Кой е достоен? Отговарят учениците с "Жълтия автобус" от Суворово и актьорът Иван Юруков

25.04.2023 12:42
Даниел Иванов, Владимир Иванов, Мариана Великова и Теодор Таракчиев
Актьорът Иван Юруков

34 българи от 26 истории за хора с големи сърца бяха отличени на 21 април в новото издание на най-честната българска класация - “Достойните българи”, на “24 часа” и БНТ. Националната кампания се проведе за 20-и път и отличените в нея достойни българи вече са над 800. Церемонията бе изключително емоционална - сълзи, аплодисменти, ставане на крака.

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи голямото отличие - копие на ритона от Панагюрското златно съкровище. Днес и в следващите броеве продължаваме да разказваме за емоциите на церемонията.

Забравените хора на село и в малкия град – те са гръбнакът на държавата

Голямото отличие - копие на ритона от Панагюрското златно съкровище, бе връчено от вицепрезидента Илияна Йотова на ученици от гимназията по селско стопанство в Суворово, които направиха “Жълтия автобус”. Това е подвижна лаборатория, с която те обикалят самотни възрастни хора от съседните села, мерят кръвното им и ги свързват виртуално с лекари.

- Как се чувствате като носители на голямата награда на инициативата на “24 часа” - “Достойните българи”?

Даниел Иванов, ученик: За нас е голяма чест да получим тази награда. Чувстваме се много горди и впечатлени.

Мариана Великова, директор на гимназията: Безкрайно щастлива и горда съм с тези деца, защото аз ежедневно се старая да възпитавам учениците да бъдат достойни хора.

- Как се роди тази благородна идея?

Теодор Таракчиев, ученик: В нашата гимназия ни учат как да решаваме социални проблеми и предимно как да помагаме на хората. В началото дори това не беше автобус, а стандартна медицинска капсула. Впоследствие ни предоставиха автобуса и го превърнахме в подвижна лаборатория.

- Интересно е, че съвременното образование набляга по-скоро на личния успех и на принципа, че по-силният печели. А вие като екип се фокусирате върху онези, които са в затруднено положение – възрастните хора в отдалечените места...

Владимир Иванов, учител: Всичко, което правим като извънкласни дейности, е насочено към обикновените българи, към забравените хора в малките населени места. Защото те са гръбнакът на тази държава. Когато стартирахме проекта, идеята беше да доставяме здравна помощ в малките населени места, където хората трябва да пътуват с часове и да сменят няколко вида транспорт. Тогава самите ученици усетиха социалния елемент и почнаха да дават сърце и душа за този проект. Някой трябва да помисли за създаването на подобна служба, която да се занимава с такъв вид дейност.

- А проектът радва ли се на интерес там, където сте го предоставяли?

В. И.: От абсолютно всички. Тествахме го и с родители, с възрастни, с неграмотни хора. Тествахме го в няколко града като медицински пункт, правихме обучения. Хората казват, че това е много удобно. Досега сме го показвали във Велико Търново, Шумен и имаме намерение да го показваме и пред по-голяма аудитория.

- А какво е посланието за хората, които ежедневно вършат добро, но не са под светлините на прожекторите?

В. И: Посланието е просто: бъдете добри.

Т. Т.: Който прави добро, ще му се върне с добро.

М. В.: Да продължат да правят добро, защото то ще спаси света. Тук ще цитирам Елин Пелин: “Злото не е трайно, доброто е господар на човешкото сърце”.

Актьорът Иван Юруков: Доверието – това най-много ни липсва като нация

Актьорът Иван Юруков бе сред известните наши сънародници, които приеха поканата на “24 часа” да участват в кампанията на вестника “Достойните българи”, като връчи награда на един от лауреатите тази година по време на тържествената церемония.

Той истински се впечатли от историите, които разказахме за достойните българи - ето защо:

Последната история като инициатива беше много силна, защото има много региони, в които хората не могат да стигнат до лекари, до аптеки, болница. Напълно безпомощни са. Това е една от инициативите за пример.

Всички истории бяха много трогателни, вдъхновяващи, впечатляващи. Хората го правят от добра воля, от човечност, без да си задават въпроса дали трябва да го направят или това какво ще им донесе. Всеотдайни са. Страната ни има много голяма нужда от такива хора. Ако това бъде поощрявано, както в момента е, и давано като пример, би било много полезно и би се превърнало в модел на подражание.

Аз самият вярвам в това, че облагородяването на отделните райони е много важно, защото силата на българина е в земята, в природата, в селата. Историята ни дава примери за плодородието на земята ни, за богатството на селата. За съжаление, сега те са занемарени. Всяка една инициатива, която връща фокуса върху селата, възражда изоставените храмове, читалища, това е много вярна посока. Такива постъпки са достойни за гордост и за уважение.

Доверието помежду ни е това, което най-много ни липсва като нация. Имам чувството, че всички са много разединени, всички области - културата, политиката, икономиката, са разделени. Ние сме малка страна и възприемането на факта, че всички ние сме от един отбор и трябва да работим заедно, би било много полезно. Виктор Юго казва: “Едно общество ще се облагороди тогава, когато се убие политиката.

Но политиката никога не може да се убие, затова тя ще убива обществото”. Нека политическите фигури в нашия съвременен живот да си дадат сметка за това и да опитат по-безкористно да дават на хората онова, от което те имат нужда.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>