Доц. Ангел Кунчев: След трайното затопляне на времето грип Б ще отмине, но идват летните инфекции

12.05.2023 11:56 Константина Костова
Доц. Ангел Кучнев

- Доц. Кунчев, лекари сигнализират, че пациенти с грип тип Б пълнят кабинетите им. Имали много висока температура, която трудно се сваляла за седмица. Каква е заболяемостта в момента?

- Това, което наблюдаваме в момента, са вълнообразни повишавания и намалявания на заболяемостта от различни инспираторни инфекции. Среща се и грип тип Б, но не може да кажем, че имаме вълна от грипни заболявания или още по-малко грипна епидемия. Епидемията отмина през февруари-март. В началото имахме типична епидемия от грип А, а малко по-късно беше последвана от по-малка вълна от грип Б. В момента срещаме много голям набор от различни респираторни инфекции, между другото се случва много често в преходните сезони - между зима и пролет например. Особено при такива флуктуации в климатичните условия, на които сме свидетели сега. Има задържане на по-ниски температури и по-висока влажност, които благоприятстват продължаващото разпространение на респираторни вируси. В момента има всичко, ако изследваме 1000 души, ще открием различни респираторни заболявания - и грип А, и Б, но не сме свидетели на вълна. Болните ще намаляват, но просто лошото време удължава респираторния сезон. Все пак това няма да продължи твърде дълго, с повишението на температурите ще отминат тези респираторни заболявания. Тогава ще дойде времето на другите, типични за летния сезон.

- Какви са разликите в симптомите между грип тип А и Б и коронавируса?

- Не е работа на пациентите да знаят клиничната картина на всяко заболяване, но обща ориентация има. При грипа малко по-драматично е началото, по-бързо е, изведнъж възниква. На фона на много добро здраве изведнъж разбираме, че не можем да продължим да ходим нито на училище, нито на работа. По-силно изявена е клиниката в началото.

При COVID в началото има по-леки симптоми, които постепенно се задълбочават. Там сме свидетели на по-сериозни последици, особено при дългия ковид. Той е толкова разнообразен, може да засегне много различни системи и зависи от състоянието на всеки човек. Ако обаче клиничната картина е по-лека, по-нетипична, е много трудно да се установи кое е заболяването, ако не се направи изследване.

- Какви усложнения последват от боледуването? На самолечение ли се дължат, или на грешка в лечението?

- Ако говорим за ковид, са буквално всякакви. Като започнем от психични промени, “мозъчната мъгла” продължава да съществува, дълго време човек чувства умора, дълго продължава и кашлицата. Може да има проблеми и в сърдечносъдовата система, психични отклонения, косопад.

При грипа усложненията са по-малко и са по-характерни. Може да се развие бронхит, пневмония, продължителна кашлица, но не е чак толкова често срещано. При по-малките деца би могло да се развие менингит, но само ако има проблеми с имунитета. Това се случва рядко, грипът не е толкова склонен към хронифициране и дълги проблеми.

- Освен грип от време на време и COVID-19 се обажда. Световната здравна организация официално обяви край на пандемията, у нас изхвърляме и ваксини. Дайте съвет - трябва ли да се сложи въобще край на ваксинирането срещу ковид?

- Зависи от много фактори. Няма една препоръка, която важи за всички, защото, ако сме с увреждания или хронични заболявания, попадаме в рисковата група. Тя е най-често от хора над 65 г. и с хронични заболявания. При тях най-вероятно всеки есенно-зимен сезон ще бъде препоръчително да се предпазват от новите щамове. Ако обаче сме в добро състояние, млади или в средна възраст, това може и да не се наложи. Новите щамове на ковид се развиват в две насоки. От една страна, по-лесно и бързо се предават, но не водят до драматични последици за здравето, рядко се налага хоспитализация, отминават доброкачествено.

Всичко зависи от това какви нови щамове биха възникнали и с какви качества. Едно от положителните качества на договора между Европейската комисия и “Пфайзер” е, че те поемат задължението да подготвят ваксини, отговарящи на изискването на новите щамове. Много е важно да разполагаме с такива ваксини, които са с по-високо предпазване. С промените в антигенния състав на вируса той успява до известна степен да заобикаля двата вида имунитет - естествения след боледуване и този, който е създаден с ваксини. Достатъчна причина да използваме ваксините е, ако ни предпазват от усложнения и от смърт, а не просто от заразяване. Тези, с които разполагаме в момента, не могат да ни предпазят от заразяване. Продължават обаче да умират хора от ковид, които не са ваксинирани.

- В елитно столично училище се оплакват, че децата от малките класове първо боледуват от варицела. През март имало и скарлатина, а в момента е коксаки вирусът. Има ли раздвижване в епидемиологичната обстановка?

- Тя никога не е била стационарна. Раздвижването е постоянно, непрекъснато нови и нови вируси или щамове заемат мястото на предишните. Развитието на човечеството е непрекъсната борба между микроорганизмите и макроорганизмите. Варицелата и скарлатината до известна степен минаха в много голяма атака през този пролетен сезон.

Заради мерките срещу ковид през предишните две години заболяемостта на варицела и скарлатина беше паднала 5-6 пъти. Сега те си възстановяват териториите. Натрупали са се малки деца, които не са се срещали с тях. Този контингент от неимунни деца се разболява. Според мен тази година ще достигнем 33-34 хил. случая на варицела, което е много голяма бройка.

- Има ли напредък във въвеждането на ваксината в задължителния имунизационен календар?

- Предложили сме го на ръководството, но изисква сериозен анализ, трябва да са съгласни всички педиатри, инфекционисти, епидемиолози. До голяма степен е така, но според мен е дошло времето България да направи тази стъпка. 30 хил. заразени деца годишно са твърде много. Вярно е, че варицелата е една от по-леките детски шарки и се кара без особени усложнения. Но и 1% да са усложненията, на 30 хил. деца, са 300 деца и това не е малко.

- Какви са усложненията?

- При скарлатината и варицелата са различни. Скарлатината дава по-сериозни рискове по отношение на сърдечносъдовата система, ставни заболявания и други. При варицелата се стига по-рядко до засягане на централна нервна система, менингит, енцефалит. За щастие, е рядко, но все пак се случват всяка година.

- А коксаки вирусите опасни ли са? И защо лекари ги наричат седмата шарка, като не са шарка?

- Те са много неприятна група, защото някои от щамовете са много агресивни и водят до тежки заболявания при малки деца. Те са характерни за най-топлите дни от годината. В България обикновено в края на юли и август се появяват. Тогава имаме малки взривове, но за момента нямаме никакви проблеми. Няма данни въобще за разпространението на коксаки вирус. А иначе лекарите вероятно го наричат така заради обрива, който се появява. Ако има съмнение, трябва да се изследва.

- Добра ли е организацията в училища и детски градини, както и РЗИ осъществява ли добър контрол, за да не се разпространяват шоково инфекциозните болести?

- Ако кажа да, контролът е ефективен, всичко е перфектно, няма да е точно така. Виждаме, че има разпространение в тези заведения. Тук се сблъскваме с един проблем, който много често сме обсъждали, а именно поведението на родители, чиито деца имат клинична картина. Не е честно спрямо другите родители, виждайки, че детето ти не е добре, заради това, че няма кой да го гледа, че не може да вземеш отпуск или болничен, да го заведеш при другите деца. Проблемите, които срещат колегите, работещи в такива заведения, са скандали и неразбиране от страна на родителите, че не искат да допуснат детето в детската градина. Често се влиза в конфликти, а то е в интерес на всички да не се разпространява заразно заболяване.

- Какви са точно правилата?

- Правилата са ясни - ако детето е с някакви прояви, а те се забелязват лесно, да не бъде водено в градината или в училище. Още сутринта всяка майка може да види дали детето е отпуснато, дали има температура, кашлица. Да не говорим, че при инфекция с обрив е достатъчно показателно родителят да търси медицинска помощ, а не да го води на градина или ясла.

- От страна на училището какво трябва да се направи?

- Малко по-сложно е, защото, когато са по-големи, зависи от преценката на ученика. Понякога се сблъскваме с обратното - желание да се демонстрира заболяване и да бъде освободен от училище. По-скоро там наблюдаваме ефекта на лъжливото заболяване. Там важат същите правила.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>