До 5 г. затвор за Чеченеца, Тошо Куката и Емили Тротинетката, разхождали болно момче като куче (обзор)

06.04.2023 23:00 Никола Михайлов
На бруталното видео се вижда как тримата инфлуенсъри водят младежа с колан на врата и го карат да носи предмети като куче. СНИМКА: ФЕЙСБУК
Наблюдаващият прокурор Веско Ириков, районният прокурор на Пловдив Петър Петров и зам.-шефът на полицията комисар Радослав Начев (от ляво на дясно) разкриха подробности по случая.

Инфлуенсърите Чеченеца, Тошо Куката и Емили Тротинетката са заплашени от 5 години затвор заради видеото, в което се гаврят с 20-годишно момче със специални потребности и го разхождат като куче в пловдивски мол, научи “24 часа”.

Районната прокуратура в града се самосезира, след като шокиращият клип набра популярност в социалните мрежи. Тримата бяха задържани за едно денонощие, а вчера

им бяха повдигнати обвинения за хулиганство

Днес в районния съд ще бъде внесен иск за постоянното им задържане. Разследването продължава и след като бъдат събрани повече доказателства, прокуратурата ще прецени дали да привлече като обвиняем и общия им познат, който е уговорил пострадалия да се снима в клипа.

Както “24 часа” писа, самото видео е заснето на 3 април в един от пловдивските молове. Общ познат на момчето и инфлуенсърите имал за задача да намери някой, който лесно би се поддал на манипулации и когото могат да накарат да се прави на куче. 

“Той се свързал с 20-годишния и започнал настойчиво да го убеждава чрез съобщения във фейсбук и обаждания да се съгласи да се срещне с известните му приятели”, обясни районният прокурор на Пловдив Петър Петров. 

Младежът първоначално отказал да участва в клипа, но познатият му не спирал. Твърдял, че това би било добре за него, понеже след видео с Тошо Куката и Чеченеца

ще стане известен като тях

“Възползвайки се от добротата на момчето, в крайна сметка успял да го накара да се съгласи”, каза прокурор Петров.  Щом се срещнали с 20-годишния, инфлуенсърите му казали, че ще му сложат колан на врата и ще го разходят из търговския център. От него се очаквало да “дава лапа” и да носи хвърлени предмети, сякаш е истинско куче. Тошо Куката, Чеченеца и Емили обиколили мола пред очите на десетки посетители, никой от които не подал сигнал за случващото се. 

“Ако някой от свидетелите се беше обадил на 112, полицията веднага щеше да вземе мерки”, заяви зам.-шефът на МВР в Пловдив комисар Радослав Начев.

Снимките продължили 10-15 минути

През това време младежът е бил разхождан, гонил е предмети и е изпълнявал командите на тримата инфлуенсъри. “Възползайки се от добродушието на пострадалия, заснемат този клип, след което, без да му го покажат и без да го уведомят, го качват в ютюб страницата на един от тях”, поясни прокурор Петров. 

Самото видео беше споделено във фейсбук от Милен Стаматов. “С мен се свърза жена, която е бивша учителка на момчето. Всъщност става въпрос за гавра с момче със специални потребности”, написа той в социалните мрежи. Мъжът сподели и банкова сметка, в която желаещи могат да дарят пари за адвокат, който да представлява семейството на 20-годишния. 

Адвокатът на семейството на момчето Димитър Киров обясни, че е разговарял с младежа и близките му, които са потиснати от гаврата.

“Да видиш снимката на сина си, завързан като куче,

е ужасно и отвратително. Родителите искат малко време да се посъвземат. На този етап не желаят да дават никакви изявления”, обясни адвокат Киров пред “24 часа”.

Няколко часа след като бруталният клип обиколи социалните мрежи, пловдивската полиция арестува 38-годишния Петко Караилиев - Чеченеца и Тодор Огнянов, познат в интернет като Куката. Униформените се свързали и с Емили Тротинетката, която по това време била в София. “Лицето беше призовано незабавно да се яви в Пловдив. Тя обаче категорично отказа и беше обявена за общонационално издирване”, каза комисар Начев.

Малко по-късно служители на реда хванали Тротинетката в столицата. Тя е била конвоирана до Пловдив и задържана в Шесто районно управление.  Преди ареста си Емили разказа пред “24 часа” своята версия за случилото се. Идеята била на

Тошо Куката, който замислил всичко месец и половина по-рано

“Той се свърза с Емили, за да направят общ клип с Чеченеца. Изрично подчерта, че ще е скандален. Щяло да има актьори и всичко било организирано предварително”, каза тогава приятелят на Тротинетката Тихомир Ангелов. 

Щом двамата пристигнали в Пловдив, момчето вече било в компанията на другите инфлуенсъри. Те го представили като свой приятел, с когото се виждат всеки ден. Според Тихомир младежът сам си сложил колана около врата. Теорията на двойката е, че Тошо Куката и Чеченеца използвали Емили за рейтинг, но не ѝ платили за услугата. 

Докато униформени го качваха в полицейски бус, Тодор Огнянов заяви, че идеята всъщност била на жертвата. През приятеля си момчето се свързало с Чеченеца, който от своя страна се обадил на Куката. Думите му потвърди и жената на Караилиев.

Адвокат Димитър Киров обаче не е на същото мнение.  “Те вече са подели кампания и

правят всичко възможно, за да обвинят момчето

за случилото се. Това е класически опит да се прехвърли вината от извършителя на жертвата”, коментира защитникът пред “24 часа”.

Според него тримата нито осъзнават, нито искат да осъзнаят какво са направили. 

Емили е с чисто криминално минало, двамата ѝ съучастници обаче са познайници на полицията. Наблюдаващият прокурор по делото Веско Ириков каза, че Петко Караилиев - Чеченеца е бил признат за виновен за грабеж, който извършил през 2017 г. Тодор Огнянов има три такива провинения зад гърба си, както и кражба, заплаха за убийство и нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Общо Тошо Куката е бил осъждан 7 пъти за две години. Към днешна дата и двамата обвинени са реабилитирани. 

В деня на задържането на тримата инфлуенсъри се появи информация, че

момчето е било заплашено с физическа саморазправа, ако откаже да участва

във видеото. Самата Емили посочи, че Куката имал навика да “се прави на батка” пред хората. Милен Стаматов, който разпространи видеото във фейсбук, също твърди, че младежът е бил принуден да влезе в ролята на куче. От прокуратурата обаче категорично отхвърлиха този вариант. Според държавното обвинение тримата инфлуенсъри единствено са му обещавали слава, ако се снима в клипа. На този етап родителите на 20-годишния отказват да коментират дали синът им се е страхувал, че някой може да го набие, ако откаже. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>