Тестват Борисов: Петков и Василев вицета в кабинет “Денков” (Обзор)

27.04.2023 22:30
Този път 8 души от ПП-ДБ се явиха да обсъждат бюджета с ГЕРБ, преди ден Николай Денков преговаря сам. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Преговорни екипи от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се срещнаха в кафенето на Народното събрание, за да обсъдят по сектори общата си управленска програма. СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Бойко Борисов

Няма ултиматум към “Продължаваме промяната” и ДБ да си дадат списъка с министри до края на седмицата, но въпреки това кандидатите вероятно ще бъдат представени на ГЕРБ по 1 май. Вероятно още в неделя.

Това стана ясно в четвъртък, след като Бойко Борисов и Николай Денков един след друг увериха, че не си говорели с ултиматуми, като в изказванията си бяха подчертано любезни. Ден по-рано шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова постави срок до края на седмицата, но лидерът ѝ в четвъртък го отмени.

Именно академикът, бивш министър на образованието в кабинета “Петков”, е името за премиер на “Промяната” и ДБ в този списък.

Тази номинация от няколко дни се чете между редовете в изказванията на представителите на коалицията. А очакването бе подсилено от факта, че той неизменно е начело на преговорните групи, като във вторник дори бе пратен сам срещу министрите на ГЕРБ.

Борисов сам го посочи като добро съчетание от политик и експерт.

Като диалогична, експертна и не толкова партийна фигура Денков е безспорният кандидат на коалицията. Не така обаче стоял въпросът с подредбата по другите постове.

В списъка от имена, за които има вече съгласие, е и това на Кирил Петков. Той щял да бъде предложен за вицепремиер с ресор специални служби и Шенген.

В коалицията обаче има сериозно напрежение за включването на съпредседателя на “Продължаваме промяната” в правителството. И по принцип за включването на лидерите. След днешните думи на Борисов обаче, че би подкрепил и кабинет дори с Петков в него, ако му хареса програмата, привържениците на бившия министър-председател надделели във вътрешния спор дали да се заложи на експертност, или на основни партийни фигури.

Неговият съпредседател в ПП Асен Василев пък щял да бъде предложен за финансов министър и вицепремиер с ресор плана за възстановяване и устойчивост.

ПП са наложили на партньорите си и министър на външните работи. Този пост е предвиден за Весела Чернева, която при управлението на кабинета на Кирил Петков бе съветник на премиера. Тогава Чернева влезе в конфликт с външната министърка Теодора Генчовска по темата за вдигането на ветото за Северна Македония.

Много спорове е предизвикала и кандидатурата за министър на вътрешните работи. Засега в черновата за кабинет срещу поста е записан лидерът на ДСБ

Атанас Атанасов, който сам пожелал да отиде в МВР

С това възмутил партньорите си от “Да, България”, които единствени настояват партийни лидери да не стават министри, а да се заложи на хора с по-експертен облик, които да са по-приемливи и за ГЕРБ, и за обществото като цяло, научи “24 часа”.

Лидерът на третия партньор в ДБ “Зелено движение” - Владислав Панев, пък е името за екоминистър.

Вътрешни напрежения в коалицията на вторите затрудняват и сформирането на парламентарните комисии. Без тях депутатите реално не могат да заработят, иначе

в деловодството вече са натрупани 45 закона

Но 18 дни след като Вежди Рашидов би първия звънец, няма кой да ги гледа.

Въпросителните са както около това коя партия кои комисии взема, така и около избора на председателите. 9 дни отне на ГЕРБ и ПП-ДБ да постигнат консенсус Росен Желязков да оглави парламента, като разменната монета бе втората по големина коалиция да получи правната комисия. Но тя изненада дори своите, отреждайки поста за 30-годишния Стою Стоев. Заради това, че съдебната реформа е каузата на ДБ, се очакваше тя да излъчи шефа и това да е бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова.

Дори Борисов изрази съмнения в опита на младия юрист. Заради уговорката креслата на шефа на НС и на комисията да са на ротационен принцип той съпостави Стоев с Росен Желязков - “най-добрият администратор”. Едно младо момче надали има този юридически опит за ръководител на правна комисия, усъмни се Борисов. Но пък можело да се окаже и “много добър”.

Макар да демонстрират спокойствие, рокадата не е минала без сътресения в новата коалиция, а

ДБ са се заканили да отстояват по-категорично позиции за останалите комисии.

Дали заради вътрешните драми между ПП и ДБ, или заради концентрацията в проектокабинета и управленската програма, между парламентарните групи изобщо не се водят разговори по същество за разпределението по комисии, признаха депутати от различни партии. Обясняват само, че то ще е “пропорционално според големината на парламентарните групи”, което е естественият принцип.

Но тъй като законите наистина са спешни, за да се заработи по някакъв начин, се появила поредната нетрадиционна идея -

комисиите да почнат

без председатели, само със заместници. Подобен казус вече имаше в предходния парламент, в който земеделската се сдоби с шеф чак месец след формирането си. Идеята обаче не среща подкрепа и е по-скоро в графата “илюзии”.

Юристи обясниха пред “24 часа”, че формирането на комисии така или иначе не може да се случи преди “Държавен вестник” да обнародва правилника за работа на НС. Приемането му тече от сряда на фона на шумни спорове и непродуктивен тон, обструкции от “Възраждане” и ответна реакция, родила репликата на Манол Пейков към Костадин Костадинов - Късопишковец (било човек, който пише с къси букви). Така от дневния ред за петък окончателно изпадна излъчването на комисиите, надеждите са поне правилникът да бъде довършен.

На този фон екипи от двете водещи коалиции, както се зарекоха, започнаха работа по управленската програма. Това изглеждаше леко комично, защото на групички депутатите им се разположиха в кафенето на парламента и започнаха нещо да пишат на коляно и в телефоните си. Заради това пленарната зала почти се опразни и се наложи да бъде обявена почивка, докато се съберат народни представители за изслушването на шефката на ЦИК Камелия Нейкова.

По-солидно изглеждаха разговорите за бюджета, работната група се събра в зала “Запад”. На нея Бойко Борисов изпрати 4-ма ексминистри - Томислав Дончев, Кирил Ананиев, Красимир Вълчев, Теменужка Петкова, плюс Жечо Станков. Осмина бяха от ПП-ДБ, разговора водеше Асен Василев. По-късно вкупом отидоха във финансовото министерство, за да говорят и с екипа на Росица Велкова.

Резерви в данъчните приходи за намаляване на дефицита видя Кирил Ананиев. Но не с много. Асен Василев повтори, че при заложените капиталови разходи трябва да се види колко са готовите проекти, както и да се вкарат дивидентите на държавните фирми.

“Постигнахме съгласие по отношение на програмата. Важно е да се видят максимално бързо експертите и когато ние изготвим документ, той да бъде максимално близък до това, което би могло да получи подкрепа от другата страна”, обобщи акад. Денков.

Борисов обаче отново призова ПП-ДБ да кажат от кого друг освен от ГЕРБ биха очаквали да дойде тази подкрепа.

“Значи ДПС е по-приемливо от ГЕРБ? Кажете го на вашите избиратели и аз ще се съглася. Направете си коалиция и управлявайте. Но да

шикалкавите с плаващи мнозинства

и с подобни глупости - това е само за хора, които не знаят как се управлява държава”, предупреди той.

В ГЕРБ вече имали готовност да излъчат друг преговорен екип за разговори с ДПС и БСП, вероятно още идната седмица.

Да влезе най-доброто от двете страни - експертите ни отдавна са политици. Може и Кирил Петков

“Най-доброто” от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да влезе в състава на евентуалния им общ кабинет, без значение от квотите. Като това включва и политици, и експерти, ако ще и Кирил Петков да е премиер, защото най-важна е управленската програма.

Тези рамки очерта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като уточни, че експертите на партията му всъщност отдавна са станали политици, и даде пример с Томислав Дончев и Делян Добрев.

Така би трябвало да изглежда, ако имат сериозен план да направим кабинет. Ако нямат, вече бих го нарекъл изнудване, коментира лидерът на ГЕРБ. И предположи, че е възможно ПП-ДБ да изчакват ГЕРБ да провалят шанса си с първия мандат, да се скарат с другите формации в НС и после те да минат след тях и да преговарят с тях. Определи отношението на ПП-ДБ като “обидно” и нелогично да говорят за втория мандат, без да предложат състав на Министерски съвет.

Най-важна за него била управленската програма - дори повече от това дали Кирил Петков ще стане премиер, защото, ако се разберат за нея, щели да я предложат и при първия, и при втория мандат. А за изготвянето ѝ екипи от двете формации започнаха преговорите по сектори още по време на пленарното заседание в четвъртък.

Според Борисов ПП-ДБ вече са признали, че ГЕРБ е първа политическа сила на два поредни вота с избора на председател на парламента и с това, че казват “позволяваме на ГЕРБ да ни контролира”. Макар че добави: “Виждате ли колко е нелепо и това? Ако ние сме лоши, даваш на лошия да те контролира. Има ли логика? Няма.”

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>