ЕК отпуска нови 100 млн. евро за земеделците, 10 млн. от тях отиват за България

03.05.2023 10:59 Деляна Къркеланова
Явор Гечев

Аномалията в държавата е доста сериозна и голяма. България първа констатира проблема, но за съжаление гласа ни не беше чут, посочи Гечев.

"Вчера ЕК опусна и вторият си пакет от помощи от 100 млн. евро, 10 млн. от тях ще отидат за българските земеделци. Сумата е съобразена с големината на земеделието като процент и аномалиите, които е регистрирало на пазара", каза земеделският министър Явор Гечев по време на изслушване в парламента. Искането за изслушване на министъра е от ПГ на "Възраждане".

Той посочи, че не може да си обясни защо е такова разпределението на средствата, и България ще претендира за по-висока помощ. Тази не отговаряла на реалността в страната.

Вчера, късно вечерта ЕК въведе европейска забрана, за внос на пет култури от Украйна, между които слънчоглед, царевица, рапица. България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия са държавите, като мерките влизат в сила на 2 май и ще продължат до 5 юни 2023 г. Що се отнася до слънчогледът, Гечев каза, че ЕК продължава да го обследва. Той отбеляза, че 50 процента от слънчогледът, влязъл в Европа, е влязъл в България - някъде около милион тона миналата година.

Той отбеляза, че в забраната на ЕК в последния момент е влязъл и текст, който обсъждат на дипломатическо ниво и който казва, че сделките, които са след 5 юни, би трябвало да се изпълнят и тези, които са предварително сключени, което представлявало проблем. Той потвърди, че при европейската забрана решението на Министерския съвет за единична забрана ще трябва да бъде отменено, иначе няма да можем да се възползваме от средствата.

Имаме засилен внос и на сухо мляко и мед. 518 тона печелен мед, са влезнали в държавата през 2021 г. за 2022 г. за двойно повече. Със сухото мляко е по същият начин, коментира Гечев.

Той посочи, че България настоява за постоянен механизъм при такива аномалии ЕС да ги урегулира своевременно. Министерството на земеделието ще настоява до 5 юни и тези два продукта да влезнат в европейската забрана, най-вече, че държавата ни няма подпомагане за тях.

"Аномалията в държавата е доста сериозна и голяма. България първа констатира проблема, но за съжаление гласа ни не беше чут", посочи Гечев.

Ако не се вземат мерки, коридорите не станат истински, и другата година по това време ще си говорим пак същите неща.

Реколтите които следим в Русия, Бразилия и по другите  държави казва, че отново ще има силна година, силно производство и преходните остатъци на пшеницата ще са достатъчно големи. Мерките коти се взимат са правилни, въпросът е дали са достатъчни.

Ек трябва да реагира още по-адекватно, не само с виртуални коридори, а с реални такива, включително и с буферно съхранение на ниво държава и търсенето на общи пазари, смята земеделският министър.

 Ние сме брутен износител, това че ще внесем още продукция тук не е добре. Няма да можем да я реализираме, нито на износ, нито да я преработим. Това повтарям тежко сваля цените не продукцията, а не на крайния продукт, категоричен бе той. 

Очаквайте подробности!

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>