Възможно е ГЕРБ да подкрепи ревизиран проект на ПП-ДБ с втория мандат

15.05.2023 07:30 Теодора Йовчева
Момент от срещата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Шансовете за редовно правителство са 50:50

Според мен шансовете за редовен кабинет са 50:50. Може би има тенденция в полза на съставянето му, защото видяхме няколко сигнала, че се върви в тази посока. Последният е от Кирил Петков, който реагира емоционално и непремислено, че може би е трябвало да се присъединят към подкрепата за Мария Габриел, след като тя е направила добро впечатление на първата им среща. И че не е трябвало да оставят управлението в ръцете на ДПС и ГЕРБ.

Едва ли обаче ПП-ДБ ще подкрепят неин кабинет, но показват, че се върви към съставяне на кабинет. В този смисъл според мен всички опции все още са на масата. И докато всичко не е приключило, нищо не е приключило - така бих обобщила ситуацията в момента. Затова шанс за кабинет има и с втория, и с третия мандат.

Само че проблемът при третия мандат ще е, че много напомня за тройната коалиция 2005-2009 г., която за някои все още е негативен спомен, а за други едно позабравено плашило.

Иначе има логика ГЕРБ да подкрепят проектокабинет на ПП-ДБ, но с ревизиран състав на Министерския съвет, различен от този, който побързаха да предложат първоначално. Да не забравяме, че те няколко пъти поискаха да се състави редовен кабинет заради бюджетната дисциплина. И второ - защото няколко пъти протягаха ръка към ПП-ДБ.

В предложението за редовно правителство трябва да се разгледа и фигурата на Мария Габриел. Тя очевидно е харесвана в лидерските среди на “Промяната” и ДБ.

Важно в този контекст е и казаното от Кирил Петков на срещата с Габриел, което доста напомня аргумента на НДСВ да влязат в тройната коалиция - че България вече е поела по евро-атлантическия път и те трябва да бъдат кучето пазач в една неприятна коалиция, но за да довършат започнатото, трябва да са там. И макар да не смятам, че ПП-ДБ ще го подкрепят и ще участват с министри в него, заявката напомни за този формат коалиция и тип говорене.

Иначе въпреки многото всестранни коментари около фигурата на българската еврокомисарка нещата са доста по-прости.

На първо място трябва да се отчита невъзможността да се намери какъвто и да било кандидат за премиерския пост в тази ситуация. Защото, който и да е той, сериозно си залага репутацията и има сериозна причина да не бъде избран просто защото няколко дни ще бъде разпъван на кръст от медии пред обществото. И за мен това е единият прочит.

Другият е, че Мария Габриел е знак по-скоро към външните партньори, отколкото към вътрешните. И тъй като ПП-ДБ взеха имиджа на проевропейските партии в България, с нейната кандидатура всъщност ГЕРБ се опитват да покажат на външните партньори, че и те са не по-малко проевропейска и проатлантическа формация.

Погледнем ли на кандидатурата на Габриел във вътрешнопартиен план, тя е ултимативна всъщност най-вече към БСП. Защото, ако се сформира управление, подкрепено или с участие на БСП, то тогава самата фигура на Габриел се стреми да елиминира имиджовата щета. Да се каже:“Да, БСП биха подкрепили едно управление с ясен проатлантически профил”.

Скептична съм обаче, че откъм ПП-ДБ отстраняването на главния прокурор Иван Гешев ще е аргумент за подкрепа в полза на кабинет на Габриел. Защото няколко пъти беше артикулирано от други политици, че в този казус има сериозен риск една фигура да бъде заменена с друга, но задкулисието, структурните проблеми да останат същите. Затова не смятам, че те ще подкрепят Габриел на базата на този аргумент.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>