Корнелия Нинова за ПП-ДБ и ГЕРБ: Коалиция на джентълмени с по една ръка?

19.04.2023 10:32 Весела Бачева
Лидерката на БСП Корнелия Нинова при откриването на 49-ото народно събрание

Какво означава "джентълменското споразумение", постигнато между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, попита лидерката на БСП Корнелия Нинова. И предположи, че това е коалиция на джентълмени с една ръка.

Нинова припомни и избора на Вежди Рашидов за председател на 48-ото НС. Тя заяви, че лично тя го е предложила, но не като човек от ГЕРБ-СДС, а като доайен.

"Изляхте тонове помия върху БСП", каза Нинова. И започна да изрежда цитати.

"По-скоро ще ми изсъхне ръката, отколкото да гласувам за ГЕРБ", цитира тя Явор Божанков, който напусна групата на БСП, а сега е част от ПП-ДБ, но без да назовава името му. Припомни и думите на Делян Добрев от ГЕРБ-СДС: "По-скоро бих си отрязал ръката, отколкото да подкрепя "Продължаваме промяната".

"Аз не знам какво е това състезание да се лишавате от ръце. И сега изведнъж "джентълменско споразумение". Какво е това, уважаеми колеги? Коалиция на джентълмени с по една ръка?", възмути се Нинова.

Относно законодателната програма, изготвена от двете формации, тя заяви, че част от тях са и приоритети на БСП. Но попита чия е тя и кой застава зад нея.

"Изчислили ли сте финансовия аспект на тази програма? Не сте със сигурност. Как предлагате такава законодателна програма без бюджет?", попита соцлидерката.

Тя призова формациите открито да заявят, че ще правят правителство, и попита ПП и ДБ дали са статукво или промяна.

"След 6 години битки вие дойдохте на крилете на протеста, оглавихте го, употребихте го и сега се прегърнахте с тези, които вкарахте в ареста", каза Нинова. Като "противоконституционно" тя определи решението за ротация на председател на Народното събрание.

Думите на Нинова дойдоха по време на дебата за избор на председател на Народното събрание. Това ще е трети ден, в който депутатите опитват да изберат кой да седне на шефското място в парламента.

"С това наше предложение не само заявяваме позиция, защото както на всички е ясно тук не става въпрос за лични качества на един или друг народен представител, а за политическа посока. Това е един от най-високите постове в държавата, което показва посоката на политическите организации", каза Искра Михайлова от "Възраждане".

Тя коментира решението на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" да се споразумеят с ГЕРБ-СДС

Една политическа организация, която осмисли съществуването си с борбата срещу друга организация, която дълги години управлява държавата, без да квалифицирам по какъв начин, в момента се готви да подкрепи същата тази организация, заради борбата с която възникна и съществува известно време, каза тя. Заяви, че от уважение към избрателите на ПП-ДБ ще им даде шанс за подкрепят достоен кандидат в лицето на Петър Петров. И ги предупреди, че иначе ще предадат избирателите си.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>