Кой е достоен? Вълнуващи истории (Видео)

02.05.2023 13:45
Обща снимка на наградените за 20-и път достойни българи. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Лия Харизанова - треньор на участници в състезания по право
Владимир Симеонов, който върна загубени 70 000 евро на възрастна двойка от Стара Загора, заедно с дъщеричката - 8-годишната Виктория.
Виктория сама прави коледните картички СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

34 българи от 26 истории за хора с големи сърца бяха отличени на 21 април в новото издание на най-честната българска класация - “Достойните българи”, на “24 часа” и БНТ. Националната кампания се проведе за 20-и път и отличените в нея достойни българи вече са над 800.

Церемонията бе изключително емоционална - сълзи, аплодисменти, ставане на крака. Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи голямото отличие - копие на ритона от Панагюрското златно съкровище.

Днес продължаваме да разказваме за емоциите на церемонията.

В залата бяха и студенти от Юридическия факултет на Софийския университет, участвали в международни състезания по право, за които факултетът е класиран на първо място в Европа и трето в света в класация на международни състезания по право - Калина Славова, Йоана Ченалова, Лия Харизанова, Мартина Богданова, Недко Радев. 

Лия Харизанова, треньор на участници в състезания по право: Нашите студенти печелят медали, докато учат и работят, другаде освобождават за цели семестри

- Юридическият факултет на Софийския университет е първи в Европа и трети в света в класация за международни състезания по право, как постигате тези успехи?

- Смятам, че формулата е 80% работа и 20% талант. За всяко нещо трябва да се полага усърдие. Изисква се също човек да вярва в себе си. Според мен това е нещо, което състезанията дават. Възможността да направиш нещо и да видиш, че можеш. Да се усетиш наистина компетентен, да видиш колко си се развил. Според мен това чувство е незаменимо, неповторимо и не може да бъде синтетично създадено в една академична среда. Нашите отбори са от 3-4 човека, другите университети имат отбори с по 10 души. Нашите студенти работят, учат на пълна програма и не им се заплаща нищо. Други университети освобождават за цели семестри и се брои като специализация за тях. При нас има много ентусиазъм. Българските студенти имат много добри личностни качества, които могат да покажат - динамика, гъвкавост, креативност. Според мен това е, което прави разликата.

- Какво е да си достоен българин?

- Много е хубаво, ако те нарекат така. Да си достоен българин, може би е да имаш препокриване на това, което искаш да видиш в държавата си, и това, което ти правиш, за да го допринесеш. Всеки от нас има какво да даде по един или по друг начин. Когато влагаме усилия, според мен това е усещането да си достоен - да се извисиш до собствените си идеали.

- Коя от историите най-много ви докосна?

- Впечатлена съм от всички учители, защото всеки от тях има своята впечатляваща история.

Вики - дъщерята на достойния Владимир, върнал изгубени 70 хил., разбила касичката си и в рисувани от нея картички раздала парите на възрастни

Столичният кмет Йорданка Фандъкова награди достойния Владимир Симеонов, който намери и върна 70 000 евро на възрастна двойка, събирала парите за апартамент на сина си. Предложили му от благодарност част от сумата, но Владимир отказал. На церемонията плътно до него бе 8-годишната му дъщеричка Виктория.

“Когато питат дъщеря ми: “Познаваш ли добри хора?”, отговорът е винаги един: “Да, майка ми и баща ми”. Затова съм я довел тук, за да види, че има много такива хора. Давам наградата си на нея и се надявам, че един ден тя ще ми я върне, това ще е моята награда, каза Владимир Симеонов на церемонията.

Всъщност от неотдавна малката Виктория е тръгнала точно по стъпките на баща си. През декември миналата година заедно с него раздават ръчно направени коледни картички със скрити в тях пари на възрастни софиянци. Идеята тръгнала именно от 8-годишното момиче, споделя Владимир пред “24 часа”.

“В един съботен ден тя се събуди и се затвори в стаята си. Започна нещо да майстори. Оказа се, че през цялото време си е рязала и лепила коледните картички, както и сама си е написала посланията в тях. След което разби касичката, в която беше събирала пари. И ми каза: “Тате, хайде да отидем да ги раздадем на възрастните хора”, сподели Владимир.

Така двамата отиват пред площада на НДК, и стоплят сърцата им в студения декемврийски ден.

Освен това Владимир се занимава с възстановяване на домове за сираци. И при всяко дарение, което прави, малката Виктория е с него.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>