Опит да дадем МиГ-29 на Украйна срещу F-16 от САЩ (Обзор)

10.04.2023 22:00 Виктор Иванов
Първият F-16 Block 70 вече полетя. Той обаче е за Бахрейн, а българските ще са готови през 2025 г.
В края на тази година МиГ-29 ще останат на земята заради изтекъл ресурс.

В последен опит да намери на какво да летят Българските ВВС, докато през 2025 година пристигнат първите от поръчаните 16 изтребителя F-16 Block70, служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, е опитало да се отърве от старите руски МиГ-29. Идеята е срещу тях при възможност България да получи самолети от САЩ.

Потвърждение за такава триъгълна сделка, за която от месеци се говори неофициално от военни, но бе отричана от министъра на отбраната Димитър Стоянов, дойде от документи на Пентагона за войната в Украйна, които изтекоха в чатове.

България е предложила на САЩ да даде изтребителите си МиГ-29 на Украйна, съобщи Си Ен Ен, като се позова на изтеклите от Пентагона документи.

Офертата е отправена на 23 февруари, става ясно от документите. Ден по-рано - на 22 февруари, президентът Румен Радев бе в полската столица Варшава на среща на държавите от източния фланг на НАТО.

На форума присъства и президентът на САЩ Джо Байдън, след като преди това бе посетил украинската столица Киев. Преди да замине за Полша, Радев пък бе на анализ на състоянието на армията, направен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

“Недопустимо е в тази изключително сложна среда на сигурност немалка част от политическите партии да гледат на въоръжените ни сили не като на гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, а

като на донор за въоръжените сили на Украйна

– това е единственото, което ги интересува, когато се говори за Българската армия – как тя веднага да си даде своите оръжия. Мантрата, която се насажда, че с даването на старото руско въоръжение ще се решат веднага проблемите с модернизацията, е дълбоко несъстоятелна”, заяви тогава Радев, преди да замине за срещата с Байдън в Полша.

Според държавния глава по това време вече

“прозорецът за триъгълни сделки е затворен”

Ден по-късно обаче военното министерство е направило предложение пред американците да предоставим българските МиГ-29 на Украйна. Въпреки че, откакто е служебен министър на отбраната, Димитър Стоянов няколко пъти е отричал, че би дал въоръжение като МиГ-29 и ракети С-300 на Киев.

Офертата за изтребителите, отправена към Пентагона, всъщност е последен опит ВВС да могат да летят, коментираха източници на “24 часа” от военното министерство. България е искала срещу дадените на Украйна самолети да получи F-16 втора употреба от САЩ по т. нар. триъгълна сделка.

Късно следобед в понеделник това бе потвърдено в специално писмено изявление от Министерството на отбраната.

Министерството на отбраната не е провеждало разговори за безвъзмездно предоставяне на български изтребители МиГ-29 на Украйна. Подобно решение би довело до дефицит от способности, което е в противоречие с Конституцията на Република България и Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

В изпълнение на решението на Народното събрание от края на 2022 г. Министерството на отбраната последователно проведе разговори за възможностите за реализиране на т.нар. триъгълни сделки, за замяна на част от наличното въоръжение със съвместимо такова от съюзни държави, без да се допуска загуба на способности”, се казва в изявлението на отбранителното министерство.

  Американците обаче са останали скептични към българското предложение, става ясно от изтеклите документи, цитирани от Си Ен Ен. Причината била, че ако предаде своите МиГ-29 на Украйна, ВВС на България няма да имат самолети за бойно дежурство поне за период от една година, става ясно от доклада. В него не се говори за триъгълна сделка.

Дори и при замяна на МиГ-29 с американски F-16 втора ръка обаче би се получил период от около година, в който българските пилоти няма да имат пълните способности за носене на бойно дежурство.

Заради това от месеци Радев и Стоянов опитват да осигурят т.нар. заместваща платформа -

изтребители втора ръка, които да летят до 2030 година,

когато ВВС вече ще ползват напълно възможностите на купените нови 16 изтребителя F-16.

Оферти бяха искани от САЩ, Израел, Франция и Швеция, но отговори дойдоха само за “Грипен” и “Мираж”, които обаче бяха прекалено скъпи.

Българските пилоти са изправени пред реалната опасност до края на годината да останат без самолети, с които да охраняват въздушното пространство на България. Причината е, че ресурсът на самолетите МиГ-29 изтича. България разполага с 18 такива изтребителя, но

годни да летят в момента са само 5 или 6

За да останат във въздуха, Димитър Стоянов опита да намери 6 нови двигателя. След преговори от Полша бе доставен само един, а вторият договорен се оказа технически негоден. При проби на този двигател в България се оказало, че в маслото има стружки.

Последната възможност, която опитва Стоянов, е да възложи поръчка на стойност над 19 млн. лв. за ремонт на двигателите на МиГ-29. Единствената реалистична възможност е търгът да бъде спечелен от български завод, който обаче ще трябва да привлече експерти от Украйна или Полша, за да опита да извърши ремонтите.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>