Кабинетът – експертен, с 10 основни приоритета. И за кресла вече било говорено (Обзор)

11.05.2023 22:00
Мария Габриел посрещна партиите в зала “Запад” заедно с колегите си от ГЕРБ-СДС.

10 конкретни приоритета на бъдещото правителство с мандата на ГЕРБ сложи на масата за преговори кандидатът за премиер Мария Габриел.

Срещна подкрепа за повечето от тях от ДПС, а на БСП обеща, че няма да се реже от социалните плащания. Не влезе в конкретика за формулата на правителството - това бе оставено на лидерите, срещи между които предстоят. Но обяви, че то ще е проевропейско, с “експерти с ясни отговорности”.

И въпреки че зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев обобщи след срещите, че са “умерени оптимисти” за съставянето на кабинет, по-силно резонираха думите за зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев:

На България ѝ отива да има жена министър-председател в този момент

Той дори разказа, че в ДПС имат традиция, щом работата е трудна, да се обръщат към жени. И ѝ пожела пълен мандат.

Според неофицилна информация от различните партии засега настроенията били свързани с това ДПС експерти да поемат отбраната и земеделието. В разговора между еврокомисарката и представителите на ДПС сред приоритетите специално бе откроена и помощта за земеделците.

А посланието ѝ, че ще се гарантират продоволствената сигурност и защитата на хората от изкривяването на енергийния пазар, се доближава до различни предложения на БСП.

Дори предишният шеф на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов (сменен от първия служебен кабинет на Гълъб Донев) се споменаваше вчера в парламентарните кулоари като възможен икономически министър, ако БСП подкрепи кабинета.

Другата желана от социалистите сфера била социалната - както и при четворната коалиция, когато на поста бе Георги Гьоков.

Ключовите финанси, вътрешна и външна политика засега не се спрягат сред министерствата, които може да отидат при подкрепящите формации.

Вчерашният коментар на служебния правосъден министър Крум Зарков - че Габриел се е наредила до протестиращите българи със заявката си за смяна на главния прокурор, пък завъртя интригата, че той може да остане на поста и в неин кабинет. Още повече че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов миналата седмица посочи като най-важни задачи на парламента приемането на бюджета и на “Крумовите закони”.

“Това, което не е обсъждано, са министерства, позиции и имена”, отсече след трите срещи Томислав Дончев. И останалите партии обясниха, че в този формат не е говорено за постове.

На всички срещи Габриел акцентира на голямата отговорност, която партиите носят пред българите, и на нуждата от работещо правителство. И представи

стратегия на трите А -

амбиция (да покажем, че сме способни да съставим правителство с екип, чиито решения не се спускат, а се създават и изпълняват съвместно), авторитет (на България в Европа), ангажимент (към българите - да работим така, че хората да имат по-спокойно ежедневие и по-достоен живот). А от ДПС ѝ отвърнаха с РОД - разум, отговорност и диалог. “Различията за нас са богатство, не са проблем, ще намерим общ език”, добави Йордан Цонев.

Сред 10-те приоритета на Мария Габриел най-бурно бе коментирана правосъдната реформа с изненадващото ѝ заричане да се иска отстраняването на Иван Гешев.  Само от БСП не коментираха тази заявка.

Освен приемане на бюджета и стабилизиране на финансите, Шенген, еврозоната, здравеопазването и пр. тя изтъкна пред ДПС, БСП и ИТН и:

Най-сетне в парламента се води диалог, в обществото има тежка умора от противопоставяне и невъзможността 2 г. да се излъчи кабинет, който да решава проблемите на хората, приветстваха от ДПС.

 “БСП няма да участва в управлението само за да участва. И няма да подкрепя правителство само за да подкрепя правителство”, предупреди зам.-шефът на соцдепутатите Георги Свиленски.

Повтори виждането на БСП, че вместо първо да се обявява премиерът, трябва “на масата да сложим 5 приоритета, безспорни за всички, които да изведат България от ситуацията”. А празните кутийки за министри, както се изрази Борисов, трябвало да му ги оставят на него - “да се забавлява, докато реши дали ще поеме той инициативата, защото такива разговори за такава отговорна работа трябва да се водят от лидерите на партиите”.

Другото, което смутило БСП вчера, е, че Габриел не говорила за доходи и повишаване на жизнения стандарт на българите.

“Най-важното е да излъчим сигнал след тази среща, че диалогът може да продължи, да влезем в детайл, да бъдат ясно очертани експертите. Ние оставаме отворени за това, че тези приоритети не са фиксирани в мрамор, остават за диалог с вас да бъдат разширени, да има съгласие”, отвърна тя.

От ИТН се зарадваха, че разбиранията им като на “дясна икономическа сила” съвпадали. И дадоха да се разбере, че може да участват в правителството.

В петък ще има среща с ПП-ДБ, след като от коалицията днес отказаха да отидат без Кирил Петков и Асен Василев. Двамата са на форум в Прага и са изразили готовност да се видят с ГЕРБ веднага щом кацнат в петък. Христо Иванов призна, че той е настоявал двамата да са на срещата, ако искат да се води сериозен разговор, а тя да не е само протоколна.

От ГЕРБ все пак чакаха демонстративно 4 минути срещу празни столове, а Десислава Атанасова обяви, че от “Има как” коалицията станала “Няма пък”.

Служебният премиер Гълъб Донев продължава да е най-големият оптимист в публичното си говорене за бъдещия кабинет. Определи кандидатурата на Мария Габриел за “добър и премислен избор” и добави, че се засилва усещането за съставяне на редовно правителство. “Преди връчването на първи мандат, а може би и на финала на нашия и в края на седмицата на откритото управление Министерският съвет за първи път ще отвори врати за граждани”, покани Донев хората да разгледат МС тази събота. Добави и съвет към бъдещите министри - че откритото управление е най-добрата стратегия.

Надявам се да имаме първата жена - редовен премиер на България, коментира и вицепремиерът Атанас Пеканов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>