Корнелия Маринова: Няма колебание, че забавянето на магистрала “Хемус” вкарва региона наоколо в застой

10.05.2023 15:00
Покритият мост на Колю Фичето в Ловеч
Деца се забавляват на новата площадка в центъра на Ловеч.

Общините са гръбнакът на държавата, държим я изправена, казва кметът на Ловеч

Работим с диалогичност и прозрачност, всичко е пред очите на обществеността

- Г-жо Маринова, завършвате втория си мандат като кмет на Ловеч. Стана ли Ловеч по-добър град за живеене? С кои проекти на общината се гордеете най-много?

- Ловеч е европейски град – с красива природа, с много паметници на културата, музейни експозиции, художествени галерии. Обновихме напълно централната градска част, градината, фонтаните, има нова скейтплощадка, детски площадки и др.

За да става все по-добро място за живеене, бяха извършени дейности по възстановяване и поддържане на приветлива градска среда и инфраструктура.

Подменено бе уличното осветление с икономично и модерно в целия град и в село Дойренци. В момента работим по ремонтите в кв. “Младост” и Младежкия дом, а квартал “Дикисан” бе напълно асфалтиран.

Изградени бяха 49 социални жилища, санирани са 33 сгради,

разкрити са 10 нови социални услуги и една е надградена. В грижа за подрастващите бяха реновирани 7 двора на училища и детски градини, 3 детски градини, една детска ясла.

Част от приоритетните проекти на Ловеч, включени в Плана за интегрирано развитие на общината за периода 2021-2027 г., са

преустройството на бившата казарма в градски парк

и благоустрояване на жк “Младост”, като там ще бъде подменена ВиК мрежата и след това ще асфалтираме. По Оперативна програма “Околна среда” ще бъде направена поетапна рехабилитация на зоопарка.

Изключително важно е да се въведат мерките за енергийна ефективност в обектите от административната, здравната и образователната инфраструктура и на многофамилните жилищни сгради, както и да се реновират домовете за стари хора - бившата сграда на НСИ.

В грижата за здравето и живота на жителите на Ловеч предприехме сериозни мерки за чистотата на въздуха, изграждането на зелена градска среда и премахването на т.нар. кални петна.

  Предстоят важни крачки към реновиране на спортната зала, както и мерки, насочени към регионалното депо за отпадъци и изграждане на втора клетка в него.

- Допуснахте ли грешки в двата мандата и кои проблеми останаха нерешени?

- Който не работи, той не греши. Имаме своите несполуки, попадали сме на калпави изпълнители, което води до забавяне на проектите.

Важното е, че не сме останали безучастни към проблемите,

а сме взели всички законови мерки да преодоляваме трудностите. Освен решаването на някои проблеми във ВиК сектора ще имаме работа по облагородяване на междублоковите пространства.

- Какво предстои в новия програмен период?

- Трябва да се отчете голямото закъснение за обявяването на процедурите и програмите от програмен период 2021-2027.

Въпреки това имаме готови проектни предложения по вече отворените процедури по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), както и по програми, финансирани от европейските фондове при споделено управление.

В момента обсъждаме проекта за кандидатстване за инвестиции в мерки за подобряване на качеството на въздуха в рамките на приоритет 5 “Въздух”, процедура “За по-чист въздух!” по ОП “Околна среда 2021-2027” .

Чрез социологическо проучване събираме информация за нагласите на хората за подмяна на горивните инсталации

и преминаване към алтернативните на твърдо гориво форми за отопление.

Планът за възстановяване и устойчивост дава възможност и за подкрепа на устойчивата градска мобилност. Проведени са работни срещи с община Троян за възможностите за съвместно кандидатстване по компонент 8 “Транспортна свързаност” - екологосъобразна мобилност”. Изготвихме и План за устойчива градска мобилност за периода 2023-2027 г., който е допълнение към Плана за интегрирано развитие на общината за 2021-2027 г.

Други по-важни проекти са:

- “Преустройство на сградата на Младежкия дом, за младежки дейности, музейни дейности и дейности по ОП “Региони в растеж 2014-2020” за 5,7 млн. лв.

- “Грижа в дома в община Ловеч” по ОП “Развитие на човешките ресурси 2021-2027” за над 1,4 млн. лв., с цел осигуряване на подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа.

- “Нова дългосрочна грижа за възрастни и хора с увреждания в община Ловеч - предоставяне на новите услуги” по ОП “Развитие на човешките ресурси 2014-2020” на стойност над 300 хил. лв., за създаване на възможност за независим и достоен живот на лица с психични разстройства чрез предоставяне на качествени, достъпни и ефективни услуги за дългосрочна грижа.

- Поехте общината през 2015 г. от кмета социалист във финансова криза. Сега градът е финансово стабилен, но как се отразиха трите кризи - след ковид, войната в Украйна и политическата криза в страната?

- Поредицата кризи беше и е изпитание. От първата финансова криза през 2015 г. излязохме след строга финансова рестрикция. Последваха новите кризи след 2020 г. - скок на цените на енергията, ковид кризата, бежанците.

Най-тежко беше за болниците и социалните домове,

училища и детски градини. Мобилизирахме всички структури, подчинихме дейността си на изключително строга финансова дисциплина.

Минимализирахме осветление, празници, спестихме някои харчове. Посрещахме и настанявахме бежанци от Украйна, включително в наши бази. Що се отнася до политическите кризи в държавата, трябва да кажем, че общините се оказаха гръбнакът на държавата, който я държи изправена.

- Обединени ли са съветниците от каузата “Ловеч”, как балансирате, за да успяват проектите ви?

- Общинският съвет е един модел на гражданското общество с неговите партии, движения, коалиции. От друга страна, е като увеличително стъкло на най-различни проблеми.

Тук се зараждат идеи, други не намират развитие. Въпреки противоречията между участниците успяваме да намерим верните решения в услуга на гражданите. Работим с много диалогичност и прозрачност, всичко е пред очите на обществеността.

- Общината отчита ръст на туристите за 2022 г. - особено на чужденците. Какво ново направихте в тази област?

- Това е бавен и труден процес. Работим върху нови туристически продукти, промотираме, участваме в туристическите изложения и борси. Обновихме нашия туристически портал. Анимираме събитията, както става в зоопарка.

Имаме нови туристически събития като танцовия фестивал “Танцувай и мечтай”.

Развиваме фестивалния и събитийния туризъм

Много разчитаме на големите празници, с които градът е известен - тази пролет Цветница събра рекорден брой посетители.

Наясно сме, че има смяна на поколенията в туризма, а това изисква нови посоки в развитието на сектора. Те са свързани с дигитализацията и устойчивостта на туристическото предлагане.

Съчетаваме културния и туристическия календар. Затова работим за различни платформи в интернет, които да улеснят туристите.

- Чуждестранни туристи има, а има ли нови чужди инвестиции? Излиза ли Северозападният район от стагнацията?

- Няма никакво колебание, че забавянето на строежа на магистрала “Хемус” вкарва региона в застой. Магистралата отдавна трябваше да е стигнала до разклона Ловеч - Плевен, но не е.

Инфраструктурата е изключително важна както за гражданите, така и за бизнеса. Забавянето на строежа на “Хемус” превръща нашето население в заложник.

При нас има и друг проблем - Ловешка област е без консолидиран ВиК оператор,

което я лишава от възможност да ползва европейски средства за ВиК инфраструктурата. Неотдавна сигнализирах с писмо служебния регионален министър Иван Шишков.

Настояваме държавата да намери механизъм, с който да се подходи към общинските ВиК дружества, каквото е в Троян, и да ги компенсира, за да бъдат асоциирани. Защото без финансиране в сектора рискуваме в бъдеще да останем без питейна вода.

Вече втори програмен период община Ловеч е недопустим бенефициент за финансиране с евросредства.

Но има и положителни процеси. Например расте броят на издадените разрешения за строеж. През 2022 г. има най-много разрешения за строеж - 247. Тази година до 28 април са 72. За сравнение през 2016 г. са били 115 бр., после започва растеж.

Расте и броят на одобрените от администрацията проекти, като за 2022 г. е най-големият регистриран брой за година – 267.

- Вие дълги години сте били директор на училище. Как се развива образователната инфраструктура в града, какви успехи имат учениците от Ловеч?

- Образователната инфраструктура е на ниво. Реновирани са почти всички училища. Най-ново е частичното преустройство и пристрояване на крило към съществуваща сграда - ПЕГ “Екзарх Йосиф I”.

Това стана по програма на МОН за 1 432 180,04 лв. Имаме училища, които са водещи, иновативни. Изградени са 3 STEM кабинета, а в ППМГ вече се надгражда с помощта на фирмата “ВОСС Аутомотив”.

Гимназията по ветеринарна медицина “Проф. д-р Димитър Димов”, която е единствена за Северна България, е обявена за център за високи постижения.

Шест са иновативните училища в общината

В трите професионални гимназии в Ловеч провеждаме дуално обучение съвместно с местните фирми.

- Разкажете за културните ви проекти във връзка с празника на града, който съвпада с Деня на св. св. Кирил и Методий по стар стил.

- Културният афиш за 11 май 2023 г. е изключително богат, както прилича на един

град, родил химна “Върви, народе възродени”

Празникът тази година се посвещава на 1160 г. от създаването на славянската писменост, на 160 г. от рождението на проф. Беню Цонев, на 90 г. Люлякови празници и 30 г. от обявяване на 11 май за празник на Ловеч.

В програмата са пет музикални изяви от различни жанрове, част от тях са в Люляковите музикални вечери. (За тях виж карето.) Имаме две изложби, посветени на буквите, кръгла маса и още много други изяви.

Програмата започна още на 5 май с изложба от Кирило-Методиевски научен център при БАН в пространството пред Община Ловеч. На 9 май имаше Ден на отворените врати във ВФ 24480 – Ловеч, местността Гуровото. Там може да се види уникалният музей с военна техника.

Денят на Ловеч - 11 май, започва с Божествена света литургия в Катедралния храм “Св. св. Кирил и Методий”. В 11 ч е тържественото издигане на знамето на Ловеч на площада пред храма. Следва церемония по удостояване със званието “почетен гражданин на Ловеч” от 11,45 ч в читалище “Наука”. Вечерта

на пл. “Екзарх Йосиф I” започва концертът на Любо Киров, който ще завърши с празнична заря

В Деня на светите братя Кирил и Методий - 11 май, в Деня на празника на Ловеч, благодаря на всички работливи хора за това, което сме постигнали за нашия град.

С усилията на всички активни и амбициозни граждани превръщаме Ловеч в един чист, подреден, светъл, слънчев, позитивен град.

Благодаря на кметовете на населените места, на администрацията, на нашите партньори от бизнеса, от побратимените градове.

Горда съм, че независимо от политическите пристрастия никога в общината не сме допускали език на омраза и нямаме разделение по важните теми. Гордост буди и фактът, че не само запазихме всички културни институции, но и ги увеличаваме.

Имаме пет читалища в града, професионален театър, страхотен духов оркестър. Успешно развиваме своите традиции, много млади хора участват в този процес. Мисля, че даваме добър пример за предприемчивост, интелект и стил.

И най-важното - има перспектива пред бизнеса, което ще повишава стандарта на живот. Ще се откриват нови работни места, всяка година по статистика работната заплата се увеличава.

В нашия град работят големи фирми като месокомбината “Бони холдинг” и германската “ВОСС Аутомотив”. Пожелавам този възходящ тренд да продължи.

На всички граждани на Ловеч пожелавам здраве, свобода и благополучие. Честит празник!

- Остават няколко месеца до местните избори, ще се кандидатирате ли за нов мандат, за да довършите започнатото?

- Това решение е в приоритетите на партийното ръководство. В момента имам много задачи за решаване - проекти за довършване, както и планове за нови.

Люляковите музикални празници в Ловеч навършват 90 години

Тази година гост-изпълнители са Хилда
Казасян и Васил Петров с уникалните
музиканти Теодосий Спасов, Христо
Йоцов, Живко Петров и Михаил Йосифов

Тази пролет Ловеч отбелязва 90 години “Люлякови музикални вечери”. Първият музикален празник е организиран през 1933 г. от ентусиастите от Ловчанското благотворително дружество.

“Люлякови музикални вечери Ловеч 2023” е част от програмата на община Ловеч, посветена на празника на града – 11 май.

Тази година програмата започна на 9 май с гостуване на Държавната опера в Пловдив с “Мария от Буенос Айрес”. Това е сюрреалистична опера от Астор Пиацола – фюжън от танго, поезия и класическа музика.

На 10 май е концертът на Хилда Казасян и Плевенската филхармония със заглавие “Да послушаме кино”. Концертът е със специалното участие на Васил Петров, Теодосий Спасов, Христо Йоцов – барабани, Живко Петров – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас, и Михаил Йосифов – тромпет.  

На 11 май, четвъртък, гостува симфоничният спектакъл “Вивалди завинаги” с участието на оркестър “Симфониета” – Враца. Това е спектакъл, който е изграден върху сюжетен разказ за важни моменти от живота и творчеството на Антонио Вивалди.

Спектакълът обхваща младежките години в родната Венеция, периода “Оспедале дела Пиета”, последните години от живота на Вивалди и най-популярното му произведение “Четирите годишни времена”. Сценарият и режисурата са на Борис Радев.

Еленко Начев, който съживяваше
числата, е новият почетен гражданин

Кой казва, че математиката е скучна наука? Че уравненията са сухи, а теоремите са умозрителни? Всичко зависи от човека. Познавахме такъв човек, който съживяваше числата, който виждаше хумора в уравненията, откриваше емоцията в теоремите. За жалост, той вече не е сред нас. Еленко Начев, новият почетен гражданин на Ловеч, почина на декември 2022 година.

Той живя един пълноценен живот. С много срещи, преживявания, разнообразни изяви, състезания, награди. Почиваше си, като решаше судоку на английски език, за да упражнява езика.  

Проф. Мария Митева споделя във фейсбук: “Той беше от учителите, които вдъхновяват и те карат да мислиш, да работиш усилено и да успяваш! Не само в математиката, но и във всичко. Изключително съм благодарна и горда, че го познавах и имах шанс да съм негова ученичка, а моите родители - негови приятели.

Никога няма да забравя всеотдайността му към нас “учениците му” и огромния му талант.”

По повод загубата кметът на Ловеч Корнелия Маринова написа: “Има хора, родени за учители. Има хора с уникален ум и талант. Има хора, чието име не потъва в забрава. Защото носят дух и светлина. Точно такъв Човек бе Еленко”.

Няма да се спираме на неговата широка деятелност – като директор на училище, началник на Регионалното управление на образованието, последно и като съветник на министъра. Еленко е роден на 1 декември 1955 г. в Ловеч в семейство на обикновени служители.

Като учител е възпитал стотици млади математици. На 24 май 2022 г. Еленко Начев получи почетния медал на община Ловеч за изключителен принос в развитието на образователното дело. Година по-късно общинските съветници го одобриха за почетен гражданин на Ловеч.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>