Владимир Путин - слонът в стаята на българската левица

13.05.2023 19:41 Александър Детев, Дойче веле
Владимир Путин СНИМКА: "Радио Китай"

Слонът в стаята на българската левица си има име - той се казва Владимир Путин. И докато не бъде посочен с пръст и изхвърлен от тази стая, място в нея за нови избиратели няма да има. А този процес минава през острото осъждане на агресията на Русия в Украйна и скъсването с наследството на ДС и със соцносталгията.

Модерното ляво няма нищо общо с носталгията по СССР

Лявото априори е младо и прогресивно. И това далеч не е клише. На последните избори във Великобритания над 60 процента от гласоподавателите на възраст между 18 и 24 години подкрепиха лейбъристите. В Германия с най-голяма подкрепа от младите избиратели се ползват Зелените, в САЩ 63 на сто от американците на възраст между 18 и 29 години се определят като демократи.

В България левицата разчита основно на гласовете на пенсионери, путинофили и носталгици по миналото. А те стават все по-малко. Показват го резултатите на БСП, които на всеки следващи избори регистрират все по-катастрофална подкрепа. Тази тенденция не е само българска - в цяла Източна Европа партиите, наследили комунистическите структури отпреди падането на Желязната завеса, които и до днес изтъкват добрите си отношения с Кремъл, агонизират. Защото освен че гордо развяват знамената на минали и настоящи режими, обявени за престъпни, тяхното присъствие в европейската политическа реалност днес не е нищо повече от един анахронизъм.

Онзи, който не трябва да се споменава

На събитие в София, озаглавено "Форум за прогресивни леви решения", евродепутати от БСП, представители на опозицията в партията, гости от Европа и други леви политици и мислители обсъждаха краха на левицата в България и бъдещето на левите политики. За много от говорителите обаче темата "Русия" остана табу.

В своето обръщение бившият министър-председател на България и дългогодишен лидер на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев осъди развяването на еврозоната като "плашило" и "периодичната истерия" на тема "джендър идеологи", проповядвана от сегашното ръководство на БСП и по-конкретно от лидерката на партията Корнелия Нинова. И докато Станишев все пак си позволи да каже, че "няма как да си затваряме очите за това кой нападна и кой се защитава", както и, че "не може ЕС да не покаже мерки за солидарност към Украйна", името на Владимир Путин не беше изрично споменато. "Хуманизмът и човешките права са в основата на лявото", каза от своя страна друг евродепутат от БСП - Петър Витанов.

Но кой нарушава човешките права в Европа днес? Кой убива цивилни и прогонва милиони от домовете им? Откъде произлиза дезинформационната кампания за "прогниващия Запад" и за "джендър идеологията"? Виновниците си имат имена - основният се казва Владимир Путин и неговият режим в Кремъл. И те трябва да бъдат ясно и категорично посочени.

Млади, прогресивни, проевропейски - това са гласоподавателите на лявото

Лявото се бори за групови права, за равноправие и за елиминиране на дискриминацията. Тази битка е и битка за равни права на жените, на ЛГБТИ общността, на мигрантите. Все битки, които в наратива на Кремъл са симптом на "разпада на Запада". Корнелия Нинова използва този наратив в отчаян опит да открадне някой друг глас от крайните националисти, за да спаси потъващия кораб, на който е капитан. Резултатът от тази стратегия е налице.

За да има шанс да оцелее, българското ляво трябва да погледне към бъдещето - към младите и прогресивни хора, които отстояват либералните ценности, участват в шествията против насилието над жените, застъпват се за ратификация на Истанбулската конвенция и подкрепят София Прайд. Различните от тези позиции имат своето място в политическия дебат, но те не са нито леви, нито прогресивни, пише "Дойче веле".

За да бъдат убедени, че тези ценности се прилагат и на практика, младите леви хора трябва да чуят от устата на политиците думи, подобни на изречените от дипломата Любомир Кючуков на форума: "Украйна има всички морални и юридически основания да иска да освободи своите територии. България не може да бъде неутрална, защото имаме военна агресия, пред която не можем да си затворим очите. И защото като членки на ЕС и НАТО имаме своите ангажименти и отговорности. Ако възприемем тезата, че войната е мир, това не е само цитат по Оруел, това ни доближава до света на Оруел".

Тези думи най-много се доближават до гледната точка на потенциалните избиратели на т.нар. прогресивно ляво в България. Несъгласните с тях така и така ще гласуват за "Възраждане".

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>