Нов учебен час за първокласници въвеждат в пловдивско училище

24.04.2023 14:30 24 часа Пловдив онлайн
Наред с овладяването на четенето и писането първокласниците от ОУ "Димитър Талев" ще придобиват и емоционална грамотност.

Наред с овладяването на четенето и писането ще придобиват и емоционална грамотност

Формиране на емоционално и социално умение е новият учебен час, който се въвежда да първокласници в ОУ "Димитър Толев" в Пловдив, съобщи директорката Ирина Чолакова. Според нея наред с овладяване на четенето, писането и началната математическа грамотност бъдещите първокласници ще придобиват социална и емоционална грамотност. Въвеждането на новия факултативен учебен час е пилотен проект на училището и ще присъства в раздел В на учебния план като допълнителна подготовка.
Педагогическият екип на училището е установил изключителната важност на стимулиране и развитие на емоционалната интелигентност на учениците и то в начален етап, от самото начало на постъпване в училище.
"Възрастовите особености на малките ученици са благоприятна основа за по-успешното усвояване на компетентности, насочени към емоционално и социално развитие на детската личност. С постъпването в училище, животът на детето придобива нова организация, при която трябва да се усвоят знания, да се формират умения и определени личностни качества. И в този процес значението на емоциите е от особена важност", сочат наблюденията на Йорданка Димитрова, педагогически съветник и автор на учебната програма, по която ще се случва социално-емоционално учене.
Според нея децата често се сблъскват с проблеми, поради неспособността си да разбират чувствата си и тези на другите, да овладяват негативните си емоционални състояния, да изграждат гъвкавост по отношение на реакциите си при настъпване на обрати в емоциите при адаптиране в новата среда. Всичко това рефлектира в образователните им резултати и постижения по всички учебни предмети.
Първокласниците ще усвояват и прилагат ефективно знания и умения, необходими за разбирането и управлението на емоциите, за изпитването на емпатия и показване на загриженост към другите, за създаването и поддържане на позитивни взаимоотношения и отговорното вземане на решения.
"Това е превантивна и последователна мярка за създаване на позитивна образователна среда без елементи на каквато и да е форма на агресия. Когато успоредно с формирането на ключовите компетентности по отделните учебни предмети се работи и за формиране на социално-емоционална компетентност и емоционална интелигентност, работим за добавената стойност на образованието и подобряване качество на обучение.“ – аргументира се директорът Ирина Чолакова.
ОУ „Димитър Талев“ е със статут на иновативно училище с иновативни елементи по отношение на организацията на обучението и използване на нови методи на преподаване.
За поредна учебна година в обявения на сайта на училището план-прием, е определен прием на шест паралелки в първи клас.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>