"Градините на света" в Пазарджик с растения от 80 държави - пътешествие с послание за мир

18.05.2023 19:33 Диана Варникова
Така ще изглежда специалният парк на Острова.
Тодор Попов се срещна с папа Франциск и му разказа за идеята си в Пазарджик да бъдат създадени “Градините на света”.
Тодор Попов представи иновативния проект пред посланичката на Мароко Н. Пр. Закия ел Мидауи.

“Градините на света” ще бъдат изградени в източната част в парк-острова “Свобода”. С тях посланието, което искаме да отправим, е послание за мир”, съобщи за “24 часа” кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Проектът има за цел да отправи ясно политическо послание, надскачайки различията между отделните страни и подавайки ръка в търсене на допирни точки между всяка една култура, общност и език. И не на последно място – в тези трудни времена красотата на градината ще осигури кът за хармония, смирение и наслада на всеки неин гост, ще вдъхновява, образова и предлага несравнимо пътешествие без граници!

Официалното откриване на “Градините на света” ще бъде през есента на 2023 г.

Амбицията на кмета е да получи съпричастност от поне 80 държави. А в Пазарджик вече са засадени и първите видове от Кипър и Италия.

Идеята

Идеята за градина с дървесни и растителни видове от цял свят е на ръководството на община Пазарджик и по думите на кмета Тодор Попов ще се реализира с подкрепата на посланици, консули и други дипломати в България.

Всеки от тях ще бъде поканен да осигури растителен вид, традиционен за неговата страна, който е способен да издържи на климатичните условия у нас.

Идеята си кметът представи през март миналата година, когато покани доц. Пламен Александров, ръководител на катедра “Ландшафтна архитектура” в Лесотехническия университет, и неговия колега доц. Веселин Рангелов за първи оглед на територията.

Проектът бе представен във фейсбук страницата на “Ландшафт проект” ООД, като водещ проектант на “Градините” е ланд. арх. доц. д-р Рангелов. При представянето на проекта той уточни, че

всички ценни дървесни видове ще бъдат запазени,

като пешеходните алеи са съобразени с тях.
“Ландшафт проект” има редица разработени подобни проекти, като последните са на Цар-Симеоновата градина в Пловдив и парка при мол “Сердика” в София.

Началото

Създаването на “Градините на света” започна на 23 септември 2022 г. с първа копка, направена от най-успелия български футболист Христо Стоичков и кмета на Пазарджик Тодор Попов. Стоичков ще има свой специален кът в бъдещите “Градини”. 

Там във формата на осмица носителят на “Златната обувка” ще засади 8 български растения.

Със свои кътове в градината ще се представят и различни посолства, чиито представители също ще засадят традиционни за страните им растителни видове.

На първата копка присъстваха посланиците на Албания и Ирак, консулът на Катар, представителите на посолствата на САЩ и Унгария, както и почетният консул на Италия. Свое растение ще засади и португалският шампион и участник на 3 световни първенства по футбол Антонио Алберто Бастос Пимпарел, който пристигна в Пазарджик.

Дългогодишният национален вратар на Португалия бе официален гост на церемонията в града по случай 145 години от Освобождението на България. Антонио Алберто Бастос Пимпарел или както го наричат - Бето, обеща да засади растение от родината си в “Градините на света”.

Всъщност Сърбия бе първата държава от засвидетелствалите официално подкрепата си към мащабния иновативен международен проект на Пазарджик.

Западните ни съседи си избраха площ, върху която ще бъдат засадени растителни видове, осигурени от посланик доц. д-р Желко Йович.

Работата между ландшафтните архитекти от българска страна и от страна на сръбското посолство у нас вече започна.

“Вярваме, че с доц. д-р Желко Йович ще изградим един прекрасен кът, който не само ще покаже част от магията на красивата природа на Сърбия, но и ще се превърне в своеобразен мост в отношенията между двете държави”, обяви кметът Тодор Попов.

Преди месец той представи “Градините на света” пред посланика на Мароко Н. Пр. Закия ел Мидауи.

Тя увери, че кралството не само ще се включи със свой кът в “Градините”, но и

ще презентира проекта на община Пазарджик пред други посланици

От своя страна пазарджишкият кмет обясни, че ангажимент на общината е да се грижи за растенията, а всяка година на празника на съответната държава ще има представяне на държавата с нейната история, традиции, култура и храна.

Посланик Закия ел Мидауи подчерта, че Мароко има много богата растителност, в това число и изключително ценни видове, а за “Градините на света” ще бъдат подбрани най-подходящите растения.

За да почерпи опит и получи подкрепа за уникалните “Градини на света”, през март тази година кметът

Тодор Попов бе на височайша визита във Ватикана

Там той се срещна с преподобния Рафаел Гарсиа дела Серана Вилалобос, икономически директор на Ватикана, и д-р Рафаел Торнини, началник-сектор “Ватикански градини и околна среда”.

“Срещата се проведе в Говернатората на града държава и аз успях да ги запозная с идеята за “Градините на света”.

Любезните домакини не скриха впечатлението си от иновативния международен проект в парк-острова “Свобода” и ме увериха, че до края на годината Ватиканът ще вземе решение по какъв начин ще се включи в проекта.

След срещата имах възможност да направя обиколка на градината на Ватикана, за да се запозная с растителността и с начина, по който тя е изградена”, допълни Попов.

По време на посещението си във Ватикана кметът на Пазарджик се е срещнал с посланик Даниеле Верга, дипломатически съветник на Великия канцлер в Магистърския дворец в Рим, седалище на Суверенния Малтийски орден.

“Останах изключително впечатлен от забележителните познания на посланика за географията и културата на Пазарджик. Той прояви искрен интерес за посещение и развиване на двустранните взаимоотношения и обсъдихме възможностите за създаване на градина на Малтийския орден в “Градините на света”, разказа Попов. 

Във Ватикана той се е срещнал и с папа Франциск и поднесъл на Негово Светейшество златен житен клас - символ на “Градините на света”. Попов имал

възможност да представи накратко на папата мащабния международен проект,

който има за цел да бъде стабилен мост в отношенията между държавите, заради което получил и благословията му.

По време на посещението си във Ватикана кметът Попов е осъществил и редица срещи в посолства на държави, които нямат представителства в България.

В знак на подкрепа и добра воля преди броени дни в Пазарджик пристигна Нейно Превъзходителство г-жа Урсула Хофтер Дзуколи, посланик на Суверенния хоспиталиерен орден на свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта. Посрещайки височайшия гост, кметът

Попов подчерта, че проектът ще се реализира на три етапа,

като откриването на първия вече е насрочено за 23 септември.

На следващите етапи проектът ще обхване цялата площ от близо 170 декара, като освен растения в “Градините” ще има ботаническа градина, фонтани, сцена, амфитеатър, открити водни площи, декоративно осветление за растенията, зони за снимки, за пленери на художници и творци.

Студенти от Лесотехническия университет ще провеждат своите стажове, а градините ще са подходящи за занятия на открито за деца, които ще се обучават как да се грижат за растенията.

“Градината на всяка държава ще бъде включена в алманах”, допълни Тодор Попов.

Н. Пр. Урсула Хофтер Дзуколи отбеляза значимостта на идеята и посланието на проекта и прояви интерес относно неговия образователен и научен аспект, а също така и към техническите особености при оформянето на къта на всяка една от страните.

Тя съобщи, че идеята им е да подарят ливански кедър, като символ и препратка към основаването на ордена в Йерусалим. В края на срещата Н. Пр. Дзуколи посети на място “Градините на света”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>