникът. Представителят на пострадалите адвокат Слав Даскалов контрира исканията на двамата и поиска по-тежка присъда. “Той е бил служител на МВР, следвало е да съзнава отговорността си към живота и да не допуска такива телесни повреди”, посочи юристът.

След 15-минутна почивка съдия Спасимир Здравчев определи наказанието. “Като орган на реда е трябвало да бъдете много по-внимателен. Не смятам, че ефективното ви изтърпяване би допринесло. Ще се погрижа роднините да предявят искове”, каза магистратът на подсъдимия преди да закрие заседанеито. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

В коридора на Окръжния съд близките на Огнян Йорданов изразиха недоволството си от размера на наказанието. Според тях Георгиев тормозел цялото село, често бил пиян и се държал агресивно. “Как ще убиеш човек и ще те пуснат, ако беше от малцинствата, щеше да е друго”, каза сестрата на загиналия Мариана Йорданова.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>