Семерджиев дори сгрешил името си на фалшивата швейцарска книжка, въобще не бил ходил в Швейцария

04.05.2023 19:37 Ана Михова
Георги Семерджиев СНИМКА: Николай Литов

Съдът: Едно от малкото верни неща, които е казал е, че е бил в аудито по време на катастрофата, при която  загинаха две млади жени  

Името на Георги Семерджиев, който беше осъден на 20 години затвор, защото помля  две момичета с джипа си на 5 юли м.г. в София, е било сгрешено на фалшивата му шофьорска. Това става ясно от мотивите на Софийския градски съд.  На гърба на книжката било изписано  "Горги".  

Ето какво става ясно от мотивите.

В тях съдът посочва, че има документно-техническа експертиза от  вещо лице, според което фалшивата книжка на Семерджиев, е изработена на бланка от обикновена хартия чрез цветен принтер и облепена с фолио. Тя е без защитни знаци и текст, с множество различия от предоставените за сравнителен анализ образци от автентични швейцарски документи.

"Освен това, в него името на Семерджиев, изписано като „G.“ на лицевата страна, не съвпада с текста на гърба – „Gorgi“, което при оригиналните документи е невъзможно, защото при тях текстът се генерира автоматично", посочва съдът.

По време на обясненията си пред магистратите в края на процеса самият Семерджиев не можа да си спомни кога, къде и откого е получил книжката си в Швейцария. Той твърдеше, че това знае момиче, което го придружавало и говорело с властите там, защото той не знаел английски.     

Ето и коментара на съда: Изцяло наивно звучат твърденията му, че някога (без да си спомня кога) е посещавал шофьорски курсове в Швейцария (без да си спомня къде) и някой (без да си спомня кой) му е предоставил след успешен изпит въпросната шофьорска книжка (без да знае изобщо от коя институция е издадена). "Ако е вярно отразеното в документа обстоятелство, че той е издаден през 2021 г. (с валидност до 2031 г.), няма как за толкова кратко време човек да заличи спомените си, че само преди две години е преминал шофьорски курс в чужда държава", отбелязват магистратите.

Но по делото може да се направи и изводът, че той изобщо не е посещавал Конфедерация Швейцария. В справка от МВР пише, че:  „лицето е неизвестно в базите данни на швейцарските власти“.

Обясненията на Семерджиев в частта им, в която не отрича, че е бил в аудито в момента на катастрофата, са едно от малко заявените от него верни обстоятелства в съдебното следствие, посочват още магистратите.

Улики, сочещи, че той е бил в колата по време на катастрофата, са намерените при огледа на вътрешността на автомобила много вещи, по които по експертен път е установен негов ДНК-материал. Това са 3 мобилни телефони, на чийто екран след натискане се показва негово изображение, автомобилни ключове, изоставената дясна спортна обувка, сгъваем нож, камуфлажна маска и полицейска стоп-палка; дървен кръст и слънчеви тъмни очила.

Освен това от дома му са иззетите връхни дрехи и бельо, с които е бил облечен в нощта на катастрофата - сини дънки и боксерки, по които е имало пръски от кръвта на двете прегазени млади жени. 

Обясненията на Семерджиев, че той не е карал колата, са в контраст не само с  доказателствата, но и с нормалната житейска логика, защото първото, което прави впечатление, е непоследователността във версиите. 

Първо при разпита си като обвиняем на 9 юли м. г. казва, че вечерта на катастрофата е бил отвлечен от свои конкуренти и не е управлявал колата.

После твърди, че такъв разпит изобщо не е бил провеждан и че той не е полагал подписа си в протокола. Което е напълно голословно, нещо повече – действието по разследването е извършено със задължително участие на защитник в присъствието на още тогава упълномощения от него адвокат, посочва съдът. 

„Новата“ версия, че е капало момиче,  се оборва и от свидетелските показания и от експертните  изследвания, казват още магистратите.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>