Белград - мишена за Гешев, цели се в Nexo, Василев и Къро (Обзор)

07.04.2023 23:30 Ана Михова
Главният прокурор Иван Гешев, столичният кмет Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков бяха на първата копка на мемориалния комплекс в памет на юристите, спасители на българските евреи.
Димитър Спасов
АНТОНИ ТРЕНЧЕВ

Той съзря заговор срещу държавността и опит да се съсипе “една от малкото работещи институции - прокуратурата”. Предупреди: Няма да позволя това да се случи

Подсъдимият за фалита на КТБ Цветан Василев, обвиняемият като поръчител на убийство и разследван за още няколко Красимир Каменов-Къро и човекът му Тони Иванов -Парфюма, обвиняемите за данъчни престъпления и измами шефове на Nexo Антони Тренчев и Коста Кънчев. Всички тези герои от последните години, разследвани за различни престъпления, са влезли в съзаклятие “срещу една от малкото работещи институции у нас - прокуратурата” (по Гешев) и срещу самия главен прокурор. Нещо повече - някои от тях активно търсели лобисти от САЩ, които да организират кампания в Америка, в страните от ЕС, а и у нас “за дискредитиране и затрудняване на дейността на правоохранителните органи”.

Виждам говорене за реформи, срещу които стои разруха, опит да се разрушат институции като прокуратурата, която е една от малкото работещи в държавата. Моята отговорност е това да не се случи. Няма да допусна да се заплашват магистрати и колеги от МВР. Имаме нужда от българските институции в момента на най-безпрецедентна криза, обяви малко по-късно Иван Гешев.

В сложния сюжет, който представи прокуратурата, се оплитат няколко линии и действащи лица (за Nexo виж горе, а за Бойко Рашков и Митко Каратиста - долу).

Първо сутринта от държавното обвинение съобщиха, че

разследват банда за търговия с влияние

Те пуснаха нова порция чатове между някои от действащите лица. Целта била да се дискредитират магистрати и полицейски служители. Групата действала от 2020-а до 24 март 2023 г. Това е едната сюжетна линия. Главни действащи лица са Красимир Каменов-Къро, който от години живее в Южна Африка, държи тържището “Слатина” у нас, а преди дни се сдоби задочно с обвинение, че е поръчал убийството на полицая Любомир Иванов - Любо Полицая. Неофициално се твърди, че Боян Табаков, обвинен като помагач в убийството на Любо Полицая, бил в Южна Африка през февруари 2022 г., около месец преди разстрела.

В момента пък Къро се разследвал за множество показни убийства от последните 15 години. Засега обаче има само едно обвинение.

Другото действащо лице е бившият банкер Цветан Василев, подсъдим задочно за фалита на КТБ. От лятото на 2014 г. Василев се е позиционирал в Белград, но сръбският съд отказа да го екстрадира у нас.

В тази група били още Дилиян Георгиев, който в момента е в ареста, но за притежание на наркотици. Русенецът нашумя покрай делото за изнудването на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски за 12 млн. евро. През 2020 г. той бе признат за виновен, че в съучастие с двама румънци е поискал сумата от Доган и Пеевски, за да бъдат заличени имената им от френски доклад.

Според разследващите между Дилиян Георгиев и Цветан Василев имало пряка комуникация - той поне веднъж в месеца ходел в Белград.

Четвъртият в групата е Тони Иванов-Парфюма, който преди седмица бил задържан в Испания

По искане на прокуратурата предстои принудителното му довеждане у нас. Той стана известен през лятото на м.г., когато беше спрян със светлини на НСО в колата.

Важна роля в този заговор имал и Овидиу Семенеску, който пък бил свързан с румънски разузнавателни служби. Той е издирван по делото за изнудването на Доган и Пеевски.

Какво установили разследващите?

Според тях писмото на конгресмена Уорън Дейвидсън до секретаря по финансите на САЩ срещу главния прокурор Иван Гешев било на разположение на Дилиян Георгиев и журналиста от BIRD Димитър Стоянов поне 8 ч преди да бъде разпространено чрез профила на американеца в туитър. В писмото, което беше пуснато на 23 декември м. г., конгресменът призовава финансовото министерство на САЩ да предприеме действия срещу Иван Гешев заради пренебрегването на санкциите по “Магнитски”.

Според разследващите Дилиян Георгиев имал писмото по-рано и това потвърждава тезата им, че то е подготвено от Цветан Василев. А чрез нает от бившия банкер американски лобист - бившия конгресмен Едуард Ройс, писмото е било предоставено на Дейвидсън, който го подписал и изпратил до секретаря по финанси.

Ед Ройс и Уорън Дейвидсън са членове на Републиканската партия. Дали е така, както смятат нашите разследващи, трудно би могло да се установи, защото двамата едва ли някога ще бъдат разпитани, а и

лобизмът е напълно законно средство в САЩ

От него са се възползвали Цветан Василев и съпругата му Антоанета, които през 2022 г. наели Ед Ройс като техен лобист. Малко след наемането на Ройс той финансирал предизборната кампания на Дейвидсън, който е преизбран за член на Конгреса на САЩ на частичните избори в края на миналата година.

Втората сюжетна линия се появи в петък по обяд. Главният прокурор сам съобщи, че обвиняемите шефове на “Нексо” са кацнали в Белград преди часове.

Нямам съмнение с кого ще се виждат. Събраха се. Сега очаквам да кацнат Божков, може би този Овидиу от Швейцария, може би вашият колега Димитър Стоянов от BIRD, може би някои политици и политически партии и да си направят една голяма оперативка. И да си разпределят задачите - кой ще се занимава с финансирането, кой ще се занимава с медиите и с компроментиране на магистрати и на работещи колеги. А, изпуснах Красимир Каменов от ЮАР, известен още като Къро, може би и той ще кацне в Белград. Това, разбира се, е шега, коментира Гешев.

И имената на Бойко Рашков и Митко Каратиста изплуваха в чатовете

Имената на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от “Продължаваме промяната” Бойко Рашков и на бившия собственик на “Делта гард” Димитър Спасов, станал известен и като Митко Каратиста също изплуваха, в чатовете, които прокуратурата публикува в петък.

Двамата са споменати в съобщения, които Дилиян Георгиев, който в момента е в ареста за притежание на дрога, разменя с неустановен до момента човек. За Спасов се говори в чат комуникацията само като Каратиста. 

Според разследващите споменаването на Бойко Рашков е, че към октомври 2021 г. се е очаквало той да разпореди действия на МВР по отношение на човек с прякор Каратиста. Седмица по-късно, в началото на ноември 2021 г., лицензът на охранителна фирма “Делта Гард” бе отнет.

Причината за отнемането на лиценза тогава е, че срещу Спасов започва разследване за самоуправство. Обвинението му е повдигнато на 14 май 2019 г. и в 30-дневен срок е трябвало да прекрати участието си в компанията. Той обаче го направил две години по-късно. Този казус е също много оплетен, защото стигна чак до Конституционния съд, който бе сезиран от трима съдии. Конституционните съдии трябва да кажат дали е редно да се отнема лиценз на охранителна фирма, преди да има влязла в сила присъда. 

Антони Тренчев и Коста Кънчев кацнали в Сърбия за часове, прокуратурата иска да ги задържат

Шефовете на криптобанката Nexo Антони Тренчев и Коста Кънчев, които са задочно обвиняеми за данъчни и компютърни престъпления и пране на пари, са пристигнали в Белград за няколко часа. В сръбската столица от почти 9 години живее бившият банкер Цветан Василев, подсъдим за присвояването на 2,6 млрд. лева.

Двамата кацнали на летището в Белград с полет от Дубай в четвъртък в 23,05 ч.

При рутинната паспортна проверка на Тренчев и Кънчев сръбските гранични полицаи видели, че са обявени за издирване с европейска заповед за арест, както и от Интерпол. 

По линия на международното сътрудничество българското бюро на Интерпол е било уведомено в петък преди обед.

Веднага Софийската градска прокуратура е изпратила превод на сръбски език на издадената заповед за задържането на Тренчев и Кънчев за 72 часа. Не е много ясно обаче дали сърбите са уважили искането на българската държава. Причината е, че Антони Тренчев и Коста Кънчев обяснили при проверката, че възнамеряват да напуснат Сърбия още в петък следобед.

Според разследващите напълно възможно било двамата заедно с Цветан Василев да обмислят наемането на американски лобисти, чрез които да се опитат да прекратят наказателните дела срещу себе си в България.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>