Кой е достоен? Вълнуващи истории

24.04.2023 06:30
Момент от откриването на церемонията "Достойните българи" на "24 часа". СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ, ЙОРДАН СИМЕОНОВ, НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Олимпийските ни шампионки по художествена гимнастика връчиха наградата на 77-годишната Янка Морчева, която дари органите на починалите си внук и син и дари с живот 4-ма.
Спасителите на Сашко от Перник - Веселин Георгиев и Милко Михалков също получиха отличието "Достоен българин".
Актрисата Силвия Лулчева награди Пламен Анчев със званието "Достоен българин"

34 българи от 26 истории за хора с големи сърца бяха отличени в петък на новото издание на най-честната българска класация - “Достойните българи”, на “24 часа” и БНТ.

Националната кампания се проведе за 20-и път и отличените в нея достойни българи вече са над 800.

Церемонията бе изключително емоционална - сълзи, аплодисменти, ставане на крака.

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи голямото отличие - копие на ритона от Панагюрското златно съкровище.

Днес и в следващите броеве продължаваме да разказваме за историите и емоцията на “Достойните българи”. БНТ ще излъчи церемонията днес от 22 часа.

ОЛИМПИЙСКИТЕ ШАМПИОНКИ В ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГИМНАСТИКА ЗА ШАМПИОНИТЕ В ЖИВОТА И СЪРЦАТА:

Само тук може да сме шокирани на сцената

Олимпийските шампионки на България в художествената гимнастика Симона Дянкова, Мадлен Радуканова и Лаура Траатс отличиха спасителите на Сашко от Перник Веселин Георгиев и Милко Михалков и Янка Моркова, която дари органите на починалите си син и внук.

Това е единствената церемония, която може да ме притесни и да остана буквално в шок на сцената. Тъй като бяхме присъствали и преди, мислех, че сме подготвени за силния емоционален заряд във всички истории. Но всъщност няма как да си готов за всички тези красиви и толкова трогващи истории, създадени от уникални хора. Когато сме заети с ежедневието си, сякаш не им обръщаме необходимото внимание. Знаем, че тези хора съществуват, че са край нас, но когато се докоснеш наистина до тях, тогава влиянието е напълно различно. Искам да благодаря на “24 часа”, че отново ни прави съпричастни с тази емоция и с делата на достойните българи. Бих се радвала много да чуваме тези новини по-често. Защото ги има. Защото край нас има добри хора, които правят добри дела всеки ден. Затрупани сме с негативни новини - няма как, налага се да ги разбираме, неизбежно е. Но ги има и тези примери, които могат да ни мотивират, да ни обединят и да направят света едно по-добро място, ако отваряме сетивата си за тях, заяви капитанът на олимпийските шампионки от ансамбъла Симона Дянкова.

Станахме свидетели на нови много силни, много човешки и изключително емоционални истории. Нямаше как да не се разчувстваме  и на сцената, тъй като имахме честта да връчим награда за една от най-силно въздействащите истории - за баба Янка, която губи последователно внука си и сина си, но намира сили и дарява здравите им органи, като така спасява четирима нуждаещи се и сега има още един внук, още две дъщери и още един син. Всеки един от наградените днес и всеки един от достойните българи, награждавани през последните 20 години от “24 часа”, са олимпийски шампиони в своята сфера, в своя живот и в сърцата си. Те са олицетворението на думата “достойни", каза Мадлен Радуканова.

Отново си тръгваме от церемонията много емоционални, вдъхновени и респектирани от всички тези достойни хора. На предишната, когато ни награждаваха нас за онова, което направихме на олимпийските игри, даже ни беше неудобно, защото постигнатото от нас е малко в сравнение с направеното от всички тези достойни българи, каза Лаура Траатс.

АКТРИСАТА СИЛВИЯ ЛУЛЧЕВА:

Пламен е отдал сърцето си за гнездо на бялата лястовица

Актрисата Силвия Лулчева награди на церемонията в петък, 21 април, Пламен Анчев от Котел, който преди 20 години от бедност преписва учебници, за да се образова. Днес младият мъж помага на възрастни с умствени проблеми в социален дом в сливенското село Качулка.

Никой от хората, които аплодирахме, не е направил добрина, защото нещо ще се върне към него като награда. Но двете думи една до друга: достоен и българин, е награда, за която трябва да се бориш цял живот. Радвам се, че “24 часа” е забелязал много млади хора и ги поощрява в пътя, който са избрали.

Мисля, че друга световна литература не притежава такова красиво птиче на надеждата като бялата лястовица на Йовков. И за да е тук, в България, значи имаме най-много нужда от нея. Пламен, когото имах привилегията да наградя, не е отдал сърцето си за гнездо на омразата, а за гнездо на бялата лястовица. Това е най-хубавото в неговата история. Той е дете, което майка му е родила в осмия месец и го е оставила в дом, но след два месеца е размислила и го е отгледала. Има ли по-красива история?

Най-ценното е, че още не са му свършили сълзите, че още не са му пресъхнали очите. Показателна е поканата, която той отправи към всички институции, които идват в социалния дом, където работи, за критика при евентуални нередности. Той каза: “Облечете бялата престилка за 24 часа и тогава ще говорим”. Когато тръгваме да съдим и да критикуваме, много рядко влизаме в обувките на тези, които полагат някъде някакво усилие. По същия начин се отнасяме и към управляващите, към учителите си, към спортистите си – защо на косъм от победата им се изплъзна златното отличие. Тази критичност е малко национално заболяване и аз до голяма степен виня за него онези медии, които дават дума на едни политици, които непрекъснато ни убеждават, че живеем на лошо място, в неправова държава, където всичко е лошо и много се краде. Те самите внасят лош климат, а после питат къде са избирателите им. Не влизат в диалог, но пък носят тон и език на омраза, гняв и ненавист. Така не можем да възпитаваме доброто, а то се отглежда най-трудно.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>