Министър Стоянов: В енергетиката имаме най-категорични резултати срещу инфлацията

28.04.2023 14:02 Деляна Къркеланова
Министър Никола Стоянов по време на парламентарния контрол в НС

В сферата на енергетиката постигнахме най-категорични резултати срещу високата инфлация. Те се дължат на серия действия и мерки от страна на служебното правителство, заяви министърът на икономиката Никола Стоянов по време на парламентарния контрол в НС.

Диверсификацията, гарантирането на нужните количества природен газ, осигуряване на подкрепа за бизнеса - всичко това бяха действия, които оказаха своето въздействие, категоричен бе той.

В рамките на предходния мандат също така инициирахме и преговори с "Лукойл" за преместване на икономическата им дейност в България и проучване на пазара на горивата, с предприемане на действия за овладяване на цените им. Мога да отбележа, че към днешна дата отчитаме намаление на горивата между 25-30% сравнение с ценовите нива, които плащаха българските граждани, когато служебният кабинет пое управлението на страната.

Едновременно с това в бюджета са постъпили 189 млн. лв. от данъците на "Лукойл" с тези средствата в момента се финансират редица компесаторни мерки за гражданите, отбеляза Стоянов.

Служебното правителство започна работа през август миналата година, в условия на най-високата отчетена инфлация в България от 1998 г. досега. Тогава редица анализатори, коментираха, че сме в началото на период, на стръмно качване и пика на инфлацията ще бъде през лятото на 2023г.

Радвам се, че днес може да отчетем, че всички предприети мерки и тази прогноза не само, че не се осъществиха, а и отчитаме все по-голям спад на инфлацията.

Стоянов припомни, че през септември е стигнала до 18,7%, след това е започнал спад и в момента по данни на НСИ за март е спаднала до 14%.

Министър Стоянов отбеляза, че когато служебният кабинет е започнал работа, България е била на пето място по ръст на инфлацията, а след всички предприети мерки, в момента сме в средата на класацията и заемаме девета позиция.

"При производствените цени също могат да се отбележат оптимистични данни", отбеляза той.

Общият индекс на цените на производител в страната нараства през февруари с едва 8,9% спрямо година по-рано. Това представлява рязко забавяне на производствената инфлация от рекордните 56,8% през септември 2022, посочи Стоянов. 

На фона на всичко свършено и наблюдаваният спад на цените на редица компоненти, при хранителните продукти обаче,  се наблюдаваше задържане на цените, обясни икономическият министър.

По тази причина още в началото на настоящия мандат на кабинета заявихме категорично, че това ще бъде приоритет. Мисля че направеното през последните седмици в тази област беше максимално публично, добави той.

Стоянов раздели действията от свършеното, относно цените при храните в 3 основни направления: контролна, нормативна, информационна и припомни за създаденият информационен портал за наблюдение на цените на част от хранителните продукти в малката потребителка кошница.

Такива информационна система и сайт е трябвало да съществува преди много години, смята Николов. Благодарение на нея можеха, да се избегнат много от пазарните аномалии при храните, на които бяхме свидетели последно време. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>