Ресторанти минаха на гурме порции, а цените им се вдигнаха с 26%
Грамажът на доставките вкъщи и офиса са по-малки отпреди
Бизнесът: Ходим до Гърция да купуваме продукти
Две големи ресторантски вериги в България са намалили почти незабележимо за потребителите грамажа на ястията, вероятно с цел поскъпването да не личи толкова много, установи проверка на “24 часа”.
Рязането от порциите е в рамките на 30-40 грама средно и е въведено само за доставките вкъщи и в офиса, като в същото време цените са се вдигнали минимално.
Едната верига е улеснена от това, че много често сменя менютата за доставки, въвеждайки нови ястия, така че хората не могат лесно да направят сравнение с преди.
Но примерно порция бяла риба с гарнитура, която преди беше 500 грама, сега е 420 грама, а в същото време цената й е увеличена с два лева.
По-евтини порции като например предястията не са с увеличени цени, но онези, които
преди са тежали 250 грама, сега са по 180 грама
Другата верига , която има по-ограничен асортимент и работи само в столицата и още два големи града, е намалила грамажа още по-чувствително, почти без да пипа цените.
Като цяло храненето в ресторант е поскъпнало с 26% за последните 12 месеца според данните на НСИ, толкова колкото е и средното поскъпване на хранителните продукти за същия период. Но със спестяването на порции по-вероятно е цените да са се вдигнали двойно.
От бранша обаче твърдят, че това изобщо не било вярно.
“Според мен поскъпването като цяло е само в рамките на 10-15 процента. Освен това вие забелязвате менютата за доставка, където колегите може и да намаляват порциите, но за консумация на място никой не смее да прилага такава тактика. Напротив, там по-скоро увеличават порциите”, каза пред “24 часа” Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България.
Той оправда вдигането на цените с инфлацията, която е засегнала всичко, коментирайки, че
кафенетата и ресторантите не са някакъв изолиран остров
Доставките на храна в момента осигуряват около 10-15% от оборотите на заведенията и единствено по време на пандемията са достигнали 25%.
Освен с по-скъпите хранителни продукти от бранша се оправдават и с това, че се налага да внасят работна ръка от чужбина. Тя им струвала доста по-скъпо.
Фактът, че засега по-ниската ставка от 9% ДДС все още действа, не помагал особено.
“Да, ние работим с 9% ДДС, но от кризата, в която ни вкара затварянето по време на пандемията, не се излиза лесно”, каза пред “24 часа” Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията.
Освен проблемите с персонала, които важат и за всички останали браншове, банките вече
масово отказвали да кредитират ресторантьорския бизнес,
защото го считали за ненадежден.
“Кризите ни връхлетяха една след друга – тъкмо отворихме обектите и започнаха да се вдигат енергийните цени, а веднага след това почна войната в Украйна и всичко поскъпна”, каза той. Според него разходите на бранша между 2019 г. и сега са се вдигнали три и половина – четири пъти, докато цените, на които продават, не са поскъпнали толкова.
“В момента само въртим едни пари – приходите са горе-долу равни на разходите и
понякога дори
оставаме на минус
Като дойде един лош месец с повече дъждовни дни, той обърква ситуацията за още три месеца напред”, каза той.
Алибегов се възмущава и от говоренето, че заведенията все пак са пълни с хора.
“Пълни са, но само в събота и неделя, и то в центъра на София. Цяла България не е булевард “Витоша”,
хората са се свили и не излизат
В същото време, когато служебното правителство говори за компенсиране на приходите от ДДС, веднага се хващат за ресторантите, но става дума само за 200 млн. лева допълнителен приход, ако налогът се върне на 20% - с това ли ще се напълни хазната? И това е единственото реално и конкретно предложение на финансовото министерство, всички останали идеи за пълнене на хазната са само идеи засега”, възмущава се той.
Той лично се опитал известно време да се снабдява с хранителни суровини от съседна Гърция, но изоставил тази идея, защото и там всичко поскъпнало.