14-годишният, убил македонец в Слънчев бряг, обвиняем за грабеж над украинец

28.04.2023 14:34 Тони Щилиянова
Прокурор Иван Кирков.
Ст. комисар Калоян Калоянов

14-годишното момче, което уби с остър кол 49-годишен македонец в Слънчев бряг, е разследван за грабеж над украинец, разкри окръжният прокурор от Бургас Иван Кирков, който е наблюдаващ по делото за убийството. Грабежът на златен накит е станал през септември м.г., момчето е било привлечено като обвиняемо. "Има прецизиране на обвинение и предстои внасяне на делото в съда", уточни Кирков. 

Към момента срещу малолетното момче е повдигнато обвинение за убийство по чл.115 от НК, но е възможно след приключване на съдебно-медицинската експертиза обвинението да бъде преквалифицирано в по-тежко - по чл.116 от НК за извършване на убийство с користна цел, обясниха от прокуратурата.

"Меко казано е доста смущачаващо е, че извършителят е едва 14- годишен. Не случайно за непълнолетни, които не са навършили 16 г., законодателят е предвидил доста по-леки наказания, а мярка "задържане под стража" се прилага само по изключение за такива лица", коментира прокурор Кирков, като допълни, че явно при повдигане на обвинението за грабежа, извършен от момчето, не се е очаквало ескалация на поведението му. Затова и то не е било с най-тежката мярка за неотклонение.

По случая с убития македонец има данни, че извършителят е взел пари от жертвата, телефонът му липсвал.

Македонецът пристигнал в Слънчев бряг 2 дни преди убийството, за да работи за местен хотелиер. Чужденецът живеел в България от няколко години, като през зимата работел в Банско при същия работодател.

Обвиняемият пък бил дете от семейство с нисък социален статус, хващал се на обща работа, каза директорът на ОД МВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

До момента нямало данни момчето да е предлагало сексуални услуги. Веднага след убийството тръгна слух, че македонецът е поискал секс от момчето и това е станало причина за жестокото престъпление.

Македонецът бе открит мъртъв с разбита глава в гориста местност в зона Слънчев бряг Запад. Криминалисти са установили, че 49-годишният мъж е бил удрян със заострен кол в главата. 

"Колегите действаха много професиоално. Ако по-рано имахме информация за изчезналото лице, още по-рано щяхме да стигнем до извършителя. На 14 г. да имаш вече няколко престъпления и накрая да извършиш убийство – това не е нормално", коментира ст.комисар Калоянов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>