Доц. Теодора Филипова, топюрист: Проверки, застой и минимални заплати в Пловдивския университет. Докога?

11.05.2023 13:15 Радко Паунов
Доц. Теодора Филипова
Настоящият ректор на Пловдивския университет проф. Румен Младенов почти не се появява на публични места, а комуникацията с него е невъзможна, казват преподаватели. Снимка: Фейсбук

Семейни отношения, за които преди не сме и чували, сега сe говорят във вуза, каза преподавателката по трудово право, която се впуска в битката за ректор

Срамувам се, когато в Пловдивския университет идват на проверки от Инспекцията по труда и правят предписания, за които ние късаме студенти, ако не знаят елементарни правила от Кодекса на труда. Заплатите на преподавателите във втория по големина вуз у нас са пред опасността да се върнат на нивата на минималното учителско възнаграждение. Това аз не одобрявам и по тази причина реших да се впусна в надпреварата за ректор,   оповести доц. Теодора Филипова, специалист и преподавател по трудово право и изявен адвокат в тази област. За целта избрала да обяви решението си на светлата дата 11 май - празника на българското слово, тъй като първото й висше образование е филологическо.

Битката за ректор ще се състои на 22 май от 13 часа в спортната зала на вуза, а Филипова влиза в нея, защото не иска университетът, в който е завършила двете си висши образования - българска филология и право, и в който преподава, да го вижда в застой, капсулиран, без всякаква комуникация с настоящото му ръководство. 

С нея кандидатите за ръководния пост на пловдивската Алма матер засега стават трима - настоящият проф. Румен Младенов, който е биолог и доц. Атанас Владиков от Факултета по икономически и социални науки.

"Публичното говорене в ПУ е, че има лични семейни отношения между колеги включително и от семейството на ректора. Неща, за които в предишни мандати не съм и чувала. Това не ми харесва. Университетът е в изолация", каза с болка доц. Филипова, която преди години спечели дело във Върховния касационен съд срещу община Пловдив за неправомерно задържани картини на Златю Бояджиев от неговите наследници.

Задълбочената юристка и признат учен обясни, че ще разчита на подкрепата на "всички колеги, които са недоволни от това, което изложих и искат друга визия за университета".

"Искам да се върне активното говорене, да виждам живата академична общност, а не всичко да потъва във формализъм, бягане от отговорност и препращане към колективи органи", посочи доц. Филипова. Смята, че ректорът не трябва да се крие зад решения на колективни органи, а да заема лидерска позиция и да задава тон и да не допуска да се слагат петна на университета, свързани с проверки и съдебни дела.

"Разчитам на всички колеги, на които това не им е приятно и милеят за Пловдивския университет", каза преподавателката по трудово право и обществено осигуряване.

Тя също потвърди, че комуникацията с настоящия ректор, чийто мандат изтича, е изключително трудна не само за медии и представители на местната власт, но и за самите преподаватели.

"Направих няколко опита за лична среща с него през секретарката. След три месеца чакане ми беше отговорено, че трябва предварително да дам въпросите, по които искам да говоря с него. Беше смущаващо за мен. През годините с другите ректори не съм имала такъв проблем. Знам и от колеги, че достъпът до проф. Младенов е силно затруднен и когато са търсили среща с него ги препращат при заместниците му", обясни доц. Филипова.

Тя оповести още един смущаващ според нея факт. "За първи път през 2020 г. в Пловдивския университет се избра Съвет на настоятелите. Малко колеги разбраха, че в състава му по предложение на ректора е избрана известна от последните години публична личност, за която общественото мнение е силно разделено. Става въпрос за бившият вътрешен министър и настоящ депутат Бойко Рашков. Не е ясно дарител на университета ли е или личност с активна позиция", попита доц. Филипова.

Тя обещава гъвкавост, диалогичност, разумни компромиси и търсене на баланс, ако получи доверието на Общото събрание на 22 май. Уверява, че ще работи с мотивиран, балансиран и професионално подготвен управленски екип с представители от всички факултети. Обещава консервативна финансова политика с фокус върху трудовите възнаграждения на преподавателите, поддържане и разширяване на материалната база и развиване на проекти и научно-изследователската работа.

Категорична е, че няма да допусне привилегии за отделни структури и служители. Гарантира за публичност, прозрачност и диалогичност в служебните взаимоотношения с преподаватели, студенти, местни власти и медии.

Смята, че юридическото й образование и тясната й експертиза в областта на трудовото право и общественото осигуряване са изключително подходящи за позицията на ректор, където се изисква познаване и правилно прилагане на нормативната уредба. "Мисля, че е време академичната общност да се довери на правист от своя Юридически факултет, какъвто през последните 30 г. не е избиран в ръководството на Пловдивския университет", обобщи доц. Филипова.

Ректори на ПУ от 1990 г. насам са били физикът проф. Никола Балабанов и филолозите проф. Огнян Сапарев, проф. Иван Куцаров и проф. Запрян Козлуджов. 

525-има ще участват в сегашния избор

525 делегати ще участват в избора на нов ректор на Пловдивския университет. Сред тях има представители на всички 9 факултета, както и на двата филиала в Смолян и Кърджали, съобщиха от частната пиар агенция, която обслужва вуза.

Сред делегатите на Общото събрание са 420 представители на академичния състав, от които 295 са хабилитирани и 125 - нехабилитирани преподаватели, 94 представители на студентите и докторантите и 11 представители на административния персонал. Присъствието на две трети от всички делегати е необходимият кворум за провеждането на избор.
В дневния ред на Общото събрание са включени обсъждане и приемане на отчета на досегашния ректор проф. д-р Румен Младенов, който ще се бори за втори мандат. Той е номиниран от общите събрания на 5 факултета и на студентите и докторантите и филиала в Кърджали. Самостоятелни кандидатури са издигнали доц. д-р Атанас Владиков от ФИСН и доц. д-р Теодора Филипова от ЮФ.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>