Депутатът Бойко се залага на гол линията като футболиста Борисов

07.05.2023 09:00 Виктор Иванов
Исторически момент в парламента - депутатът Бойко Борисов говори от трибуната на пленарната зала.
Бойко Борисов опитва да нанесе победния удар. На футболния терен, но и в политиката.
Бойко Борисов влиза в парламента в ранни зори за редовната среща с камерите и послание към политическите опоненти.
Едно от редките появявания на Бойко Борисов в кулоарите на парламента. Придружен от главните си депутати, естествено.
Усмихнат и благ - това е най-голямата разлика на депутата Бойко Борисов от премиера Бойко Борисов.
Борисов е постоял в залата и си тръгва. Почти не успява да издържи цяло заседание на парламента.

Седи на банката и слуша чинно, рисува си тайно и изчаква момента за победния шут

Няма по-зловеща гледка от мъже в черни костюми сутрин на разсъмване.

Тази мисъл обичаше да споделя покойният вече Гиньо Ганев за гледката от опашката в бюфета на Народното събрание рано сутрин.

Няма свидетелства дали е успял да я сподели и с Бойко Борисов. Но фактите показват, че лидерът на ГЕРБ, който като премиер открито признаваше, че не вижда смисъл да ходи при избраниците, и като депутат се потиска от парламентарните коридори. Май в тази сграда, за която е известно, че някога отдолу е имало турско “позорно” гробище - за екзекутирани престъпници, му се изместват чакрите и заради това гледа да я избягва по възможност.

Борисов, както знаем от футболната му кариера, е гол майстор. Обикновено се залага в наказателното поле на позиция, която в махалата определят като гюме, и чака топката, за да вкара гол. Такова разбиране демонстрира и за участието си в парламента - чака шефката на групата Десислава Атанасова да подготви почвата, за да вкара политически гол.

Бойко Борисов депутат безспорно е събитие, което се случва веднъж в живота. Точно като пълното слънчево затъмнение или коронацията на нов английски крал. Заради това и “24 часа” реши да отдели специален екип, който да проследи как протича денят на депутата Бойко.

Той не е от типичните депутати.

Няма никакъв шанс да бъде видян в парламентарното кафене

да си взема ободряваща напитка или две варени яйца, както правят останалите народни представители рано сутрин. В ресторанта за обяд пък е направо абсурдно да бъде срещнат - по пладне обикновено Борисов вече не е дори в сградата. А когато е там, прекарва времето си или в стаята на парламентарната група на ГЕРБ, или чинно заел първия стол на първия ред. Седи си, слуша пленарните прения. И си драска нещо. Май рисува, защото депутати и журналисти вече се майтапят, че ако този парламент се позакрепи, могат да направят изложба от творбите на депутата Бойко.

Естествено, появата на Борисов в кулоарите на парламента, където всъщност се случва истинската политика, предизвиква небивал интерес. И преследване по коридорите от камери и журналисти, което е незапомнена гледка от 42-ото Народно събрание насам. Тогава за последно като лидер на изпадналата (за кратко) в опозиция ГЕРБ Борисов пак бе безспорната

звезда на червения килим

Денят на депутата Бойко започва горе-долу като този на Борисов в предишните му битности - главен секретар на МВР, кмет на София и министър-председател. Става най-късно в 6,30 и посвещава първите си часове на сутрешните блокове на телевизиите. След което се отправя към парламента. Там още в 8,30 ч вече са се появили депутати както от ГЕРБ, така и дежурни от останалите парламентарни групи. И го чакат. Защото депутатът Бойко не е като ранния премиер Борисов и вече не звъни на водещите да го включат в ефир. Сега предпочита да вкара гол с близък изстрел от наказателното поле, след като е получил пас от противника.

Така към 8,40 ч сутринта в кулоарите на парламента се появява пиар от ГЕРБ и започва да информира хората в черни костюми и журналистите, че

шефът има нещо да каже

И всички се отправят към кулоарите пред стаята на най-голямата парламентарна група. Журналистите се нареждат, камерите работят, а зад тях в плътна стена са и депутатите от ГЕРБ. В тълпата са и дежурните от останалите парламентарни групи - трябва да чуят какво има да каже Борисов и да успеят освен това да го предадат синтезирано на колегите си. Все пак, както би написал Алеко Константинов, на депутата Бойко Бисмарк и чехлите не може да обърне. Вълнението е толкова голямо, че дори преминаването на безспорната звезда на предните няколко парламента Делян Пеевски от ДПС, който също винаги е предизвиквал внимание с появите си, този път минава незабелязано, някак между другото (трябва да отбележим, че в този парламент и той е учудващо редовен на заседанията).

В петък Борисов се появява пред журналистите във видимо добро настроение. И с ехидната забележка: “Вие вече всеки ден ме спирате да говоря...”. В стила от най-добрите му години подканва напорист репортер да вземе да говори вместо него. Следва намигване към телевизионните репортерки, че ще повтори каквото трябва, за да им стане синхронът.

Естествено - Бойко все пак е основоположник на

правенето на политика през телевизията

Всъщност и като депутат той продължава да говори с опоненти и партньори през телевизиите. За последния месец, в който по думите на Борисов депутатите не са свършили нищо, самият той реално има съвсем малко проведени политически разговори. Една среща с лидерите на ПП-ДБ, която бе прожектирана изцяло и пряко от трите национални телевизии.

И демонстративна обиколка по стаите на другите парламентарни групи, за да покаже на “Промяната”, че вече всички искат да си говорят с Бойко, но той им остава единственият приятел. Последното послание за всеки случай също бе изведено още два пъти пред камерите, за да не остане неразбрано.

Впечатление прави обаче, че като депутат има нов стил. Вместо обичайния за последните 22 години леко намръщен и каращ се Борисов

депутатът Бойко е усмихнат, мек и репликите му са някак заоблени, мили

Дори заканата му, че ПП-ДБ имат последен шанс да се откажат от арогантността си и да направят общо правителство, звучи някак си меко, по бащински. Все пак нали сам каза, че са си простили с Кирил Петков.

Витиеватото говорене обаче не е точно силата на Бойко Борисов. И нормално дежурните от другите парламентарни групи, които трябва да предадат посланието, бързо търсят контакт с депутати от ГЕРБ, за им помогнат в превода какво точно е искал да каже лирическият герой. Тези сценки не са нещо необичайно, повтарят се след всяка изява на експремиера в стил “случайно спрян от журналисти”. Кой разбрал, разбрал, важното е, че топката е била сервирана на Борисов на гол линията и той е вкарал - целия ден в парламента се обсъждат само неговите думи. А това, че в крайна сметка не става ясно какво точно се е случило на “втория кръг” от разговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ, проведени точно преди изявлението му, минава между другото.

Но ситуацията е трудна, необичайна, изисква нетрадиционни решения, както казва самият лидер на ГЕРБ. Не е добре да стават грешки в превода. И за да не остане неразбран, вчера депутатът Бойко направи исторически пробив. Обикновено той се регистрира за заседанието (да сме честни - не е пропуснал нито едно!), но стои малко и се изнася.

Почти не участва в гласуванията. В петък обаче Борисов търпеливо изслуша всичките парламентарни декларации, изтърпя и част от процедурата по парламентарен блицконтрол на министрите. След което, “шокиран” от думи на вицепремиера Иван Демерджиев за бомбения инцидент с главния прокурор Иван Гешев, уж импровизирано решава да вземе думата.

Месец след началото на 49-ото народно събрание депутатът Бойко говори за първи път от парламентарната трибуна

За да обясни (любезно и меко) на всички останали политици по банките, че ще е по-хубаво да си имат избрани от парламента министри, на които - за разлика от служебните, могат да им искат оставката.

Така само за една сутрин депутатът Бойко е вкарал втори гол и вече може да си ходи. След него от пленарната зала се изнизват и повечето от водещите лица на ГЕРБ. Те обаче остават на територията на парламента, докато Борисов напуска този терен. Дошло е време за това, което сам нарича “личното ми време”. А тук вече нещата са познати и няма нищо нетрадиционно. Бойко отива в централата на партията, където ще бъде информиран периодично как се развива пленарният ден. Ако има важен мач, може и да порита топка. Все пак “Витоша” са устремени към титлата за ветерани, водени от гол майстора Борисов.

Важно уточнение за Кирил Петков. Ако реши да говори по-неформално с Борисов, не стадионът е точното място. Там депутатът Бойко е футболистът Борисов, а той не обича да меша политиката и футбола. Въпреки че подходът е подобен - който може да тича, тича, а Бойко изчаква правилния момент и вкарва головете.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>