Княз Борис Търновски: България има специално място в сърцето ми

06.05.2023 17:30
Княз Борис Търновски ще е "пазителят на традицията", както го определя цар Симеон

"Аз съм много любознателен и съм много дипломатичен. Прекарвам много време в проучване, гледам документални филми и чета публикации свързани с инженерство, геополитика, религия. Това е присъщо за Сакскобургготите. Независимо от титлите, които има човек - аристократични, академични, военни, всеки има собствен живот, амбиции, цели и идеи. Титлите не би трябвало да се отразяват на начина на общуване". Това каза княз Борис Търновски пред bTV.

Пазител на Короната - тази титла ще носи княз Борис Търновски, когато наследи дядо си цар Симеон II начело на монархическата фамилия. 

Интересен факт е, че и корона няма. Поне не физически. Такава има само символно, тъй като нито Симеон II, нито баща му Борис III е носил истинска царска корона. Това е символична титла, но преди всичко е съхраняване на традициите и опазването на една вековна история жива. От мен зависи да бъда подготвен, да чета много, да имам около себе си хора, които да ме насочват, защото няма човек, който винаги да е подготвен", каза Борис.

След смъртта на баща му - първородния син на царя и царицата княз Кардам, Борис е престолонаследник по пряка линия. Кардам почина през 2015 г. след близо 7 години в кома след тежка катастрофа. Всеки човек преминава през своите изпитания и претърпява загуби. Това, което научих е, че животът е много кратък и може да се преобърне за секунда, научих се да ценя живота. Научих много от баща си, но думите, които най-ярко са останали в съзнанието ми са - "Най-лошото нещо в живота е да бъдеш безполезен". Опитвам се винаги да съм полезен и да помагам. Стар девиз на семейство Сакскобурггота е "Аз служа", каза още той.  Това е мотото и на крал Чарлз III.  И обясни, че са възпитани да бъдат съпричастни и да се отнасят добре с хората. 

Той обясни, че е прекарал Коледа с баба си и дядо си, които му разказали за кралица Елизабет II.

Политиката е област, която ме интересува. В момента кандидатствам в Кеймбридж за магистърска програма по Международни отношения, но къде ще ме отведе бъдещето - предстои да разбера, каза още той. 

България заема много специално място в сърцето ми. Надявам се, да дам всичко от себе си, за да помогна. Основната ми задача ще бъде да съхранявам традициите, каза княз Борис Търновски. Той свързва България с решителните и прямите хора, природата и планините. Като дете посетих България през зимата. Пазя снимки как строя иглу в снега. "Опитах баница и луканка, които станаха любими мои лакомства", каза още той.  

Обясни, че монархиите са надживели много други форми на управление с реформи и приспособяване към променящото се общество. Двете най-важни събития от историята ни са - Златният век на цар Симеон и Освобождението. България излиза от Османското владичество със силна национална идентичност и съзнание какво е да си българин, което не може да се каже за много други народи, каза още той. И обясни ,че много би искал да живее в България един ден.

Любимият му автор е Михаел Бар-Зоар, но не пропусна да спомене и биографичната книга на дядо си - Симеон Сакскобургготски. Любимата му българска  песен пък е "Сватба", която е слушал в Лондон в изпълнение на български хор. А любимата му българска дума е хладилник. Докато учих български това беше думата, която не можех да науча и се превърна в шега в семейството, каза с усмивка той.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>